Hopp til innhold

App kan hjelpe schizofrene

Forskere i Bergen prøver å finne ut hva som skjer når schizofrene hører stemmer i hodet. Mye tyder på at deler av hjernen er overarbeidet. En app skal hjelpe pasientene.

Hjerne

Den appen som ligger i appstore, er designet for at friske personer kan teste i hvilken del av hjernen språksenteret ligger. Den skal ikke brukes i pasienttrening. Hvis pasienter skal trene med den, må de ha kyndig veileding.

Foto: Karina Jørgensen / Colourbox/NRK

Hos schizofrene går nervecellene i den bakre venstre tinninglappen på høygir. Det viser ny forskning fra Universitetet i Bergen .

Ved hjelp av en hjerneskanner har de forsket på hjernene til pasienter med schizofreni, og sammenlignet dem med friske personers hjerner.

Nerveceller i hvilemodus

– I prosjektet vårt får forsøkspersonene høre på språklyder mens de ligger i hjerneskanneren. Det venstre øret får én lyd, mens det høyre får en annen lyd. Vi vil teste hva hjernen oppfatter hos friske personer, og hva den oppfatter hos schizofrenipasienter, sier professor Kenneth Hugdahl ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus til NRK.

Det viste seg at de friske personene oppfattet lydene på riktig måte.

– Hos de syke personene virket ikke systemet som skal frakte lydene til riktig del av hjernen, legger han til.

Kenneth Hugdahl

Schizofrene kan trene seg til å ignorere stemmer i hodet, mener professor ved Universitetet i Bergen, Kenneth Hugdahl.

Foto: Annette Hellstrøm

Når de schizofrene hallusinerer, oppfatter de ikke stemmelyder som kommer utenfra. Dette dreier seg ikke om dårlig hørsel, men at systemet som skal motta lydene «stenges av». Vi vet ikke om det er sånn at signalet ikke kommer inn til riktig sted i hjernen, eller om nervecellene i området ligger i midlertidig hvilemodus.

Området i hjernen stenges for lyder utenfra, men hører lyder innenfra. De hører stemmer som ikke finnes, men hører ikke stemmer som finnes, hvis du skjønner, sier Hugdahl.

Stemmene kan ignoreres

iDichotic

Appen skal hjelpe pasientene å trene oppmerksomheten slik at de oppfatter lyder utenfra og ignorerer stemmene inne i hodet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hugdahl og hans team har laget et treningsprogram for schizofrene pasienter. Det dreier seg om å trene tankene, såkalt kognitiv trening.

Målet er at pasientene skal lære seg å ignorere stemmene i hodet.

Hver dag skal pasientene bruke 15 minutter til å høre på lyder via en app for smarttelefoner. Den skal hjelpe pasientene å trene oppmerksomheten slik at de oppfatter lyder utenfra og ignorerer stemmene inne i hodet.

Isolerte pasienter

– Pasienter med schizofreni er ofte sosialt isolerte. Oppmerksomheten går innover mot stemmene i hodet, ikke utover mot det som skjer rundt dem.

Dermed får de en forandret virkelighetsoppfatning. Derfor vil vi trene dem, sier Hugdahl. Foreløpig har tre pasienter testet opplegget med positive resultater.

Hjernen

Det er viktig at schizofrene får kontroll over de indre stemmene.

Foto: Colourbox

– De sier at de har blitt flinkere til å ta kontroll over de indre stemmene, sier Hugdahl, som ser fram til å trene flere pasienter.

Forandret signalstoff

For to uker siden publiserte forskerne ved Universitetet i Bergen artikkel i det prestigefylte tidsskriftet PNAS . De har oppdaget et viktig signalstoff i hjernen, glutamat, som bidrar til å sende signaler i hjernen. En hypotese er at funksjonen til dette stoffet er forandret hos pasienter med schizofreni.

Hugdahl prøver å finne ut om det også kan være en genetisk årsak til at schizofrene pasienter hører stemmer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)