Hopp til innhold

Setter karakter på fastlegen

En ny nettside gir deg mulighet til å sette karakter på fastlegen din. Flere hundre fastleger har allerede fått «dom» av pasientene sine.

LEGELISTEN.NO

På nettsiden Legelisten.no kan du tømme deg for frustrasjon over fastlegen din. Du kan også gi vedkommende karakter fra en til fem stjerner.

Foto: Kim Jansson / NRK

På nettsiden Legelisten.no kan du kommentere og sette karakter på fastlegen din. Du kan søke etter en fastlege der du bor, og finne ut hvilke som har fått best tilbakemeldinger i ditt nærområde.

Etter at nettsiden ble lansert i slutten av mai, er det blitt publisert cirka 1.400 kommentarer og vurderinger på leger fra hele landet.

Langt fra alle kommentarene er hyggelige. Mange kommer med krass kritikk av fastlegen sin. Her er noen av de negative kommentarene som er publisert:

  • «Ble lei av generelt dårlig service, diskusjoner, liten evne til å lytte og å forstå»
  • «Legen er totalt fraværende»
  • «Ønsker du en lege som ser deg, da velger du en annen»

Frykter overbehandling

Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, sier han forstår at enkelte leger synes det er ubehagelig å bli vurdert på denne måten, men at det rett og slett er noe man må finne seg i.

Trond Egil Hansen

Trond Egil Hansen, leder i Allmennlegeforeningen

Foto: Allmennlegeforeningen

– Fastleger må tåle å bli vurdert. Pasienter har hele tiden delt sine vurderinger med andre, den eneste forskjellen nå er at de gjør det på et nettsted som dette, sier Hansen til NRK.no

Hansen sier likevel at flere av hans kolleger har fryktet at nettjenesten kom til å bli misbrukt av enkelte pasienter.

– Noen vil kunne bruke dette som en metode for å presse legen til å gi flere resepter eller sykemeldinger enn det som er riktig, ved å true med skittkasting. Der har de som modererer et ansvar å følge opp, sier Hansen.

Han er også bekymret for at enkelte leger vil bruke unødvendige mye tid på å tilfredsstille pasienten.

– Det kan øke tendensen til overbehandling, der legen tar ekstra mange prøver og behandlingsforsøk, for å bli bedre vurdert av pasienten.

LES OGSÅ: Betaler fem ganger så mye for å slippe fastlegen

Et hobbyprosjekt

– Vi jobber hardt for å sørge for at innholdet er så saklig og konstruktivt som mulig, forsikrer Roger Kind Kristiansen.

Han er en av fire gründere som står bak den nye fastlegedatabasen. I likhet med de andre gründerne, jobber han med prosjektet på fritiden.

– Det er et hobbyprosjekt som plutselig ble litt større enn vi hadde regnet med. Vi er fire stykker nå som jobber med dette på kveldene og i helgene. Det er ikke så mye fritid for tiden, sier Kristiansen til NRK.no.

Hver eneste melding som kommer inn til databasen blir vurdert. Allerede er flere hundre meldinger slettet, fordi de har vært usaklige eller upassende.

– Lettere å finne god lege

Kristiansen i Legelisten.no håper og tror at folk vil kunne ta et mer informert valg når de skal bestemme seg for noe så viktig som hvem man skal ha som fastlege.

– Målet er at alle skal finne en fastlege de blir fornøyde med, Denne nettsiden gjør det enklere for brukere å finne akkurat den legen.

Tilbakemeldingene fra publikum har stort sett vært positive, ifølge Kristiansen. Også en del leger har gitt tilbakemeldinger til gründerne, og naturlig nok er det noen som er skeptiske.

– Tilbakemeldingene fra legene er delte. Enkelte har sagt det er kjempefint å endelig få tilbakemeldinger fra pasientene. Det er også noen som ikke har vært så fornøyde, og det er jo forståelig, det er jo nytt og kanskje litt skummelt, sier Kristiansen.

Datatilsynet: – Bryter ikke loven

Datatilsynet opplyser at det finnes flere eksempler på liknende databaser der yrkesaktive blir vurdert på samme måte. Som regel holder disse tjenestene seg godt innenfor lovverket. Det samme gjelder Legelisten.no.

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Slik nettsiden fremstår i dag, holder den seg godt innenfor det som er lovlig. Her er det slik at ytringsfriheten overstyrer personvern, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Han legger til at det finnes grense for hva man skal akseptere av usaklige kommentarer, for eksempel om det legges ut informasjon om vedkommendes familie eller andre private forhold, men at dette ikke skal være noe problem dersom nettsiden blir godt moderert.

Skåra tror vi kommer til å se flere slike tjenester i fremtiden.

– Vi må nok innse at flere yrkesgrupper kommer til å bli evaluert. Men vi får trøste oss med at hvis det er et volum på vurderingene, så vil summen av klokskap være større en summen av dem som vil ødelegge, sier Skåra til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)