Hopp til innhold

– Ikke ute av huset på ett år

– Pasienter har ikke vært utendørs på ett år. Det sier en ansatt i hjemmesykepleien i en spørreundersøkelse NRK har gjennomført. Mange pasienter får verken frisk luft eller sosial kontakt fordi pleierne ikke har tid nok.

Gammel

Kun 26 prosent av pleierne svarer i NRKs undersøkelse at gamle og syke får dekket sine behov for sosial kontakt og aktiviteter.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Over 130.000 mennesker er avhengige av hjemmesykepleie eller hjemmehjelp i Norge. Nå varsler ansatte i hjemmetjenesten om det mange av dem kaller uverdig omsorg i hjemmene.

847 pleiere over hele landet har svart på en omfattende spørreundersøkelse NRK har gjennomført i samarbeid med Fagforbundet. Bare 19 prosent av pleierne svarer at de alltid har tid nok til arbeidsoppgavene.

Undersøkelsen viser at lite tid går ut over aktivisering, frisk luft og sosial kontakt med pasientene.

Kun 26 prosent av pleierne svarer at gamle og syke får dekket sine behov for sosial kontakt og aktiviteter.

Og i de anonyme kommentarene forteller pleierne om konsekvensene for de gamle og syke:

  • «Har ikke pasientene pårørende som stiller opp, får de ikke dekket behovene sine.»
  • «Det er KUN det helt nødvendige som blir utført.»
  • «Det er raskere å skifte en bleie enn å forflytte folk til toalettet. Så de får ofte ikke toalettbesøk, men heller en bleie.»
  • «Jeg går stadig med dårlig samvittighet for bare halvgjort jobb.»

– Kaster maten inn i dem

Hjelpepleier Jannicke Kristoffersen

– Det er en evig kamp mot klokka, forteller hjelpepleier Jannicke Kristoffersen.

Foto: Marita Høyland / NRK

Hjelpepleier Jannicke Kristoffersen er én av dem som har svart på undersøkelsen. Hun har lenge jobbet i hjemmetjenesten i Heimdal utenfor Trondheim, og kjenner seg godt igjen i det bildet undersøkelsen gir:

– Det er en evig kamp mot klokka, forteller hun. – Klokka styrer egentlig hele arbeidsdagen. Det føles ikke bra. Du kommer inn, og du skynder deg med alt. Du nesten kaster maten inn i dem, snur i døra, og går igjen.

På en vanlig arbeidsdag er Kristoffersen på rundt 20 hjemmebesøk i løpet av sju timer.

Minus tiden det tar å kjøre mellom pasientene, betyr det 10–15 minutter inne hos hver enkelt. Da sier det seg selv at det går fort med mat, medisiner, stell, toalettbesøk og legging.

– Det er veldig mange som sitter mye alene, som får lite besøk. De lyser opp når vi kommer, og man har så lyst til å sette seg ned og prate litt med dem. Men tiden strekker ikke til. Så i stedet blir det til at man nesten ikke tør å spørre hvordan de har det, fordi man er redd for et langt svar, sier Kristoffersen.

Hjelpepleieren vil ikke at noen av hennes nærmeste skal ha hjemmesykepleie:

– Det er så uverdig, sånn som det er nå. Da vil jeg heller slutte å jobbe, for å stelle dem selv, om det skulle bli nødvendig.

– Jeg tror de som sitter i toppen og bestemmer må begynne å forstå at det er mennesker det er snakk om her. Som vi skal ta vare på. Og så er det satt ei tid på hvor lenge jeg skal bruke på å stelle dem. Det er uverdig, sier Jannicke Kristoffersen.

– Fullstendig uakseptabelt

Pasientombud Knut Fredrik Thorne

– Verdighetsgarantien er politisk tullprat i forskriftsform, mener pasientombud Knut Fredrik Thorne.

Foto: NRK

– Forholdene er uverdige. Dette får Pasientombudene rundt omkring i hele landet høre historier om hver eneste dag. Pasienter, pårørende og ansatte i hjemmetjenesten forteller oss om det som foregår i kommunene, sier pasientombudet i Akershus, Knut Fredrik Thorne, til NRK.

– Det er fullstendig uakseptabelt at vi skal ha det sånn i et av verdens rikeste land, mener han.

Tidligere i år avdekket NRK uverdige forhold og mangler i omsorgen på norske sykehjem, gjennom en tilsvarende omfattende undersøkelse.

Den viste blant annet at mange pasienter tvangsmedisineres og dør alene, og at mange aldri kommer utenfor sykehjemmets vegger. Noen får ikke engang sitte på verandaen.

Her kan du lese pleiernes rystende beskrivelser av tilstanden på sykehjem, fra den forrige spørreundersøkelsen.

Garanti?

Nå viser det seg altså hjemmetjenesten sliter med å få til en omsorg som er i tråd med regjeringens verdighetsgaranti.

Garantien er en forskrift som skal sikre pasientene «et mest mulig normalt liv, med normal døgnrytme, og adgang til å komme ut».

– Det er en tøyseforskrift som er null verdt. Det framstår som om regjeringen har foretatt seg noe ved å komme med den. Det er å lure befolkningen, sier Thorne.

– Og så brukes ordet garanti! Dette er ikke en garanti for noe som helst for pasientene. Det er politisk tullprat i forskriftsform, mener pasientombudet.

– Må reageres

Sigrun Vågeng

– Pårørende og frivillige må inn i eldreomsorgen, sier Sigrun Vågeng i KS.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– NRKs undersøkelse gir viktige svar om hvordan de som arbeider i tjenesten opplever sin hverdag, sier Sigrun Vågeng. Hun er administrerende direktør i kommunesektorens organisasjon, KS.

– Hvis dette går ut over brukerne, og jeg skjønner at mange av svarerne mener det skjer, må det reageres. Det er et ledelsesansvar, sier hun.

Likevel mener Vågeng at man må innse at heller ikke pleie og omsorgstjenesten har ubegrenset med penger eller folk.

– Mange kommuner gjør en god jobb, men hjemmetjenesten kan ikke dekke alle behov for sosial kontakt og aktiviteter, ikke i dag, og slett ikke i fremtiden, mener KS.

Derfor vil de at alle må tenke nytt, og at pårørende og frivillig sektor må trekkes inn i eldreomsorgen i langt større grad.

Om undersøkelsen

Her kan du lese mer om hvordan undersøkelsen ble utført, samt laste ned hele undersøkelsen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)