Hopp til innhold

Test av Norges mest solgte brød

En av landets fremste brødeksperter har vurdert hvilke av våre favorittbrød som er sunnest.

Norges mest solgte brød

Ernæringsprofessor Wenche Frølich har rangert Norges mest solgte brød etter sunnhet.

Foto: Merethe Lønstad / NRK

Ernæringsprofessor og brødekspert Wenche Frølich har gått gjennom ingredisenslisten til noen av de mest solgte brødene på det norske markedet.

Dermed har hun funnet ut hvor sunne brødene egentlig er. Og ifølge Frølichs vurderinger er det Rema 1000/Matmesterens Grovbrød som er det sunneste. Brødet har mest fiber av alle produktene i testen.

Her ser du hvilke av de populære brødene Frølich vurderer som de sunneste. Merk dere at det ikke er alle brødene på det norske markedet som er sjekket, slik at det kan finnes brød som er sunnere enn de som er med i denne tabellen.

Brødtabell

Plassering

Navn

Bakeri

1

Grovbrød

Mesterbakeren (Rema 1000)

2

Havrebrød

Bakers

3

Mors hjemmebakte

Bakehuset, Bakers

4

Norsk fjellbrød

Bakers

5

Grovbrød

Bakers

6

5-korsbrød

Bakers

7

Grovbrød

Godt kjøp (Rema 1000)

8

Superbrød

Goman-bakeriet (Coop)

9

Grisla Kneipp

Goman-bakeriet (Coop)

10

Jegerbrød

Goman-bakeriet (Coop)

11

Spesialkneipp

Bakers

12

First Price Ferskt hverdagsbrød kneipp

Bakers

Ekspander/minimer faktaboks

Utvalget er basert på noen av de mest solgte brødene i Norge. Kilde: Nielsen ScanTrack, Dagligvare, Ferske brød.

... men hvilket brød smaker best? Se ekspertenes vurderinger.

– Se på kostfiber

Ifølge Frølich er det spesielt én ting man skal se etter om man er ute etter å finne ut om brødet er sunt eller ikke.

– Det er mengden av sammalt mel som er avgjørende for hvor sunt brødet er, sier Frølich.

Og den beste metiden for å finne ut av mengden sammalt mel i et brød er å se på kostfiberet.

– Kostfiber er den beste indikatoren for å måle dette, og dermed den viktigste faktoren å ta i betraktning når man skal vurdere et brød. Men man skal være klar over at noen produsenter setter til isolerte fiberfraksjoner som slett ikke alltid har de samme helsemessige egenskaper som naturlig forekommende kostfiber, sier ernæringsprofessoren.

– Malt er matsminke

Wenche Frølich

Wenche Frølich har gått nøye gjennom næringsinnholdet, og mener kostfiber er den viktigste indikatoren på andel sammalt mel.

Foto: Merethe Lønstad / NRK

Frølich er også skeptisk til bruk av såkalt «matsminke» som gjør at brødene ser grovere og mørkere ut enn de egentlig er.

– Flere produsenter tilsetter brødene ekstra maltmel eller sirup, noe som gir brødet en mørkere farge. Dette er helt uvesentlig for grovheten, og gjør bare at forbrukeren tror at brødet er grovere enn det egentlig er, forklarer hun.

Forbrukerinspektørene tar i kveld opp problematikken rundt bruk av maltmel og matsminke, samt testen i sin helhet. Du får også se hvor de ferske, butikkbakte brødene egentlig kommer fra.

Tilsatt fett og gluten

I tillegg til andel sammalt mel, kostfiber og i hvilken grad brødene er tilsatt det hun kall «matsminke» har Frølich også vurdert mengde fett og tilsatt gluten som kriterier for testen.

– Hvis brødene er tilsatt ekstra mye fett trekker det ned, men det er viktig å se hva slags fett det er. Det er forskjell på mettet, flerumettet og enumettet fett. Anbefalingene er at vi skal forsøke å begrense inntaket av mettet fett, som har en negativ virkning på kolesterol, mens det anbefales å øke de umettede fettsyrene.

Mesterbakerens Grovbrød fra REMA 1000

Mesterbakerens Grovbrød fra REMA 1000 er kåret til det sunneste av de mest solgte brødene i Norge.

Foto: Merethe Lønstad / NRK

Frølich presiserer at brød slett ikke er en kilde for fett.

– Både nasjonale og internasjonale myndigheter ønsker at vi reduserer fettinntaket, men brød inneholder generelt svært lite fett. Det er fettet som blir lagt på brødskiven som bør reduseres.

I tillegg blir nesten alle brødene i testen tilsatt ekstra gluten. I takt med et økende forbruk av gluten, har man sett en økning i frekvens av glutenallergikere, mener Frølich, og trekker ned brødene som har tilsatt gluten.

– I våre dager tilsettes ofte gluten i brøddeigen ettersom det gir en smidigere deig som det er lettere å lykkes med innen industriell produksjon, forklarer hun.

– Kneippbrød er bra for barn

Det er kornprodukter som er vår hovedkilde for kostfiber, og derfor bør vi velge brød med over 50 prosent grovhet, ifølge Frølich. Barn, derimot, kan gjerne holde seg til et brød med noe lavere kostfiberinnhold.

– Barn under 10 år bør ikke ha brød som er særlig grovere enn 50 prosent. Dette fordi grovere brød fyller fort opp magen, og barna kan bli mette før de egentlig får i seg nok mat. Mange av kneippbrødene er derfor gode barnebrød, men man burde velge de med mest sammalt mel, forklarer Frølich.

– Gir rik smak

Ett av brødene som får tyn av Frølich på grunn av matsminke er Jegerbrødet fra Coop/Goman.

– Dette brødet ser mye grovere ut enn det egentlig er, nettopp på grunn av tilsatt malt, forklarer Frølich.

Pressesjef i Coop, Kristin Paus

Pressesjef i Coop, Kristin Paus, mener bruken av maltmel er en tradisjon i bakeryrket, og tilsettes for rik smak og gir næring til brødet.

Foto: Coop

Pressesjef i Coop Norge, Kristin Paus, forklarer at malt også tilsettes for å gi smak.

– Malt og sirup har blitt brukt av bakere i alle år, og er å anse som en tradisjon innen bakeryrket. Det tilsettes blant annet for å gi rik smak på brødet og virker også som næring til gjæren i brødet, sier Paus.

Det er bare enkelte av Gomans brød som inneholder malt, og Paus understreker at de er flinke til å skrive hva som er i maten.

– De aller fleste brød, blant annet Gomans Jegerbrød, selges i papirpose uten «vindu». Dermed er det mest naturlig for kundene å skaffe seg kunnskap om hvor grovt brødet er, ved å lese informasjonen som er trykket utenpå papirposen.

Null palmeolje

Etter en lengre debatt rundt bruken av palmeolje, særlig i bakervarer, har nå de fleste bakere og bakerier gått bort i fra denne bruken.

Både Mesterbakeren, Bakers, Goman og Godt Kjøp REMA 1000, som er leverandørene bak brødene i testen, opplyser om at de i senere tid har erstattet all palmeolje med en sunnere rapsolje.

– Fra og med i sommer benytter vi ikke palmeolje i noen av våre brød. Det kan imidlertid være at ikke alle brødposene har blitt oppdatert med den nye informasjonen enda, forteller Kristin Paus i Coop.

Bakers skriver også i en pressemelding at de fra og med 23.august baker alle brød uten bruk av palmeolje.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)