Oksekjøtt i saus
Handleliste:
1 stk kepaløk, finkuttet
1 gulrot, ternet
50 g sjampinjonger, skivet
2 laurbærblad
2 stilker timian
500 g flatbiff av okse, ternet
3 dl oksekraft ( kan kjøpes i de fleste matvarebutikker). Hvis ikke, bruk kjøttbuljong
1 dl vann
2 dl rødvin
8 stk mellomstore Asterix-poteter
Ertestuing:
2 dl grønne erter
65 g smør
2 ss hvetemel
1 dl kyllingbuljong
1 charlottløk, finkuttet
Slik gjør du:
- Legg ertene i vann natten over.
- Kutt opp oksekjøttet i små terninger. Ta deretter litt olje i en panne, og stek kjøttet.
- Kutt opp kepaløken. Ta litt olje i en kjele og stek løken til den blir gylden brun. Putt oppi oppkuttede sjampinjonger, timian, laubærblader og oppkuttet gulrot.
- Legg det stekte kjøttet i kjelen med det andre. Tilsett rødvin og la det koke litt, før du putter oppi oksekraften/fond/buljong og litt vann.
- La det småkoke til kjøttet er mørt.
- Smak til med salt og pepper.
- Finn frem en ny kjele som du fyller med vann og salt. Kok opp poteter til de er gjennomkokte og slipper gaffelen når du stikker den i poteten.
- Ha ertene som du la i vann natten over i en kjele med vann. Kokes i 20-30 minutter.
- Smelt smør i en panne, putt oppi oppkuttet løk og la den frese mens du tilsetter melet.
- Spe på med kyllingbuljong, og legg i de kokte potetene. Smak til med salt og pepper.
- Tilsett smør til slutt, for å gi den gode smaken.
Svenske kjøttboller
Handleliste:
400 g karbonadedeig
1 egg
2 loffskiver, uten skorpe
1 stk kepaløk
70 g melk
½ dl fløte
Salt og pepper etter smak
100 g ferske eller fryste tyttebær
1 ss sukker
Potetstappe:
8 mandelpoteter
75 g usaltet smør
1-2 dl h-melk
Salt etter smak
Fløtesaus:
½ kepaløk, finkuttet
2 laurbærblad
2 dl oksekraft/fond
2 ss hvetemel
75 g smør
1 dl melk
3 dl fløte
Slik gjør du:
- Kutt opp kepaløk og stek den lett i pannen til den blir blank.
- Finn frem en bolle hvor du putter oppi karbonadedeig, løk, melk, fløte, loff og egg. Bland dette lett sammen med hendene til en smidig deig, og la den hvile i 20 minutter.
- Form deretter deigen til små boller i hånden din. Sett kjøttbollene inn i stekeovnen på 150 grader i 10 minutter. Da holder de fasongen bedre.
- Stek kjøttbollene i en panne med smør til de er gjennomstekte.
- Ta tyttebærene i en skål, tilsett sukker og rør sammen.
- Fyll en kjele med vann og salt, putt oppi ferdigskrelte poteter og la dem koke til de er møre.
- Hell av vannet fra kjelen og mos potetene sammen med melk og smør. Visp til stappen er smidig.
- Smak til med salt.
- Finn frem en kjele som du putter løk og olje oppi. La løken bli blank.
- Tilsett mel og smør, og la det bli brunt. Tilsett kraft, fløte og melk.
- Putt oppi laubærblader og la sausen koke.
- Legg i kjøttbollene og la dem småkoke. Tilsett salt og pepper etter ønske.
Velbekomme!