Hopp til innhold

Vurderer å publisere legeadvarsler

Flere hundre leger har fått advarsler fra Helsetilsynet de siste årene. Nå vurderer Legelisten.no å offentliggjøre alle, til sterke protester fra legeforeningen.

Legeliste med advarsler

Oversikten over leger som har fått advarsler fra Helsetilsynet er offentlig tilgjengelig.

Foto: Skjermdump / Montasje

Over 4000 leger står oppført på siden Legelisten.no, hvor du kan søke etter både de beste og dårligste.

Nå ønsker mennene bak nettstedet også å inkludere informasjon om hvilke leger som har fått advarsler fra Helsetilsynet, i tillegg til de 20.000 kommentarene som er kommet inn.

«Useriøs,overfladisk og frekk! Har aldri akutt timer», skriver en annonym pasient om en lege på Østlandet.

«Den beste legen jeg har hatt. Alltid hyggelig og imøtekommende.Forklarer på en enkel og grei måte. Rask til å henvise videre», skriver en annen pasient om en annen lege.

Vil publisere advarsler

Lars Haakon Søraas, Legelisten.no

Lars Haakon Søraas er en av fire privatpersoner som står bak Legelisten.no.

Foto: Privat

– Vi tror mange pasienter vil synes det er interessant å vite om legen har fått advarsler fra Helsetilsynet når de skal velge lege, sier Lars Haakon Søraas, en av de fire privatpersonene som står bak nettstedet legelisten.no.

Flere hundre leger har fått advarsler fra Statens helsetilsyn de siste årene, og denne informasjonen vurderer Søraas nå å inkludere i den elektroniske legeoversikten. Han understreker imidlertid at ingen beslutning om dette enda er fattet, men at de ønsker velkommen en debatt om hvorvidt dette bør være offentlig informasjon eller ikke.

– En advarsel fra Helsetilsynet er en alvorlig reaksjon fra myndighetene, og vi tror mange pasienter vil vite mest mulig om legene sine, sier Søraas til NRK.no.

– Advarsel sier ingenting om legen

Hanne B. Riise-Hanssen

Hanne B. Riise-Hanssen er fagsjef for jus og arbeidsliv i Legeforeningen.

Foto: Privat

Den norske legeforening har tidligere stilt spørsmålstegn ved nytten av tjenesten, og i et brev til Søraas skriver foreningen at de er bekymret for planene om å legge ut informasjon om reaksjoner fra Helsetilsynet.

– Når vi nå er informert om at Legelisten.no også ønsker å utvide med informasjon om reaksjoner, må vi stille spørsmål ved formålet og nytteverdien, skriver Legeforeningen i et brev som NRK har fått tilgang til.

Ifølge fagsjef Hanne B. Riise-Hanssen kan slik informasjon fort virke mot sin hensikt, da årsaken til reaksjonen kan være mangeartet.

– En lege kan få en reaksjon fra Helsetilsynet for alt fra sykdom og dårlig utfylte journaler til veldig alvorlige ting som rusproblemer. En advarsel sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten på tjenestene legen tilbyr, men vi er bekymret for at leger med advarsler urettmessig skal stemples som dårlige.

– Må ikke gå på bekostning av legens personvern

Riise-Hanssen forteller at det kun er ved tilbakekalling av autorisasjon at en lege anses uskikket, og at advarsler først og fremst har betydning for legen selv.

– Hensynet til personvernet til legen må måles opp mot Legelistens formål om å informere om kvaliteten på fastlegene og hvor godt formålet oppnås med den informasjonen som legges ut. Innbyggerne har rett på helsetjenester av god kvalitet og informasjon om legene, men informasjonen må være treffende og riktig, og ikke urettmessig gå på bekostning av legenes personvern, sier hun.

Fagsjefen ønsker ikke å ta standpunkt for eller mot Legelisten, men forteller at foreningen har mottatt mange henvendelser fra leger som er misfornøyde med listen.

– Og slike henvendelser kommer ikke bare fra leger med negative anmerkninger. De kommer like gjerne fra leger som er godt omtalt, men som er bekymret for hvor dette fører hen, sier Riise-Hanssen til NRK.no.

– Som gult kort i fotball

Anne Myhr

Anne Myhr er fagsjef i Statens helsetilsyn.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Det er Statens helsetilsyn som skriver ut advarsler til alt helsepersonell i Norge, og fagsjef Anne Myhr forteller at årsakene kan være veldig ulike.

– For eksempel kan det være gitt uforsvarlig behandling i en øyeblikkelig-hjelp situasjon, brudd på taushetsplikten eller gjentatte brudd på journalføringsplikten. I flere saker er også mangelfull eller dårlig kommunikasjon mellom helsepersonellet og pasinten/pårørende en del av forholdet som blir vurdert.

– Kort fortalt kan du sammenligne en advarsel med et gult kort i fotball. Du har gjort noe galt, men uten at det er alt for grovt. Samtidig viser vi at vi følger med, og vi gir gjerne legene konkrete råd på hvordan de kan forbedre seg. Gjentatte brudd kan gi grunnlag for en strengere reaksjon

Vurderer også tannleger og spesialister

Publiseringen av advarsler er foreløpig bare en av mange endringer som vurderes på Legelisten, og Søraas forteller at det uansett ikke kommer til å bli gjennomført på denne siden av årsskiftet.

Han forteller at de også vurderer andre endringer på det populære nettstedet.

– Vi ønsker å inkludere informasjon om hvilke spesialiseringer og hva slags utdanning de ulike legene har, noe som er objektiv og relevant informasjon for pasienter som skal velge lege. Videre har vi fått mange henvendelser fra brukere som ønsker seg en tilsvarende side for tannleger og spesialistleger, og det er også noe vi ser nærmere på.

Hva synes du? Er det greit å publisere denne informasjonen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)