Hopp til innhold

Mener krav fra grunneiere truer Birkens eksistens

Birken AS mener grunneierne stiller urimelige krav til utbetalinger for den planlagte uværstraseen. – De er i ferd med å ødelegge arvesølvet vårt, påstår daglig leder i Birken AS.

Birken

USIKKERT: I 2013 var det strålende sol over fjellet, men i år ble Birkebeinerrennet avlyst. Avlysningen kan få store konsekvenser for fremtidige arrangement.

Foto: Birkebeinerrennet AS (renn- og løpsbilder)

Forholdet mellom grunneierne i den planlagte uværstraseen og Birken AS, ser ut til å ha gått fullstendig i lås. Storm førte til at årets arrangement ble avlyst, og nå er også forholdet mellom partene i den planlagte uværstraseen i ferd med å bli temmelig stormfullt.

I dag skulle planene om den nye løypa offentliggjøres, men forskjellen mellom kravet fra grunneierne og tilbudet fra Birken AS viste seg å være så stort at arbeidet med løypa er skrinlagt.

– Ødelegger arvesølvet vårt

Grunneierne i uværstraseen krever 20 kroner per deltager for strekningen på 14 kilometer. Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, mener kravet setter hele Birken i fare, og frykter at de over 4000 ledige plassene kan bli stående tomme til neste år.

Jo Gunnar Ellevold

TRUES: Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, mener grunneiernes krav truer Birkens eksistens.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Grunneiernes krav kan bety et inntektstap på mellom fem og seks millioner kroner. Dette er 25 ganger høyere enn hva vi har snakket om, og vil være ødeleggende for Birkens renommé og inntektsgrunnlag. Hvis vi må ut med et slikt pengebeløp, settes hele Birkens fremtid i fare. De er i ferd med å ødelegge arvesølvet vårt, tordner Ellevold.

– Truer hele arrangementet

Planleggingen av en uværstrasé kom i gang etter at årets birkebeinerrenn ble avlyst. Det ble tidlig klart at en reserveløype var nødvendig, men det er nå stor avstand mellom grunneierne og Birken AS.

Ellevold tror det vil bli svært vanskelig å få laget uværstraseen før vinteren setter inn, og mener pengekravet truer rennets eksistens.

– I dag betaler vi 355.000 kroner til grunneierne i hovedtraseen. Hvis kravet om 20 kroner per deltager videreføres til å gjelde begge løypene, vil den totale leieprisen for snødekt mark i Birken bli på to millioner kroner. Hverken Wasaloppet, Skarverennet eller Troll skimaraton betaler grunneierne, og om vi må gjøre det i denne skalaen vil vi dø ut. Så enkelt er det, sier Ellevold til NRK.

Vil ha forhandlinger

Grunneierne i Søndre Raufjellssameie, Vang allmenning og Furnes allmenning mener Birken har tatt for gitt at avtalen som gjelder for hovedtraseen, også skal videreføres til å gjelde for uværstraseen.

– Allmenningene har hele tiden vært positive til Birkens forslag om uværstrasé, men avtaleforslaget, som vi først fikk før helga, inneholder økonomiske betingelser som vi ikke kan akseptere. Birken har tatt for gitt at avtalen med hovedtraseen skal videreføres så vi har ikke hatt mulighet til forhandlinger, sier styreformann i Vang allmenning, Magne Svenkerud.

Birkebeinerrennet 2007

STORM: Årets renn ble avlyst og arrangørene fikk mye kritikk i etterkant.

Foto: Erik Jakobsen / NRK

– Aksepterer ikke symbolsk pris

Han mener inntektspotensialet er stort langs løypa, og at det ikke er tatt høyde for dette i kontrakten.

– Birken står fritt til å bruke våre områder kommersielt til reklameplasser og da må allmenningene ha bedre betalt enn en symbolsk pris. Selv om dette er en ideell organisasjon som gjør mye bra, må grunneierne ha betalt på lik linje som alle andre som leverer varer og tjenester til arrangementet.

Svenkerud og de syv andre grunneierne sier til NRK at de ikke vil gjøre noe mer med saken før det kommer et nytt kontraktsforslag. Birken AS har i dag tatt kontakt med advokat for å se om grunneiernes standpunkt bryter med lovverket rundt friluftsloven og allemannsretten.

Flere saker fra Innlandet