Hopp til innhold

Høyre-ordfører Botterud skuffet over OL-nei fra eget parti

Ordfører i Øyer, Mari Botterud, er skuffet etter at det er klart at hennes eget parti sier nei til OL. Hun hadde et sterkt ønske om å få et nytt OL til Oslo og Innlandet.

Mari Botterud

Høyre-ordfører Mari Botterud må se på at Høyre-statsminister Erna Solberg sier nei til OL.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

En splittet stortingsgruppe i Høyre har bestemt seg for å råde regjeringen til å si nei til OL. Dermed trekker Oslo kommune søknaden om statsgaranti.

Håpet på nytt OL

En av årsakene til at Høyre nå ber regjeringen stoppe søknadsprosessen er at folkets støtte var for liten.

Ordfører i Øyer, Mari Botterud, har vært positiv til et nytt OL hele veien, og er også medlem i søkerkomiteen til OL 2022.

Hun ble skuffet over at hennes eget parti sier nei.

– Jeg ble skuffet nå. Det var veldig likt skjønner jeg, gruppa er nesten delt på midten. Jeg hadde håpet at de kanskje kunne ta det opp igjen i regjeringen, men nå går ikke det heller, sier Botterud til NRK.

SE VIDEO: Derfor ble det nei.

– OL-entusiasmen manglet

Statsminister Erna Solberg forteller hvorfor det ble nei til OL.

Hamar glad det ble nei

Mens Botterud er skuffet føler ordfører i Hamar, Morten Aspeli, seg som en seierherre. Han har ikke vært for et OL, men har jobbet for at Vikingskipet skulle bli en del av et eventuelt OL.

Morten Aspeli

Ordfører i Hamar, Morten Aspeli, er fornøyd med OL-nei.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Onsdag formiddag fikk han beskjed om at byrådet i Oslo hadde bestemt at skøyteøvelsene under et OL skulle legges til Vikingskipet, noe som gledet Aspeli stort.

Han har fryktet at et nytt skøyteanlegg i Oslo kunne bety kroken på døra for Vikingskipet. Så da det onsdag kveld ble klart at Høyre nå sier nei til OL var det bra, mener Aspeli.

– Det er en gledes dag for Hamar, regionen og Vikingskipet. Nå er det klart at det ikke blir et OL, og Vikingskipet er reddet som framtidig arena for de store mesterskapene. Vi har fram til 2020 avtale om å være nasjonalanlegg, og det betyr mye for oss, sier Aspeli.

– Dyr pampefest

Også Sp-leder og stangesokning Trygve Slagsvold Vedum er glad for et OL-nei. Vedum mener OL har blitt et for pampete arrangement og for kostbart.

– Når det ikke ble et nasjonalt løft så var det greit at det i denne omgang ble et nei. Det er klart at det hadde nok blitt en folkefest, men så er det den utviklingen vi har sett i IOC med stadig høyere pampefaktor med krav om både det ene og det andre. Og med den totale kostnaden så blir prisen for høy.

Han mener at det beste signalet som man kan gi til IOC er å tørre og si nei nå.

– Så får man se om det kan være endring, bedring, få ned lavere kostnader ved en senere runde.

SE VIDEO: Heiberg: – Skuffet og overrasket

Gerhard Heiberg hos Aktuelt i kveld

Trekker søknad

Frp sa et klart nei allerede i mai, og får nå altså med seg Høyre.

Da det ble kjent at Høyre også sier nei, valgte Oslo kommune å trekke OL-søknaden fordi det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil få inn for et Oslo-OL i 2022. Dermed er OL-toget gått for denne gangen.

– Etter det som jeg skjønner har Oslo trukket søknaden, og da er det ikke mer å jobbe med.

– Hva slags konsekvenser får dette, tror du?

– Det får noen konsekvenser for dem som har gitt sin stemme til Høyre. Noen blir nok veldig skuffet over at det ble en stopp på søknaden. Mange av oss, ikke minst meg, har sett fram til at vi skulle sende søknad om garanti og en søknad om å bli arrangør i 2022.

– Bremser utviklingen

Under et eventuelt nytt OL skulle blant annet de alpine grenene bli arrangert i Kvitfjell og Hafjell, men et OL-nei vil få konsekvenser for Øyer, tror Botterud.

– Vi hadde jo sett på dette som et ledd i næringsutviklingen, og vi hadde fått fornyet noen arenaer. Vi hadde nok også økt overnattingskapasiteten. Det vil si at vi hadde fått fart i næringsutviklingen i denne regionen. Noe vi absolutt trenger, sier Botterud.

Flere saker fra Innlandet