Hopp til innhold

Tapergeneralen tapte - her får han beskjeden

Generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne, Ola Ødegaard, tapte sin siste kamp som tapergeneral. Torsdag vedtok hans egen oppvekstkommune Dovre at han ikke får erstatning.

Her får Ola Ødegaard beskjeden.

DÅRLIGE NYHETER: Se Ola Ødegaards reaksjon når han får beskjed fra ordføreren i Dovre om at formannskapet sier nei til å gi ham rettferdsvederlag. Reporter Stein Schinstad.

Ødegaard hadde søkt Dovre kommune om inntil 725 000 kroner i såkalt rettferdsvederlag. Som barn ble han tatt ut av skolen på Dombås og plassert på et skolehjem for evneveike, og har fortalt at han ble utsatt for omfattende overgrep.

Torsdag behandlet formannskapet i Dovre kommune søknaden. Innstillingen fra rådmannen var at man ikke skal utbetale en eneste krone, og politikerne valgte å følge rådmannens innstilling.

– Veldig skuffet

Som generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne har Ola Ødegaard vunnet tusenvis av erstatningssaker for andre, men sin egen kamp mot Dovre kommune tapte han.

– Jeg selvsagt veldig skuffet over vedtaket. Jeg hadde trodd at formannskapet ville gi meg en liten erstatning, når man vet at det var Dovre som plasserte meg på skolehjem og barnehjem, sier Ødegaard til NRK.

Dovre kommune, formannskapet

AVGJØRELSE: I dag avgjorde formannskapet i Dovre kommune at Ødegaard ikke får erstatning.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Da Ødegaard var gutt i 1951 vedtok vergerådet i Dovre kommune å sende ham til et fosterhjem i Telemark. Senere ble han sendt til et skolehjem for evneveike. Begge steder skal han ha blitt utsatt for omfattende omsorgssvikt.

Ødegaard har allerede fått 300 000 kroner i rettferdsvederlag fra staten og 50 000 kroner i billighetserstatning, men han føler det er viktig å få erstatning fra Dovre.

– Jeg hadde regnet med at Dovre formannskap hadde sett den uretten som ble begått mot meg, og akseptert det at det går ikke an at barn skal vokse opp i slike forhold. Jeg er veldig skuffet, og jeg vet ikke nå om jeg vil anke dette vedtaket.

– Ingen nye momenter

I sin innstilling skriver rådmannen at saken til Ødegaard har vært nøye vurdert i offentlige instanser og han er blitt tilkjent rettferdsvederlag ved to anledninger. Dermed kan man ikke se at det foreligger nye momenter i saken, og søknaden blir avslått.

Rådmannen skriver videre at kommunen har erkjent og beklaget at Ødegaard fikk en vanskelig start på livet sitt i hjemkommunen.

Bengt Fasteraune

SA NEI: Ordfører Bengt Fasteraune mener de har sett nøye på Ødegaards sak.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

«Dette har kommunen forsøkt å gi ham en sosial oppreisning for ved flere anledninger som da han i 2002 ble invitert med ordføreren til møte på Dombås for å fortelle sambygdingene hvordan han opplevde barne- og ungdomsårene.», står det i innstillingen som politikerne vedtok.

Innstillingen ble vedtatt med fire mot en stemme.

– Vi har sett på saken, og vi mener at det har blitt gitt en oppreisning fra Dovre kommune tidligere, og det har også blitt gitt en oppreisning fra flere andre instanser. Det som er viktig for oss er å presisere at vi har en dyp respekt for det Ødegaard har gjort, sier ordfører Bengt Fasteraune (Sp).

Ifølge Fasteraune fikk Ødegaard erstatning fra kommunen i 1974, da fikk han 15 000 kroner.

Ville gi 100 000 kroner

Utmeldt arbeiderpartipolitiker Børge Wilhelmsen kom med et forslag om å gi Ødegaard 100 000 kroner i rettferdsvederlag, men dette forslaget ble ikke vedtatt.

Jeg gjorde det ut ifra den saken vi har gått igjennom, og kompleksiteten rundt saken. Faktadelen er veldig klar, og den har administrasjonen i kommunen utredet på en veldig god måte. Men så er det den skjønnsmessige delen og for å få saken avsluttet så kom jeg med forslaget.

Wilhelmsen mener Ødegaard har gjort en stor jobb med å hjelpe andre ved å bruke sine egne erfaringer.

– Han har gjort en fantastisk jobb for flere tusen mennesker som har hatt en vanskelig oppvekst, og ikke har blitt fulgt opp av offentlige.

Ap-leder er flau

Øyvind Frich, Ap Dovre

IRRITERT: Øyvind Frich i Dovre Arbeiderparti mener kommunen burde ta ansvar for sine handlinger.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Leder i Dovre Arbeiderparti, Øyvind Frich, mener behandlingen av Ødegaard en skamplett for Dovre kommune, og han er flau på kommunens vegne.

– Dette kunne vært et kapittel som kunne blitt lukket nå, og kommunen kunne kommet rakrygga gjennom dette spørsmålet. I stedet vil dette nå alltid henge ved kommunen. Dette blir nå en skamplett for Dovre kommune, sier Frich til NRK.

Tapte sin siste kamp som tapergeneral

Ødegaard slutter som generalsekretær i taperforeningen på fredag, og tapte dermed den siste kampen – sin egen.

– Jeg synes det er vondt, og gå videre med den tanken om at det ikke ble noe fra Dovre kommune i det hele tatt. Jeg hadde regnet med at de hadde gitt et mindre beløp, men pengene er ikke det viktige. Det handler om å bli trodd og bli tatt på alvor. Jeg føler ikke at Dovre har tatt meg på alvor med dette vedtaket.

Flere saker fra Innlandet