Hopp til innhold

Påstand om tvungent psykisk helsevern

Aktor, statsadvokat Arne Dymbe, har lagt ned påstand om tre års tvungent psykisk helsevern for mannen som truet to fengselsbetjenter med ei jernstang og lenket dem sammen før han rømte med en av vokternes biler.

Glåmdal tingrett

Saken mot en utvist asylsøker har gått i Glåmdal tingrett.

Foto: Ann-Kristin Mo

Dette skjedde i desember 2010 da mannen var innlagt på Kongsvinger sykehus mens han sonet en dom. Tiltalte var på rømmen til i februar 2011, og ble da betegnet som farlig og uatsbil.

Han har ifølge statsadvokat Arne Dymbe forklart at han var i Sverige mens han var på rømmen. Siden sonet han ferdig fengselsstraffen før ble løslatt i september 2012 og har altså vært en fri mann siden. Han har møtt i Glåmdal tingrett.

Saken mot mannen i slutten av 20-åra ble avsluttet i Glåmdal tingrett i dag. Mannens forsvarer, advokat Vibeke Knapstad, la ned påstand om at det ikke er nødvendig å dømme hennes klient til tvungent psykisk helsevern.

– I min prosedyre har jeg selvsagt lagt vekt på selve handlingen han har begått , og som var alvorlig, pluss tidligere voldshistorikk og sykehistorie, og også ting som har skjedd i fengselet og litt etterpå, sier statsadvokat Arne Dymbe.

Arne Ingvald Dymbe

Statsadvokat Arne Dymbe.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

På dette grunnlaget mener påtalemyndigheten det er nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå voldskriminalitet, eller liknende som han har begått i dette tilfelle.

Det var ikke lagt ned påstand om vanlig fengselsstraff da mannen ble vurdert som utilregnelig da handlingen skjedde. Dom faller 11. mai, og dersom tingretten er enig med forsvareren, er han fri mann. Hvis ikke, blir det psykiatrisk behandling.

Tiltalte er utvist asylsøker

Statsadvokat Arne Dymbe sier tiltalte er asylsøker som er varig utvist fra Norge, men at han av ulike formelle grunner ikke er sendt ut.

– Men dette kjenner jeg ikke nærmere til, sier statsadvokaten.

Siden tiltalte ble løslatt i september 2012 og til nå, har han altså vært på frifot.

Rettspsykiatere vurderte tiltalte som utilregnelig under handlingen mot de to fengselsbetjentene 6. desember 2010, og statsadvokatene i Hedmark og Oppland bestemte på dette grunnlaget at det ikke skulle reises straffesak mot ham.

Kongsvinger sykehus

Det var her på Kongsvinger sykehus overfallet på de fengselsbetjentene skjedde.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Men Riksadvokaten mente saken var så alvorlig og brutal at han gjorde om beslutningen og beordret tiltale. Saken har vært til behandling i Glåmdal tingrett i går og i dag.

Har tatt lang tid

Statsadvokat Arne Dymbe sier saken har tatt lang tid av flere grunner.

Handlingen skjedde 6,. desember 2010, mens saken først kom for retten i går, tirsdag 22. april 2014.

– Tiltalte var jo på rømmen en periode etter hendelsen i Kongsvinger. Så var det vanskelig å få ham avhørt etter at han kom tilbake til fengselet fordi han skulle ha forsvarer tilstede. Men vi fikk etterhvert avhørt ham og etterforsket saken ferdig. Men så oppsto det mistanke om at han var tilregnelig eller ikke. Da måtte man utrede det, noe man ferdig med i august 2012, forteller Dymbe.

Tre års tvungent psykisk helsevern, betyr at mannen kan løslates etter tre år, eller at det begjæres forlengelse. I prinsippet er det mulig å forlenge det flere ganger.

NRK vil oppdatere saken.

Flere saker fra Innlandet