Hopp til innhold

– Nå ser Ap-ledelsen muligheten i Bergen

Bergen-byrådets kuvending i saken om eiendomsskatt blir lagt merke til sentralt i Arbeiderpartiet, ifølge politisk kommentator Magnus Takvam. – Det er opplagt at de vil utnytte det frem mot valget, sier han.

Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trond Giske

SER TIL BERGEN: Ap-ledelsen, her ved leder Jonas Gahr Støre og mulig nestleder- og partisekretærkandidat Trond Giske, jobber for å vinne tilbake storbyene i de kommende kommune- og stortingsvalgene. Dagens hendelser i bystyret i Bergen blir lagt merke til, mener NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Valglogo
Liv Røssland

BEDT OM Å GÅ AV: Hordaland Frp ber Frp i Bergen gå ut av byrådet. Partiets finansbyråd Liv Røssland la i dag frem budsjettet med forslag om gjeninnføring av eiendomsskatten.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

I dag la Frps finansbyråd i Bergen Liv Røssland svært motvillig frem et budsjettforslag der de sammen med byrådspartner Høyre gjeninnfører eiendomsskatten. Det skjer kun to år etter at de samme partiene feiret at skatten ble avskaffet i kommunen.

– Vi ser ingen annen mulighet, sier Røssland, og uttrykker forståelse for at velgerne deres blir skuffet.

– Innføring av eiendomsskatt er et utslag av den budsjettkrisen byrådet har kommet opp i, og det har lenge ligget i kortene at dette måtte skje. Politisk er dette en stor belastning for partier som Høyre og Frp, og problemet forsterkes jo av at de i sin tid fjernet eiendomsskatten, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

I bystyret onsdag ble nok en upopulær sak for byrådspartiene, køprising i bomringen, behandlet i bystyret. Det endte som ventet med flertall. Men saken måtte behandles to ganger, etter at byrådet først motsatte seg behandling av interpellasjonen.

Tidligere i dag gjorde Bergens Tidende det kjent at Hordaland Frp har bedt Frp i Bergen gå ut av byrådet hvis de ikke klarer å unngå eiendomsskatt og køprising.

– Dette smerter nok mer i Frp enn i Høyre. At fylkeslaget har bedt dem trekke seg er et uttrykk for at saken er ekstra vanskelig for dem, sier Takvam.

– Blir lagt merke til i Ap sentralt

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot sa i går at han ville bli mer overrasket dersom byrådet ble sittende etter køpris-saken enn hvis de gikk av. Takvam tror Høyre og Frp blir sittende, men mener sjansen for en omveltning i Bergen rådhus etter 2015-valget øker med dagens budsjettforslag.

Det er opplagt at opposisjonen vil utnytte dette i forbindelse med valget neste år.

Magnus Takvam

– Byrådet har i lang tid har vært i en kritisk situasjon, og byrådslederen kan i høst bli slått ut i nominasjonskampen. Det er opplagt at opposisjonen vil utnytte dette i forbindelse med valget neste år, og dette blir også lagt merke til i Arbeiderpartiet sentralt, sier Takvam.

Han peker på at Ap har nedsatt et eget storbyutvalg som skal jobbe for å øke oppslutningen i byene frem mot kommunevalget neste år, og stortingsvalget i 2017.

– Ap definerer storbyene utenom Trondheim som problemområder. Situasjonen i Bergen nå åpner et politisk handlingsrom for dem, sier han.

– Frustrerte over finansbyråden

Magnus Takvam

– BURDE IKKE GÅ AV: Høyre og Frp gjør klokere i å bli sittende i byråd i Bergen, mener Magnus Takvam.

Foto: NRK

Både byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og byråd Eiler Macody Lund (Frp) har avvist at det er aktuelt å trekke seg fra byrådet. Det tror Takvam de gjør lurt i.

– Byrådet har lenge visst at dette kom til å bli situasjonen. Å gi fra seg makten ville være en fallitterklæring, det er bedre for dem å rette opp i økonomien og vise at de tar ansvar. Så vil de nok delvis også peke på for små statlige overføringer og gi regjeringen litt av skylden, tror Takvam.

Flere i de to partiene mener finansbyråd Liv Røssland kunne gjort mer for å unngå gjeninnføring av eiendomsskatten.

– Mitt inntrykk er at mye av frustrasjonen rettes mot finansbyråden. Flere i Høyre og Frp mener hun kunne tatt andre grep for å rette opp i økonomien, for eksempel salg av kommunale eiendommer. Røssland blir sett på som en som i for stor grad hører på administrasjonen i kommunen, og ikke skaper politisk handlingsrom, sier Takvam.