Hopp til innhold

Nå er Statoils nye gassfelt i produksjon

Statoils prestisjeprosjekt på Valemon-feltet kom i gang lørdag morgen, ti dager forsinket. Snart skal hele plattformen holde det gående helt ubemannet.

Arbeidere på Valemon-plattformen

BLIR UBEMANNET: Arbeidere klargjør Valemon-plattformen før oppstart i høst. Men om få år skal driften på plattformen gå helt uten personer om bord.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Produksjonen på Valemon-feltet i Nordsjøen skulle egentlig ha kommet i gang på selveste julaften. Men først i dag tidlig, klokken 08.36 kom produksjonen i gang.

Dårlig vær utsatte oppstarten, men i dag kunne arbeidet på feltet endelig starte.

Valemon-plattformen

Valemon-plattformen skulle vært i produksjon fra julaften.

Foto: Andre Osmundsen / Statoil

Valemon er den andre Statoil-opererte plattformen som settes i drift på ni måneder, og den første nye plattformen som skal driftes fra Bergen siden Kvitebjørn startet opp for ti år siden.

Oppdaget i 1985

Feltet ligger rundt 160 kilometer vest for Bergen, og ble oppdaget i Nordsjøen i 1985. Det ligger i nærheten av Kvitebjørn og Gullfaks sør.

– Valemon er ett av flere nye prosjekter på norsk sokkel som bidrar til verdiskaping, aktivitet og innovasjon, og demonstrerer godt det langsiktige perspektivet som kjennetegner Statoils virksomhet på norsk sokkel, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil, i en pressemelding.

Da NRK besøkte plattformen i høst, var 370 personer involvert med å få prosjektet ferdig og klart til produksjon.

De neste årene vil Valemon-plattformen etter komme ned i en bemanning på 73 personer.

Se reportasjen fra da NRK besøkte Valemon:

TV-sak frå Vestlandsrevyen

SE VIDEO: Valemon blir Statoils første ubemannede plattform.

Fjernstyres fra land

På sikt skal også de 73 vekk når plattformen fra 2017 skal være ubemannet. Prosjektet er prestisje for Statoil, da det blir den første plattformen som skal fjernstyres fra land.

Statoil kaller denne modellen «normalt ubemannet». Det går ut på at 15 personer reiser ut og gjør vedlikehold på plattformen i to uker, før den i de neste fire ukene blir stående helt tom.

Plattformen er utrustet med 140 kamera som skal følge produksjonen fra land, og er fullspekket med måleinstrumenter og avansert teknologi. Statoil ser på denne typen ubemannede plattformer som fremtiden.

– På offshore-plattformer av denne størrelsen, så er dette fremtiden. En utnytter det teknologiske fremspringet, samtidig som en sparer kostnader på å redusere bemanningen, sa byggeleder Nils-Helge Boge til NRK i desember.

Floatel på Valemon-plattformen

NÆR KVITEBJØRN: Bildet viser Floatel Superior, der mange av arbeiderne som har klargjort plattformen har bodd. Den lyse prikken i det fjerne er Kvitebjørn.

Foto: Jon Bolstad / NRK