Hopp til innhold

Slik blir forbrukere prisdiskriminert på nett

Hver tredje nordmann utestenges fra å kjøpe varer, flyreiser og hoteller til laveste pris – fordi de bor i Norge. Hele seks av ti nettbutikker driver prisdiskriminering, viser en omfattende EU-undersøkelse.

Turistinformasjonen i Bergen

ULIKE PRISER: Forbrukere fra ulike land stenges ute fra nettsider og får ulike priser etter hvor de kommer fra. Omfanget er stort, viser en ny undersøkelse. Her på Bergens Reiselivslags turistinformasjon driver de ikke med prisdiskriminering, sier leder Ole Warberg.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

EU-kommisjonen la nylig frem sitt forslag til en ny forordning for å hindre diskriminering av forbrukere. Formålet er fri flyt av varer og tjenester over landegrensene, også når kundene bestiller på internett.

Slik fungerer markedet på ingen måte i dag.

To ferske undersøkelser fra EU-kommisjonen og Forbruker Europa, som NRK har fått tilgang til, avslører et hittil ukjent omfang av prisdiskriminering av forbrukere som handler på internett.

Tusenvis av store og små virksomheter driver omfattende utestenging eller omdirigering av kunder.

Målet deres er ofte å selge varene eller tjenestene dyrere til kunder som har større betalingsvilje, eller å slippe store fraktkostnader til kunder som bor langt unna der varen sendes fra.

– Det er et utbredt problem at norske og europeiske forbrukere hindres tilgang grunnet både nasjonalitet og bosted, fastslår Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa.

Over 6000 nettbutikker blokkerer etter bosted og nasjonalitet

Undersøkelsen EU-kommisjonen har bestilt omhandler såkalt geoblokkering, som kan gi kunder høyere priser eller rett og slett medføre at de utestenges fra å kjøpe varer eller tjenester, fordi de bor i et land virksomheten ikke ønsker å selge eller sende til.

Undersøkelsen omfatter hele 10537 nettbutikker, fra alle 28 EU-land, som tilbyr alt fra klær, kosmetikk, elektronikk og bøker, til hotellbestillinger og flyreiser.

Den nedslående konklusjonen er at 63 prosent av alle de undersøkte nettsidene praktiserer geoblokkering. Dette rammer forbrukere både i og utenfor EU.

– Dette betyr at det indre markedet i EU og handel utenfor EU ikke fungerer tilfredsstillende. Vi kan vanskelig se at det foreligger klare objektive grunner for å utestenge kunder i seks av ti butikker, sier Wiik i Forbruker Europa, som inngår i EU-kommisjonens nettverk av forbrukerkontorer (ECC-Net) og veileder norske forbrukere i internasjonal handel.

Ragnar Wiik

NORDMENN UTSATT: – Vi vet ikke sikkert, men nordmenn er antakeligvis spesielt utsatt for prisdiskriminering, sier Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa.

Foto: George Eustice / NRK

Hver tredje hotellside blokkerer

Geoblokkeringen foregår ved at nettsiden stenger deg ute eller omdirigerer deg til en annen side med andre priser, når de ser hvilket land IP-adressen du bruker kommer fra. Utestenging fra å kjøpe varen eller tjenesten kan også skje ved registrering av e-postadresse, postadresse eller bankkortdetaljer.

Omdirigering til andre nettsider skjer oftest ved bestilling av flybilletter og leiebil, viser den omfattende EU-undersøkelsen.

Selv om geoblokkering ved kjøp av varer, og særlig elektronikk, er mest utbredt, viser undersøkelsen at også fire av ti sider som selger billetter til sportsarrangementer, og én av tre hotellbookingsider, driver geoblokkering.

Dette medfører for eksempel at forbrukere fra noen land ikke kan bestille de samme hotellrommene, eller få de samme prisene på hotellrommene, som andre.

– Dette er ganske paradoksalt når nær sagt alt EU jobber for er å stimulere til økt handel i det europeiske markedet, mens produsenter i land i Asia og USA samtidig kan selge og sende varene til samme pris til alle europeiske forbrukere, sier Wiik.

  • Hele undersøkelsen er nå publisert på EU-kommisjonens nettsider. Les den her (ekstern lenke).

Hurtigruten norske og amerikanske priser

ULIKE PRISER TIL ULIKE KUNDER: NRK fortalte tidligere denne måneden om Hurtigrutens ulike priser i ulike valutaer. Slik så det ut om du ville bestille på henholdsvis hurtigruten.no og hurtigruten.us tidligere i september.

Foto: Skjermdump hurtigruten.no/.us

Tilbyr ulike priser på samme vare

De største aktørene innen netthandel har også tilgang til verktøy som gjør at de kan tilby ulike priser til hver enkelt forbruker på samme vare, ikke bare inndelt etter land.

– Da viser de én pris til én som klikker seg inn på sidene deres, og en annen pris til en annen, sier Wiik.

Prisene kan styres både etter prisene hos konkurrerende fysiske butikker i nærområdet ditt, og også etter hvilke priser du har betalt på nett for varer tidligere.

Har du bestilt en hotellovernatting uten rabatt før, er sjansen mindre for å få tilbud om rabatt neste gang, hvis du klikker deg inn fra samme IP-adresse eller logger deg inn på nytt.

– Hvis du har bestilt uten rabatt tidligere, kan de se at dette er IP-adresse som kan tenkes å betale mer. Cookies og apper samler informasjon om deg hele tiden, og det er blant annet derfor dine persondata er så verdifulle, fastslår lederen for Forbruker Europa.

Ole Warberg

– SKREMMENDE: – De store har allerede verktøyene som skal til for å spore oss, så jeg tror dette er noe som kommer mer og mer, sier Ole Warberg, president i NHO Reiseliv og leder for Bergen Reiselivslag.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Det er litt skremmende

Funnene og opplysningene fra EU-kommisjonen og Forbruker Europa overrasker Ole Warberg, president i NHO Reiseliv og leder for Bergen Reiselivslag.

– Det er litt skremmende, egentlig. De store har allerede verktøyene som skal til for å spore oss, så jeg tror dette er noe som kommer mer og mer, sier Warberg.

Tross eksempler som at Hurtigruten tilbyr utlendinger dyrere billetter, og SAS og Norwegian har systemer som endrer prisen henholdsvis etter hvor du reiser ut fra og hvilken valuta du betaler i, mener NHO-toppen norske virksomheter stort sett er «snille» med utenlandske forbrukere.

– Jeg tror ikke det finnes et land som diskriminerer så lite som Norge. Det er mer vanlig i andre land. I Bergen Reiselivslag driver vi ikke med geoblokkering. Enten det gjelder en fjordtur til Sogn eller andre ting, er det en helt fremmed problemstilling for oss, sier Warberg.

Norsk undersøkelse: 28 prosent fikk høyere pris

Men norske forbrukere opplever ofte problemer når det kommer til bestilling av varer eller tjenester på utenlandske nettsider.

Nordmenns netthandel er ventet å stige med 16 prosent til 90 milliarder kroner i 2016, viser ferske tall fra Dibs. Men ikke alle får det de ønsker å betale for.

Parallelt med EU-undersøkelsen, har Forbruker Europa og Forbrukerrådet fått utført en egen undersøkelse av norske forhold.

Den viser at 36 prosent av Norges befolkning har blitt hindret i å kjøpe noe på internett på grunn av sin nasjonalitet eller bosted.

Undersøkelsen ble gjennomført før sommeren i et representativt utvalg på rundt 1000 personer. I tillegg til at mer enn hver tredje av disse personene hadde blitt hindret i å kjøpe noe, opplevde nesten like mange at de fikk høyere pris fordi de var norske:

28 prosent oppga at prisen på produktet eller tjenesten økte da de oppga sin nasjonalitet eller bostedsadresse, fastslår Forbruker Europa og Forbrukerrådet i sin undersøkelse.

Turistinformasjonen Bergen

– IKKE GEOBLOKKERING: De ansatte ved turistinformasjonen i Bergen gir råd, veksler valuta, og selger utflukter til turister, over disk og på nett. – Vi driver ikke geoblokkering, sier lederen for Bergen Reiselivslag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Norske forbrukere kan være spesielt utsatt

Wiik i Forbruker Europa kaller funnene spennende. Men unntak av en spansk undersøkelse av leiebilmarkedet, som viser de samme tendensene, har man ikke tidligere funnet så klare bevis på så omfattende prisdiskriminering av forbrukere.

– Vi ser at norske forbrukere i ganske stor grad opplever hindre, ved at de ikke får tilgang, får en annen pris, eller møter særskilte ordninger som sorterer etter nasjonalitet, sier Wiik.

Han kan ikke fastslå det, men mener flere faktorer gjør det sannsynlig at nordmenn er enda mer utsatt for prisdiskriminering en EU-borgerne. Blant annet kan moms- og frakthensyn gjøre det fristende for virksomhetene å øke prisen eller å nekte levering når det er en nordmann som besøker nettsiden.

– Vi vet ikke sikkert, men nordmenn er antakeligvis spesielt utsatt for prisdiskriminering, fordi Norge som land rent geografisk er krevende å levere til, og fordi vi ikke har samme moms- og tollregime som EU, fastslår Wiik.