Hopp til innhold

1980-tallet: Da monopolet sprakk og staven brakk

Da Oddvar Brå brakk staven var det fremdeles NRK som gjaldt, men her og der kunne folk ta inn fjernsyn fra våre naboland. Dessuten brakte satellitt- og kabel-tv inn puddelhår og popmusikk i de tusen hjem, mens NRK sendte Dynastiet og Norge vant Melodi Grand Prix.

Logo Fjernsynet 50 år

Les om fjernsynet i tidligere tiår: NRK Fjernsynet på 1960-tallet og 1970-tallet: Farger og kabel-tv

1980


Siste Kontrapunkt med Broman

Etter ti runder sa Sten Broman takk for seg i musikkgjetteleken Kontrapunkt. Et stort tv-publikum i både Finland, Sverige, Danmark og Norge hadde fulgt lagene som konkurrerte om å vite mest mulig om klassisk musikk.

Se Kontrapunkt i Nett-tv

Sten Broman hadde ledet serien med stor innlevelse, og de norske deltakerne Frøydis Ree Wekre, Audun Kayser og Kjell Hillveg var blitt kjendiser.

NRK på video

I 1980 ble det sendt ut rundt 215 timer med variert programtilbud på videokassetter til handelsflåten. Tilbudet var fordelt på 40 kofferter med seks kassetter i hver. Blant de mest populære programmene var idrett, underholdning og Norge Rundt. Alle programmene var norskprodusert og tatt opp under sending i NRK, og kassettene ble deretter produsert av Statens filmsentral.

1981

Satellittfjernsynet kommer

De første tv-satellittene ble skutt opp. Gjennom en skålantenne – parabol – kunne signalene fra satellitten fanges opp i private hjem, noe som betød en helt ny tv-verden for folk. Fra satellittene kunne folk ta inn all verdens tv. På begynnelsen av 1980-tallet ble det skutt opp en rekke tv-satellitter. De nordiske land planla en egen nordisk tv-satellitt, Nordsat.

Satellitt-tv gjorde det vanskelig å opprettholde det norske kringkastingsmonopolet. Helt siden Norsk rikskringkasting ble opprettet i 1933 ved at private kringkastingsselskaper ble sluset inn i et statlig selskap, hadde NRK hatt monopol på all kringkastingsvirksomhet. Bare folk som bodde nær svenskegrensen hadde hatt muligheten til å se annet enn norsk fjernsyn.

Samtidig kom også videospilleren inn i de tusen hjem. Eller som det het: «Gjennom en egen maskin tilkoblet fjernsynsapparatet kan tv-seerne ta opp programmene og se dem på nytt senere.» I tillegg ble det solgt og leid ut videokassetter med allerede innspilte filmer og serier.

Ved inngangen til 1981 fantes det 824 8862 fjernsynsapparater i Norge. Tallet på tv-lisenser var 1 2014 770.

Den 17. desember kunne Dagbladet lesere lese at det hadde skjedd en viktig mediepolitisk begivenhet dagen før: Høyre-regjeringen ga de første konsesjoner for forsøksvirksomhet med lokalfjernsyn, nærradio og overføring av satellittsendinger. Dermed var NRKs monopol på kringkasting opphevet, og første skritt tatt på veien mot en ny medievirkelighet.

1982

Monopolet sprekker

Lars Roar Langslet

Kultur- og vitenskapsminister Lars Roar Langslet opphevet NRKs monopol i eteren.

Foto: Bergli, Sverre / Sverre Bergli, NRK

Dette var året da kringkastingsmonopolet sprakk, etter stortingsvedtaket før nyttår. De første lokal-tv-selskapene kom på lufta sommeren og høsten 1982.

De første prøvekonsesjonene ble gitt til lokale organisasjoner som produserte lokalt stoff. Avisene, som var ivrige etter å slippe til, fikk nei, men kom likevel inn som produsenter av nyheter og aktualiteter. I juli 1983 var prøvedriften over og det ble konkludert med at det hadde vært få problemer forbundet med sendingenes innhold.

Svensk og sovjetisk tv

Felles antenne-/kabelanlegg gjorde at stadig flere kunne ta inn alternativer til NRKs ene kanal. Svensk fjernsyn kunne tas inn langs svenskegrensa til Mo i Rana, på Sørlandet kunne noen ta inn dansk tv, mens folk på sørvestlandet faktisk fikk inn britisk fjernsyn. Lengst nord og øst i landet var det mulig å se på finsk og sovjetisk tv.

Da staven brakk

Av og til kan et verdensmesterskap gå inn i historien for noe annet enn Norges (til tider manglende) medaljefangst. Da startskuddet gikk på herrestafetten i ski-VM i 1982, ante verken Kollen- eller tv-publikum at de skulle bli vitne til et skirenn som for alltid vil bli husket som «da Brå brakk staven».

På nest siste etappe falt Pål Gunnar Mikkelsplass, stivnet og ble forbigått av Sovjetunionens Jurij Burlakov. Oddvar Brå tok imidlertid igjen Alexandr Savjalov og de kom likt inn på stadion. Da Brå skulle stikke fra hektet han sin høyre stav i Savjalov, med det resultat at Savjalov falt samtidig som Brås høyre stav brakk. Norske seere hørte sportskommentator Jon Herwig Carlsen rope «Nei men la ham få en annen stav da mann!» før de så at Brå fikk en ny stav av Terje Bogen og i gå mål så likt med Savjalov at Sovjetunionen og Norge delte førsteplassen.

For øvrig tok Norge sju gull i verdensmesterskapet.

Se videoklipp i Nett-tv

1983

Tekst-TV

Tekst-TV begynte prøvesendinger fra 1. januar 1983. Etter et halvt år var det rundt 20 000 som tok inn tekst-TV. For å kunne motta tekst-TV måtte seerne anskaffe seg en spesiell dekoder som tilleggsutstyr.

Tilbudet var først og fremst ment for hørselshemmede. Seerne kunne velge mellom nesten 100 «TV-sider» med værmelding, nyheter, notiser om sport og andre aktuelle opplysninger.

Frokost-TV

I 1983 begynte NRK forsøk med Frokost-TV. Spørsmålet var hvordan det vil norske folk ville reagere på å få et tv-tilbud på et så uvant tidspunkt. Toppen Bech og Brita Blomquist var blant programlederparene som bød på fjernsyn på morgenkvisten i mange av årene. Erik Bye var første programleder ut.

Se første Frokost-TV-sending

1984

Såpeseriene kommet for å bli

Dynastiet startet i 1983, og var kontroversiell i Norge. Dynastiet var med på å gjøre NRK klar for en konkurransesituasjon som måtte komme, mente daværende underholdningssjef Stein-Roger Bull. Såpeserien Dynastiet representerte en helt ny type tv-serie for det norske folk. Folk elsket intrigene i den amerikanske serien, mens kristenfolket var dypt bekymret, idet oppslutningen om kirker og bedehus sank. Sentralbordet smeltet nesten, erindrer Berit Rinnan som jobbet i NRK da «Dynastiet» gikk på lufta. Etter 59 episoder kjøpte en videodistributør de norske rettighetene og tilbød folk å kjøpe fortsettelsen på video. Dette ble ingen stor suksess. Så i 1984 overtok såpeserien Falcon Crest på NRK, men siden har også Dynastiet kommet og gått på NRK.

Falcon Crest

Falcon Crest og Dynastiet var populære på 1980-tallet.

Foto: Scanpix


NRK-alternativer til stadig flere


I oktober 1984 ble det gitt 129 konsesjoner for lokalfjernsyn. Stadig flere benyttet seg av alternativene til å se noe annet enn NRK. Sommeren 1985 hadde 400 000 norske husstander kabel-tv, og over 100 000 får også tilbud om satellitt-tv via kabelen - som britiske Sky Channel.

Norge Rundt hadde vært på lufta siden oktober 1976 som distriktenes magasin med sending annenhver uke. Ut 1977 gikk Norge Rundt på lørdager, men fra 1978 ble fredag fast sendedag. Fra oktober 1984 ble programmet sendt ukentlig. Programmet var det første faste riksprogrammet som ikke ble sendt fra Marienlyst og Oslo. Programmet ble raskt veldig populært og er det den dag i dag.

1985

Agder først med distrikts-TV

De første distriktssendte fjernsynssendingene fra NRK gikk på lufta mandag 4. februar. Rundt 220 000 beboere i Agder-fylkene kunne ta del i det nye tv-tilbudet fra NRK Sørlandet. Det ble sendt en «lokal Dagsrevy» på ti minutter, fem dager i uka, i to måneder.

I forbindelse med Stortingsvalget i 1985 hadde også NRK Møre og Romsdal lokale prøvesendinger.

Faste tv-dager

Fjernsynets programtilbud fikk nå et fast mønster. Mandag filmkveld, tirsdag fjernsynsteater, onsdag lange serier, torsdag korte serier, fredag detektimen, lørdag underholdning og søndag kveld ble det norske folk tilbudt gudstjenester, matineer og sport.

Nikkerne stoppes

25. januar ble det kontroversielle tv-programmet «Nikkerne» med Henrik Scheele stoppet og erstattet av diktopplesning. En omstridt fabel om navngitte finanspersoner på sex-reise til Thailand var for sterk for NRK-ledelsen, og forfatterne Terje Nordby og Klaus Hagerup nektet å skrive om teksten. Programmet var tilbake på skjermen neste måned. «Nikkerne» var blitt kåret til årets program 1984 ved en avstemning i Dagbladet, med mer enn dobbelt så mange stemmer som andreplassen «Dynastiet». I dette klippet er det Oslo Fullevangeliske senter som får gjennomgå.

Nikkerne i nett-tv

Bobbysocks vant Melodi Grand Prix

For første gang vant Norge den europeiske Melodi Grand Prix-finalen, da Hanne Krogh og Elisabeth Andreasson gikk til topps med ”La det swinge”.

Flere norske TV-kanaler

I 1985 ble det fart i debatten om flere norske tv-kanaler. Det såkalte ”Bore-utvalget” foreslo et TV-2 som en lisens- og reklamebasert kanal uavhengig av NRK. NRK svarte med å foreslå en kanal 2 i NRK-regi. I 1985 ble også kringkastingsloven endret slik at Televerket fikk lov til å formidle svenske tv-signaler til kabelselskaper som lå så langt unna Sverige at de ikke kunne hente signalene direkte. Dette betød at alle kabel-tv-selskaper i Norge kunne tilby svenske kanaler.

1986

Melodi Grand Prix-finale i Bergen

Etter at Norge hadde vunnet sin første Melodi Grand Prix-seier i Göteborg i 1985, arrangerte NRK den europeiske finalen i Bergen.

Alt stemte lørdag 2. mai 1986 da finalen ble sendt fra Grieghallen med Åse Kleveland som programleder. 14 år gamle Sandra Kim fra Belgia vant med ”J’aime la vie”. Her hadde også Sissel Kyrkjebø sitt store gjennombrudd da hun sang i pauseinnslaget.

Video Den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix


1987

Elektronisk TV-vær

28. februar 1987 gikk værmeldingen i Dagsrevyen på lufta for første gang i ny elektronisk utgave. Hittil hadde været vært vist på manuelle værkart hvor sol, regn og andre værsymboler var magnetiske.

Se: Første elektroniske værmelding (1987)

Mange likte ikke de nye værkartene. To meningsmålinger viste at et flertall foretrakk den gamle værmeldingen. Også blant meteorologene som presenterte værmeldingen på TV-skjermen var det motstand mot nyvinningen.

Lør-Dan

Høsten 1987 gikk Dan Børge Akerø på lufta med den første LørDan-sendingen. Programmene hvor han sjarmerte, pratet og fikk gjestene til åpne seg fikk en voldsom seeroppslutning

1988

TV Norge kommer

TV Norge så dagens lys 5. desember 1988. Kanalen var bygd opp rundt kabel-tv-selskapet Janco Visjon og ble etablert som en egen kommersiell tv-kanal distribuert via kabel og satellitt. Gründer og frontfigur var eks-NRK-er Hallvard Flatland. Hans program ”Casino” ble det store trekkplasteret.

Casino

Hallvard Flatlands program Casino var trekkplasteret på den nye tv-kanalen TV Norge.

Foto: Scanpix


Distrikts-tv


”Heia Norge” kom som et nytt tilbud, og var ment å være et barnas ”Norge rundt”. Programmet ble laget på Tyholt i Trondheim. De første programlederne var Siri Gjerdåker og Tore Rosshaug.

Tore Rosshaug

Tore Rosshaug var sammen med Siri Gjerdåker første programlederpar i Norge rundt.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK


Rogaland fikk som første fylke et permanent distriktsfjernsynstilbud fra NRK.

1989

Store omveltninger i verden

Se video av Berlinmurens fall i Nett-tv

1989 vil for alltid bli husket som året da Berlinmuren falt. TV-seere over hele verden fikk de dramatiske bildene rett inn i stua. Det gjorde de også noen måneder tidligere, da kinesiske demonstranter som krevde økt demokrati inntok Den himmelske freds plass i hovedstaden Beijing, men ble møtt av stridsvogner. Best kjent er kanskje bildet av mannen med plastposene som stanset en rekke av tanks. Ingen vet hva som skjedde med ham.