Hopp til innhold

Hva er NRKs "Jenter"?

NRK Super har fått en del spørsmål fra foreldre om nettdramaet "Jenter". Her forklarer NRK Super om bakgrunnen for denne serien.

Jenter - NRK Supers drama på nett. Jenter sesong 3.

Se episoden om tilgivelse fra NRK Supers nettdrama "Jenter" og les om bakgrunnen for serien under.

"«Jenter» er et nettdrama. Flere ganger i uken poster vi en liten del av historien på nett, enten som en film eller som tekst og bilde.

Publikummet vårt, jenter i alderen 10-14 år, kommenterer det som skjer. Seriens hovedroller er tre jenter på 12 år, og handlingen sirkler rundt jentenes hverdagsliv.

Speiler norske jenters virkelige hverdagsliv

Seriens innhold ligger tett opp til norske jenters virkelige hverdagsliv. Serien utspiller seg i hovedsak på den oppdiktede Sand skole.

Internett og sosiale medier er en viktig del av barns hverdag. Slik er det også i serien. Serien publiseres først og fremst på nrksuper.no. I tillegg foregår en sidehandling på Instagram; historien om «SANDheten».

SANDheten er en Instagramprofil som «noen» har laget. Det har vært sentralt for seriens dramaturgi at publikum ikke har visst hvem som står bak SANDheten.

På SANDhetens profil har det blitt publisert rykter og historier om Sand skole. Dette har skapt problemer og bekymringer for våre hovedpersoner, og så lenge dette har pågått, har de tydelig tatt avstand fra dette.

SANDheten er altså Jenters antagonist – eller skurk om du vil – og som i de fleste dramaserier har det handlet om å avsløre skurken og gjenopprette harmoni. Det hører til historien at SANDheten er inspirert av en ekte hendelse, som jenter i målgruppa har fortalt oss om.

Redaksjonen følger med

Alt vi publiserer på nrksuper.no er underlagt strenge regler, og alle kommentarer fra vårt publikum blir forhåndsmoderert – det vil si lest og godkjent – før de legges ut.

Vi legger for eksempel ikke ut kommentarer på utseende, hverken positive eller negative. Vi oppfordrer til vennlig språkbruk, og aksepterer ikke banneord eller nedsettende kommentarer om andre.

Når vi publiserer innhold på Instagram, kan vi ikke styre innholdet på samme måte.

Siden dette ikke er NRKs plattform kan vi ikke forhåndsmoderere, men vi følger godt med og har mulighet til å slette støtende kommentarer. Det skjer imidlertid sjelden. Selvjustisen i målgruppa er sterk, og de korrigerer hverandre.

Dersom vi ser at dialogen er i ferd med å bli uvennlig, kobler vi oss på diskusjonen og minner dem om at vi forventer en hyggelig tone.

Hvor barn vokser og er viktige

NRKs visjon er: «Vi skal skape en verden hvor barn vokser og er viktige». For oss innebærer dette at vi skal lage innhold som barn er oppriktig engasjert i, og vi skal gjøre det på en måte som appellerer til dem.

Vennskap, familieliv, forelskelse og pubertet er vanlige temaer i våre serier. Men også utestengelse, erting og nettmobbing. Vi ønsker å gi barn verktøy for å mestre livet sitt. Ved å se andre som opplever det samme som en selv, og se hvordan disse barna løser utfordringene, får vårt publikum tips og støtte i hvordan de selv kan håndtere vanskelige situasjoner.

SANDheten er et eksempel på akkurat dette. SANDheten er historien om hvordan barn håndterer helt realistiske og vanlige utfordringer på nettet.

Plattformene smelter sammen

I «gamle dager» var barns mediebruk oversiktlig og greit. Barna så de seriene som ble sendt, når de ble sendt, alene eller sammen med familien på den store skjermen i stua.

De var passive mottakere, og ingen spurte dem om hva de mente om det de så eller om de hadde lyst til å dikte med. I vårt nye medielandskap smelter TV, radio, nett og sosiale plattformer sammen.

Barn bruker plattformene om hverandre og fortellingene utspiller seg på nye måter. Dette interessante, men også kompliserte, landskapet åpner en ny verden av historiefortellingsmuligheter, og vi ønsker å være til stede med kvalitetsinnhold i dette landskapet.

Dette er en ny virkelighet for barna – og en ny virkelighet for oss.

Vil ha tilbakemeldinger

Vi ønsker ikke at våre serier skal bidra til å gjøre livene vanskelig for noen barn. Derfor setter vi pris på å få tilbakemeldinger på hvordan seriene våre oppleves. Vi samler kontinuerlig erfaringer, og tar dem med oss videre i utvikling av serier framover.", forklarer NRK Supers programredaktør Hildri Gulliksen.

Spørsmål eller kommentarer: Send en e-post til supersome@nrk.no.

Se også: NRK Supers Facebook-side

Se også: Nettdramaet "Jenter på NRK Super

Se også: Sandheten på Instagram

Les mer: Dette er allmennkringkasting

Les mer: Dette er NRKs medietilbud