Hopp til innhold

Per Nyhaug har lagt ned køllene

Yrkesmusiker fra han var 14 og i 77 års alder perkusjonist på Egil Kapstads CD "Wolfvoices" (2003) – Per Nyhaug hadde litt av et musikerliv!

Per Nyhaug, med Ragnar Robertsen og Frank Ottersen
Foto: Tore Fredenlund

Trommeslageren, vibrafonisten og arrangøren Per Nyhaug (2/3 1926-1/9 2009) kunne se tilbake på over 60 år som aktiv musiker. Arvelig belastet etter faren, trommeslageren og musikerforeningens Ola Nyhaug, debuterte Per som dansemusiker 13 år gammel. Han hadde i alle år et nært samarbeid med pianist Willy Andresen og var "husmusikant" sammen med ham i NRK.

Swing og bop

Det begynte med Willys forskjellige swingband fra 1941-44, så ble det plateinnspillinger med Fred Thunes og Frank Ottersen 1943 og Karl Westbys orkester 1945-47. I 1949-50 var Per Nyhaug med på den første norske plateinnspilling med bopmusikk (Willy Andresens «I like be»/«I like bop»).

Fra rock til KORK

Han gjorde innspillinger og radiosendinger utover 1950-tallet med bl.a. fiolinist Frank Ottersen, trekkspillerne Olav Wernersen og Arnstein Johansen, klarinettist og vibrafonist Eilif Holms kvartett. Nyhaug deltok iogså i klarinettisten Ragnar Robertsens eksperimentband og ble kåret som beste vibrafonist i flere av datidens favorittavstemninger.

Fram til 1960 hadde Nyhaug faste band på flere danserestauranter og deltok på de første rockeplater og rockekonserter (1958) før han ble ansatt ved Operaorkestret 1960-61, og deretter i Kringkastingsorkestret i hele 30 år (1961-91).

I moden alder jobbet Nyhaug som vibrafonist og trommeslager med trompeter Rowland Greenberg (LP-innspillinger 1970 og 1986) og gitarist Robert Normann (Robert Normanns CD-er volum III (1989) og V (1971-92).

Studiobandet

Per Nyhaug var også en flittig arrangør og entusiastisk leder for sitt eget Studioband i NRK fra 1972. Radio-opptak med dette fra årene 1979 til 89 er utgitt på CD-platene «Groovin' high» og «To Gemini».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober