Hopp til innhold

Din mobile Grindagut

En ”grindagut” som app på mobiltelefonen ? Det er det siste nye i formidling av kulturhistorien i Hardanger .

Baroniet Rosendal er med i ”Din mobile grindagut”
Foto: Grindaguten, Bergen

Hardangers historie som app.

Prosjektleder Henning Klafstad ved Mediesenteret på Høgskolen i Bergen og rådgiver Jo Høyer fra UiB.

Prosjektleder Henning Klafstad ved Mediesenteret på Høgskolen i Bergen og rådgiver Jo Høyer fra UiB.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

”Her er veien” ropte folket på fjellgården i Hardanger til den mystiske forbipasserende i Hans E. Kincks tragikomiske historie om ”Den nye kappelanen”. I våre dager fortelles det nytt langs veien på en helt ny måte. Nå kan besøkende til bygdene Rosendal, Enes og Sunndal i Hardanger snart få med seg sin egen, bærbare ”grindagut” i lommen, i form av en ”app” til mobiltelefonen. I Museum denne gang, forteller prosjektleder Henning Klafstad ved Mediesenteret på Høgskolen i Bergen, og Jo Høyer fra Universitetsmuseet, om et helt nytt prosjekt som har fått 200 000 kroner i støtte fra Norsk Kulturråd :

”Din mobile grindagut”.

Diverse veier til augmented reality

Diverse veier til augmented reality

Foto: Erlend Aas / NTB

- Meningen er å koble sammen det som allerede finnes av digitale kilder, som natur- og kulturhistorien i området ved Folgefonna nasjonalpark, og helt nye elektroniske løsninger, sier Høyer. Ved å samarbeide med lokale brukere i Kvinnherad tar prosjektet mål av seg til å presentere historien på en helt ny måte. – Vi vil at alle som bruker denne appen kan legge til sine egne bilder og opplevelser i det åpne programmet som følger med. Men først og fremst har vi laget en app som gjør at landskapet blir ”levende” på en ny måte, sier Klafstad. Gjennom såkalt ”augmented reality”, forsterket virkelighet, kommer funn fra vikingtiden, hus som er borte, tidsvitner og levende bilder fram ”i løse luften” når man ”ser” på bestemte steder gjennom fotoapparatet på mobiltelefonen eller lesebrettet.

Attraktiv og interaktiv historie

Rosendal i Hardanger. Baroniet, hovedbygningen.

Rosendal i Hardanger. Baroniet, hovedbygningen.

Foto: Vidar Knai / NTB

På denne måten kobler vi sammen tidligere funn fra området, som nå er på museet i Bergen med de aktuelle stedene brukeren er på og hvor funnene i sin tid ble gjort, sier Høyer. Prosjektet har også intervjuet nye tidsvitner og er åpne for å endre og skreddersy appen ettersom den tas i bruk. – Jeg tror dette også vil gjøre det tradisjonelle museet mer attraktivt for nye brukere, sier Jo Høyer som forteller at den mobile grindaguten vil komme i drift fra høsten 2013.

Spennende historie serveres i Museum, NRK P2, lørdag 13/4 kl. 16.03 og søndag 14/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.