Hopp til innhold

Vikingene kommer!

Neste uke er det premiere på en av de største utstillinger om vikingtiden som noen gang har vært laget. Åpningen skjer i København...

I monteren er det fullt trolldomsutstyr, inkludert kroppsmaling, narkotisk bulmeurt og ranglestaver.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Int. vikingutstilling i København

Museumsinspektør Peter Pentz er prosjektleder for VIKING ved Nationalmuseet.

Museumsinspektør Peter Pentz er prosjektleder for VIKING ved Nationalmuseet. Kristiane Strætkvern, ( i midten) har hatt ansvaret for konserveringen. T.h. Anne Pedersen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I et stort samarbeid mellom British Museum i London og Berlins historiske museum åpner Nationalmuseet i København den 22.juni en av de aller største vikingutstillinger som noen gang er arrangert. Både helt nye funn og klassiske praktgjenstander fra vikingtiden, samlet inn fra museer i 12 land blir utstilt. Hovedattraksjonen er at verdens største vikingskip, ”Roskilde 6”, som heretter skal hete Ægir, blir vist for publikum for første gang. Skipet måler 37 meter fra stevn til stevn. Til sammenligning er Gokstad det største av de norske, med sine 23,5 meter.

Konserveringens kunst

25 prosent av bordgangene midtskips på styrbord side er bevart.

25 prosent av bordgangene midtskips på styrbord side er bevart.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- Vi er veldig godt fornøyd med presentasjonen av skipet, sier dansk-norske Kristiane Strætkvern. Som ekspert på konservering av arkeologisk tre ved Nationalmuseet i København, har Strætkvern hatt ansvaret for konserveringen siden vraket ble funnet i Roskildefjorden i 1997. – Vi har impregnert bordgangene med flytende voks, såkalt PEG-2000 og senere frysetørret det hele i en veldig langsom prosess, sier Strætkvern. – I motsetning til Gokstad og Oseberg kan dette skipet flyttes over alt, og det kan gå like godt til vanns og til lands og i luften med, sier Strætkvern med et smil. Hun sikter til at Ægir skal følge med vandreutstillingen når den reiser videre til London og Berlin.

Voldsomt skip

Stålskjelettet viser omrisset av de voldsomme dimensjonene vikingskipet må ha hatt

Stålskjelettet viser omrisset av de voldsomme dimensjonene vikingskipet må ha hatt.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Hele babord side er borte og bare 25 prosent av styrbord side midtskips samt 32 meter av kjølen er bevart. Dette er montert inn i et fullskala stålskjelett, som gir en forbløffende virkning. – Det er som om skipet svever i rommet. Og proporsjoner og alt er vitenskapelig regnet ut i en modell. Slik vi ser konturene av skipet i dag, slik må det ha sett ut, sier Strætkvern. I tillegg til det voldsomme krigsskipet, som kunne bære en besetning på 100 mann og hadde 39 par årer, viser utstillingen en rekke flotte funn fra vikingtiden, fra Bysants og de baltiske landene til Russland og Storbritannia.

Norge representert

Denne øksen fra Tromsø Museum skal være med på ferden til London og Berlin

Denne øksen fra Tromsø Museum skal være med på ferden til London og Berlin.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Også enkelte funn fra Norge er med, blant annet gullsporen fra Rygge og en praktøks fra Tromsø Museum. Blant annet vises vikingskatten ”The Vale of York Hoard” fra 2007 for første gang utenfor England. I Museum forteller konservator Peter Pentz også om det samiske innslaget i Vikingutstillingen. – I nyere forskning har vi et helt annet bilde av vikingenes forhold til tro, mytologi og naturkrefter enn tidligere, sier han.

Programleder Øyvind Arntsen deler spenende historie med deg i Museum, NRK P2, lørdag 15/6 kl. 16.03 og søndag 16/6 kl. 08.03