Hopp til innhold

Fantastiske Finnmark

Mange av Museums programmer i 2008 hentet tematikken fra Finnmark , med innhold alt fra samisk tro og mytologi til gruvedriften i Sør-Varanger og nye sider ved Partisanenes historie.

Hammerfest i Finnmark
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dette programmet kan du høre hvordan den samiske dikteren Risten Sokki har bearbeidet det hun selv kaller en følelse av skam og samfunnets fordømmelse av det som hendte i Kautokeino i 1852.

Fjellet Klubbnasen med en ansiktsprofil ut mot Varangerfjorden.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Risten Sokki er oldebarnet til en av opprørslederne, Aslak Hætta, som ble halshugget i 1854. På fjellet Klubbnasen i Nesseby kommune forteller den samiske historikeren Lemmijon Åge om saivo-vann og noaider, og viser også fram noen av de urørte urgravene i en fjellskråning høyt over Varangerfjorden.

Gunnar Halvari fikk i 1985 diplom for sin krigsinnsats

Gunnar Halvari fikk i 1985 diplom for sin krigsinnsats.

Foto: Harald G. Sunde

Det var også over denne fjorden den 14 år gamle Gunnar Halvari rømte med sin familie til Sovjetunionen i 1941. To år senere har han vervet seg til den sovjetiske Nordarmé og ble krigshelt da han lå i skjul med telegrafutstyr i partisanhula på Øretoppen ved Kirkenes.

Opptakene med Halvari ble stilt til rådighet for Museum av lokalhistorikeren Harald Sunde og er helt unike for denne delen av krigshistorien. I programmet hører vi også den siste skytebasen ved Bjørnevatn , Jostein Eliassen, fortelle om hvordan det var å jobbe i Sydvaranger gruver på 1960-tallet.

Bli med på spennende historiske reiser i Museum, NRK P2 søndag 4/1 kl. 08.03 og 23.30. Programleder er Øyvind Arntsen.

Nye sendetider i P2!

Hør P2 direkte her