Hopp til innhold

Dronning Mauds England, del 1

Sammen med kongehusets biograf, Tor Bomann-Larsen og Museum, kan du bli med å lete etter Dronning Mauds England...

Trondheim juni 1906. Kong Haakon og dronning Maud, med kappe, krone og septer, under kroningen i Tro
Foto: Scanpix

Da prinsesse Maud Charlotte Mary Victoria sprang og lekte rundt i de store trappene i Marlborough Hall, bare noen steinkast fra Buckingham Palace, var hun midt i Londons mest hektiske sosietetsliv på slutten av 1800-tallet. Hennes far, Edward prins av Wales og den vakre, danske prinsesse Aleksandra hadde seks barn og holdt stort hus.

Munter, kvikk, uredd og sporty

Dronning Maud ca. 1905, gallaportrett med engelsk perletiara.

Dronning Maud ca. 1905.

Foto: Scanpix

- Dronning Maud kunne danse, sykle, ri og kjøre fort med vogner gjennom St. Petersburg, sier dronningens biograf, Tor Bomann-Larsen. I Museum går Bomann-Larsen rundt i dronningens barndomshjem i London og forteller om den gang hennes far gjerne ville at det skulle bli et par av Maud og den russiske tronfølger Nikolay II, som var på besøk i Marlborough House.

Appleton Farm i Norfolk i dag. Dronningens hus lå i treklyngen til venstre

Appleton Farm i Norfolk i dag. Dronningens hus lå i treklyngen til venstre.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Staselig bryllupsgave
- Slik gikk det heldigvis ikke, sier Bomann-Larsen, ellers kunne det ha vært Maud som hadde blitt myrdet i Sibir etter den russiske revolusjon. I Museum kan du høre Bomann-Larsen fortelle om Dronning Mauds England, og han tar degmed til Appleton House i Norfolk, herskapshuset Maud og prins Carl fikk som bryllupsgave av Kong Edward den 7.

Tor Bomann-Larsen i hallen på Marlborough House.

Tor Bomann-Larsen i hallen på Marlborough House.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Tilfluktssted
- Dette var Mauds tilfluktssted inntil fem måneder hvert år, sier Bomann-Larsen. Hit kom dronningen hver høst og her ble også den senere kong Olav født i 1903. Det flotte herskapshuset ble revet på 1980-tallet, men hele hageanlegget, med trær, busker, fontener og murer står ennå igjen i det overgrodde buskaset på den engelske landsbygda.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 19/12 kl. 16.03 og søndag 20/12 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her