Hopp til innhold

Landet uten grenser

Mye av Skoltesamenes språk og tradisjonell kultur er gått tapt, men i Museum kan du møte noen av ildsjelene bak det nye, østsamiske museet i Neiden, som inviterer til ”Jul i Skolteland”.

Østsamisk Museum i Neiden
Foto: Østsamisk museum

I snart ti år har det østsamiske museet i Neiden gått ut og inn av budsjetter og bevilgninger. Det er ennå nesten ett år til museet skal åpnes helt offisielt, men i Museum kan du bli med på en uoffisiell, første bygdesamling i museets nesten ferdige festsal, når det arrangeres ”Jul i Skolteland”.

Katri Jefremoff med skoltesamisk drakt sang ”laud” på ”Jul i Skolteland”.

Katri Jefremoff med skoltesamisk drakt sang ”laud” på ”Jul i Skolteland”.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Fra Finland kom Katri Jefremoff, som ble født i en skoltesamisk bygd i Petsjenga før krigen, et område som nå ligger i Russland. Hun er en av de få som fortsatt snakker det skoltesamiske språket og kjenner sangtradisjonen laud og gammelt, skoltesamisk håndverk.

De kom fra fjern og nær...

De kom fra fjern og nær...

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Hele barneskolen på åtte elever kom fra den finske nabobygda Sevettijärvi og fra oppvekstsenteret og skolen i Neiden møtte alle fulltallig fram. Det ble mer enn femti mennesker med stort og smått . – Skoltesamene er den minste av alle de samiske gruppene, sier prosjektleder Honna Havas, som mener det er mindre enn ett tusen skoltesamer igjen på hele Nordkalotten. – Skoltesamene er spredt i Russland, Finland og Norge, sier Havas.

Selv om ikke Østsamisk museum i Neiden er innflytningsklart ennå, og basisutstillingen fortsatt er på tegnebrettet har prosjektlederen allerede sikret seg en medarbeider på deltid i Murmansk og samarbeidspartnere på den finske siden av grensen. - Skoltelandet er ikke bundet av nasjonale grenser, sier Honna Havas.

Spennende historie får du i Museum i NRK P2, lørdag 2/1 kl. 16.03 og søndag 3/1 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her