Hopp til innhold

Ekte middelalderborg

Museum handler denne gang om en forsiktig vandring utover Mjøsisen til Steinsholmen, hvor det ennå er store murer igjen etter middelalderborgen kong Håkon Håkonsson bygde der på 1200-tallet. I sin glanstid kontrollerte Mjøskastellet all ferdsel på Mjøsa og raget 24 meter i været med sine tykke steinmurer.

Slik kan Mjøskastellet ha sett ut da det ble bygget på 1200-tallet.
Foto: Ukjent

”Kongen lot bygge en borg på holmen ved Ringsaker kirke”, skriver Snorre i Håkon Håkonssons saga. Mye tyder på at byggeåret må ha vært 1234, i følge konservator og arkeolog Tor Sæther fra Domkirkeodden. Da skrev nemlig Hamarbiskopen et sint brev til Paven om kongens nye borg.

Arkeologene på vei over Mjøsisen til Steinsholmen og Mjøskastellet.

Arkeologene på vei over Mjøsisen til Steinsholmen og Mjøskastellet.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Det var sterk rivalisering mellom kirke og kongemakt, og biskopen hadde sin egen befestning med kastell og væpnede menn på Domkirkeodden. Steinsholmen ligger like syd for Mjøsbrua, bare 50 meter fra Mjøsas østre bredd. Det er ikke mange som kjenner til ruinene, men det er fortsatt steinmurer på opp til 2 meters høyde og halvannen meters bredde. Restene etter grunnmuren måler 18 ganger 20 meter og ifølge Tor Sæther har kastellet vært minst 25 meter høyt, bygget etter modell fra europeiske tårnborger.

Store deler av grunnmuren står igjen, men er utsatt for forfall og mangel på restaurering.

Store deler av grunnmuren står igjen, men er utsatt for forfall og mangel på restaurering.

Foto: Øyvind Arntsen. / NRK

– Her hadde kongen en garnison som kunne kontrollere mye av ferdselen både til lands og til vanns i hele distriktet, sier Sæther. Den militære bruken av festningen opphørte etter borgerkrigen på 1200-tallet, og i Magnus Lagabøters Hirdskrå fra 1273 går det fram at Mjøskastellet ble brukt som statsfengsel.

Arkeologer på ruinbefaring.

Arkeologer på ruinbefaring.

Foto: Øyvind Arntsen. / NRK

I moderne tid har de sjeldne borgruinene ligget i fred. Bortsett fra en amatørmessig utgravning i 1880-årene har lite vært gjort for å ta vare på denne spesielle delen av Norsk og Skandinavisk ruinhistorie. – Dette er en av de best bevarte hemmelighetene blant norske fornminner, sier Tor Sæther.

Spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 9/1 kl. 16.03 og søndag 10/1 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

NRK P2