Hopp til innhold

Krigen om Norge i 1813, del 1

Museum handler denne gangen om ”krigen om Norge” i Holstein i Nord-Tyskland i to desemberuker i 1813. En ”glemt” krig mellom danske soldater og Karl Johans svenske husarer...

Tre kanonkuler som ble skutt av danskene mot Karl Johans husarer ved Bornhøved den 7.desember 1813.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Løsrivelse

Danmark-Norge var i full oppløsning høsten 1813. I Norge var det tilløp til løsrivelse. Karl Johan var alliert med fienden, britene hadde brent den danske flåte og blokkerte alle havner. I syd lå Napoleons hær med 20.000 mann ved Hamburg. Den danske enevoldskongen Frederik VI vaklet litt i sin støtte til Napoleon etter keiserens nederlag i Russland, men bestemte seg likevel for å underskrive en ny avtale.

I den forpliktet danskene seg til å sende 15.000 elitetropper til Napoleons general Davout i Hamburg. For å lede dette ”Auxilierekorpset” hjemkalte danskekongen den norske stattholder Frederik av Hessen, som også hadde rang av ”kommanderende general i Norge”.

Oppgaven var å hjelpe Napoleon ved Leipzig, men det ble hindret av Karl Johan, som sendte en del av sin mektige Nordarmé for å stenge de danske og franske troppene inne i Hamburg.

Felttog nordover

Kirken i Borhøved og minnesmerket for slaget i 1813.

Kirken i Borhøved og minnesmerket for slaget i 1813.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Etter at Napoleon var slått, startet Karl Johan sitt felttog nordover mot danskegrensen. I de første ukene av desember 1813 stormet de svenske husarenes kavaleri over de Holsteinske sletter på jakt etter Hessens styrker. Danskehæren trakk seg tilbake for harde livet mot festningen i Rendsburg , men flere steder sto det blodige slag underveis.

Trond Svandal er ekspert på Napoleonskrigene. Her ved minnesmerket i Bornhøved.

Trond Svandal ved minnesmerket i Bornhøved.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum denne gang får du høre om det første av dem, ved byen Bornhøved den 7.desember 1813. Historiker Trond Svandal gjennomgår slaget og leter et minnesmerke ved kirken i den lille, Holsteinske middelalderbyen. Han forteller også om erindringene til løytnant Nils Vibe Stockfleth som deltok ved Bornhøved. Stockfleth ble senere kjent som presten i Kautokeino under opprøret i 1852. Få med deg del 1 av to programmer om felttoget i Holstein 1813.

Spennende historie får du i Museum, lørdag 6/2 kl. 16.03 og søndag 7/2 kl. 08.03, i NRK P2. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio
Hør NRK P2 direkte her