Hopp til innhold

Frihet er å få være meg selv

Sara Azmeh Rasmussen måtte ut på en lang reise både geografisk og kulturelt før hun klarte å se seg selv i øynene som Sara Mats – et transkjønnet menneske som lever i grenseland mellom mann og kvinne.

Sara Mats.

Sara Mats

Foto: Janne Kjellberg / NRK

Forandringer

-Så langt tilbake jeg kan huske har jeg hatt en fornemmelse av at jeg var annerledes enn andre jenter. Min mor sa for eksempel at jeg var mer gutt enn mine tre brødre til sammen. Det forteller Sara Azmeh Rasmussen i intervjuserien ”Forandringer” som sendes 17. mai klokka 16:03.

Her forteller Azmeh Rasmussen om barndommen i Damaskus, om sterke religiøse perioder, og om smerten ved å erkjenne at hun har en annen kjønnsidentitet enn det hun selv har trodd og som samfunnet rundt henne forholder seg til.

Oppbrudd

Syrias hovedstad Damaskus

Syrias hovedstad Damaskus

Foto: BASSEM TELLAWI / AP

Mange vil kjenne signaturen hennes fra Aftenposten der hun har skrevet om sitt oppbrudd fra den muslimske kulturen hun vokste opp i, og om islams forhold til kvinner og homofile.
Sara Azmeh Rasmussen er født i Syria, men kom til Norge 22 år gammel etter å ha konvertert til kristendommen.
I dag er Azmeh Rasmussen ateist og den religiøse fortiden er ikke lenger så viktig for henne. Når hun ser seg tilbake nå ser hun først og fremst den ulykkelige tenåringen som ikke passet inn i de tradisjonelle kjønnsrollene. Og som stadig oftere kom i konflikt med moren.
-En mor kjenner barna sine godt. Så min mor visste og likte ikke at jeg hadde kraftig hårvekst og likte å spille fotball. Hun forsøkte å gjøre meg til en annen person enn den jeg var og ville være.

Transkjønnet


Likevel tok det mange år før Azmeh Rasmussen erkjente for seg selv at hun hadde en mannlig kjønnsidentitet. I mellomtiden har hun levd i et heterofilt forhold og fått to barn.
- Det tok veldig lang tid for meg å erkjenne hvem jeg var, slik det dessverre gjør for veldig mange homofile og transpersoner. Men jeg har nå det livet jeg har og jeg har fått to fantastiske,skjønne barn.
Det store vendepunktet kom for tre år siden da hun stilte seg opp foran speilet for å knytte sitt første slips.
-Det var en blanding av smerte og lykke. Glede over endelig å forstå hva som endelig forstå hva som gjorde at livet mitt ble så kaotisk og turbulent hele tiden, men også av en helt konkret fysisk smerte.

Sara Mats

Sarah Azmeh Rasmussen, den int. kvinnedagen 2009.

Sarah Azmeh Rasmussen setter fyr på en hijab. Den int. kvinnedagen 2009.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

I dag står hun åpent fram som Sara Mats, et transkjønnet menneske som befinner seg i grenselandet mellom mann og kvinne.
-Når jeg ser tilbake, ser jeg hvordan alle forandringene jeg har vært gjennom henger sammen. Jeg fornemmet hele tiden at jeg var annerledes og protesterte mot den rollen jeg ble tvunget inn i. Gjennom å finne meg en religiøs boble, enten det var islam eller kristendom, og gjennom å forlate landet mitt. Slik jeg ser det i dag, henger alt sammen med kjønnsproblematikk. Med å søke å forstå og søken etter frihet – frihet til å være meg selv, sier Sara Azmeh Rasmussen.

Serien ”Forandringer” er laget av Janne Kjellberg.

NRK P2