Hopp til innhold

Møt Norges eneste "pipolog"

Jørgen Johannessen er Norges eneste ”pipolog”. Den eldste krittpipen i samlingen hans er fra 1624.

Marinarkeolog Jørgen Johannessen er Norges eneste ”pipolog”. Den forrerste krittpipen er fra 1624.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I året 1624 ble en stor kasse med minst tusen nye krittpiper levert på kaien i Oslos middelalderhavn. Før den store lasten med krittpiper kom fram til utsalgsstedene i byen, sank de til bunns i den grunne havnen under den store bybrannen. Der har de ligget til arkeologene fant dem under utgravningen på Barcode-tomten i 2008.

Krittpiper fra 1600-tallet

Det var de 15 båtvrakene man også fant som fanget alle overskrifter, men i MUSEUM forteller arkeolog Jørgen Johannesen om det store funnet. Han er nå Norges eneste ”pipolog”, med et forskningsmateriale som er helt unikt. – Det er nok flere krittpiper i London, men det er vi som har den største samlingen med intakte piper fra 1600-tallet, sier Johannessen.

I MUSEUM får vi høre om de forskjellige typer krittpiper, og historien om hvordan tobakksrøykingen endret karakter i århundrene fram mot vår tid. – Det er først på slutten av 1700-tallet pipene endrer fasong, sier Johannessen. Da ble pipene lengre og skulle røykes av den distingverte herremann.

Til å begynne med var det oppdageren Sir Walter Raleigh som var den første ”Marlborough-man”. – Alle røykte, både kvinner, barn og voksne menn. Det var datidens ”folkelige luksus” å røyke krittpipe, sier Johannessen.

Museum i NRK P2

  • lørdag 27. mars kl. 16.03 og
  • søndag 28. mars kl. 8.03

Programleder og artikkelforfatter: Øyvind Arntsen