Hopp til innhold

Høyesterett godtar ikke hjertestikk

Avliving av rein med et knivstikk i hjertet er i strid med norsk lov. Høyesterett avviser også at dette er religiøs slakting.

Stikker reinen
Foto: Dyrevernalliansen

Dermed førte ikke anken til en reineier fra Kautokeino fram i Høyesterett.

– Den tradisjonelle bruk av kniv til avliving ved stikk i hjertet, kan i dag ikke være av særlig betydning for opprettholdelse av samisk tradisjonell skikk for slakt av nisterein, heter det i dommen fra Høyesterett.

Advokat Trond Biti som forsvarte mannen, mener norske dommer ikke har peiling på samiske sedvaner.

Reineieren avlivet i september 2005 et reinsdyr ved å stikke en rett kniv gjennom brystet og inn i hjertet på dyret. Reinsdyret var dermed ikke bevisstløs før kniven ble benyttet, og ble ved dette utsatt for unødig
lidelse.

Indre Finnmark tingrett frifant mannen i mars i år . Senere dømte Hålogaland lagmannsrett reindriftssamen for overtredelse av dyrevernsloven.

LES OGSÅ: Ikke enig i reinslaktedom

Saken ble anket til Høyesterett, og i dag ble dommen offentliggjort.

Ikke religiøs slakting

I dommen heter det at hensynene til dyrevernloven er vesentlige.

– Dyr som avlives, skal ikke påføres unødig lidelse. Ved jakt er det ikke, som ved avliving av tamdyr, mulig å velge avlivingsmetode, og det er derfor ikke en nærliggende sammenligning. Det er heller ikke riktig å sammenligne med religiøs slaktning. Her står fundamentale rettigheter mot hverandre, heter det i dommen.

Høyesterett legger også til grunn at giehtadit - slakting av tamrein uten forutgående bedøvelse - ikke er religiøst eller kulturelt begrunnet.

– Rett til å beholde skikker

Reineierens forsvarer, advokat Trond P. Biti, fremhevet overfor Høyesterett at urfolk har rett til å beholde sine skikker.

– Jeg er imidlertid ikke enig med forsvareren i at spørsmålet om slaktemetode gjelder et innbyrdes forhold i urbefolkningsgruppen. Det er her tale om anvendelsen av lovregler som gjelder generelt i Norge, skriver førstevoterende, høyesterettsdommer Bruzelius.

Dermed blir dommen fra Hålogaland lagmannsrett stående. Her ble den pensjonerte reineieren dømt for overtredelse av dyrevernsloven. Han må betale en bot på 5.000 kr.

LES OGSÅ: – Avlivingsdommen er korrekt

LES OGSÅ: Vil anke avlivingsdom

LES OGSÅ: NRL: Støtter ikke knivstikk i hjertet

Korte nyheter

  • Njoammelrohttodávda soaitá leat Oarje-Finnmárkkus 

    Les på norsk.

    Njoammilat leat gávdnon jápmán Gádde-Iččáin Oarje-Finnmárkkus, ja dál gielda jáhkká ahte sullos lea njoammelrohttodávda.

    – Maiddái ovdal lea leamaš njoammelrohttu sihke Gádde-Iččáin ja eará sajiin, go njoammilat šaddet menddo olu. Dát ii leat mihkkege eahpedábálaš áššiid, dadjá Sigmund Andersen, Muosáid gieldda teknihkalaš gielddahoavda.

    Gielda lea dál árvvoštallamin sáddejit go iskosa gávnnahan dihte leago dás sáhka njoammelrohttodávddas.

    Njoammelrohttodávda lea dávda mii sáhttá njoammut eallis olbmui, dávjá dáhpáhuvvá dat juhkančázi bokte. Dássážii ii leat Andersen ožžon dihtosii ahte leat go gávdnon jápmán njoammilat juhkančázi lahka.

    Harene forstår ikke at vinterdrakta kamuflerer dårlig når det er fritt for snø. Denne er fotografert
    Foto: Jon Olav Larsen
  • FHI: Færre tilfeller av prostata-, bryst- og lungekreft i 2023

    38.094 nye krefttilfeller ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022, en uvanlig nedgang, og særlig for de tre største kreftformene i Norge.

    De fire vanligste kreftformene prostata-, bryst-, tykktarms- og lungekreft utgjorde til sammen 42 prosent av alle krefttilfeller i Norge i 2023. Vanligvis er det ventet en liten, årlig økning i krefttallene, fordi det blir stadig flere her til lands og en stadig større andel av befolkningen er eldre.

    – I år peker flere piler rett vei, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, FHI til NTB.

    Årsstatistikken fra Kreftregisteret kom tirsdag morgen. Ursin er spesielt fornøyd med 6,2 prosent nedgang i antall lungekrefttilfeller blant kvinner.

    – Dette er etterlengtede tall – lungekreft blant kvinner har over lang tid økt urovekkende mye, men nå ser vi en betydelig nedgang, som vi håper kommer til å fortsette, sier Ursin.

    Samtidig er det noen kreftformer som peker seg ut med en fortsatt økning.

    – Her er hudkreft og melanom i en særklasse. Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår, og der vi fortsatt ikke ser noen tegn til nedgang, sier Ursin.

    (NTB)

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK