Hopp til innhold

Unge presses til å få barn

Mange tenåringsjenter er ikke parat til morsrollen og det kan føre til omsorgssvikt.

Mor og barn (Illustrasjonsfoto)

Illustrasjonsfoto av mor og barn.

Foto: lev dolgachov

– Det som ofte skjer er at den unge jenta ikke vil ha barnet, men presses av bestemor som lover å ta vare på barnet. Men så skjer ikke dette etter at barnet er født.

Det sier jordmor Susanne Houd fra Tasiilaq til den grønlandske nettsiden knr.gl. Hun mener at familiene presser unge til at få barn, selv om de ikke er parat til å bli foreldre.

– Ikke-eksisterende nettverk

– I mange tilfeller er den unge jentas kjæreste enten ikke-eksisterende eller meget usynlig. Så det er noen ting som gjør at disse barna mangler trygghet, og resultatet av dette er altfor ofte omsorgssvikt, advarer Susanne Houd.

Hun opplyser også at rundt 20 prosent av de gravide kvinnene i Tasiilaq er mellom 14 og 18 år. Hun mener at det er blitt lengre til hjelpen hos sosialforvaltningen etter at kommunen ble slått sammen med en annen kommune i fjor.

– Før hadde vi et tett og godt samarbeid med sosialrådgivere fra sosialforvaltningen, men siden i fjor høst har det gått nedoverbakke. Og jeg opplever at det er meget langt til hovedstaden vår Nuuk, sier Susanne Houd.

Hvert tredje barn omsorgssviktes

I følge undersøkelsen "Børn i Grønland", som Hjemmestyret på Grønland offentliggjorde i denne uka, opplever hvert tredje barn omsorgssvikt, misbruk eller mobbing.

En stor del av omsorgssvikten skyldes at mange grønlandske kvinner er meget unge når de får barn.


Korte nyheter

  • Njoammelrohttodávda soaitá leat Oarje-Finnmárkkus 

    Les på norsk.

    Njoammilat leat gávdnon jápmán Gádde-Iččáin Oarje-Finnmárkkus, ja dál gielda jáhkká ahte sullos lea njoammelrohttodávda.

    – Maiddái ovdal lea leamaš njoammelrohttu sihke Gádde-Iččáin ja eará sajiin, go njoammilat šaddet menddo olu. Dát ii leat mihkkege eahpedábálaš áššiid, dadjá Sigmund Andersen, Muosáid gieldda teknihkalaš gielddahoavda.

    Gielda lea dál árvvoštallamin sáddejit go iskosa gávnnahan dihte leago njoammelrohttodávda.

    Njoammerohttodávda lea dávda mii sáhttá njoammut eallis olbmui, dávjá dáhpáhuvvá dat juhkančázi bokte. Dássážii ii leat Andersen ožžon dihtosii ahte leat go gávdnon jápmán njoammilat juhkančázi lahka.

    Harene forstår ikke at vinterdrakta kamuflerer dårlig når det er fritt for snø. Denne er fotografert
    Foto: Jon Olav Larsen
  • FHI: Færre tilfeller av prostata-, bryst- og lungekreft i 2023

    38.094 nye krefttilfeller ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022, en uvanlig nedgang, og særlig for de tre største kreftformene i Norge.

    De fire vanligste kreftformene prostata-, bryst-, tykktarms- og lungekreft utgjorde til sammen 42 prosent av alle krefttilfeller i Norge i 2023. Vanligvis er det ventet en liten, årlig økning i krefttallene, fordi det blir stadig flere her til lands og en stadig større andel av befolkningen er eldre.

    – I år peker flere piler rett vei, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, FHI til NTB.

    Årsstatistikken fra Kreftregisteret kom tirsdag morgen. Ursin er spesielt fornøyd med 6,2 prosent nedgang i antall lungekrefttilfeller blant kvinner.

    – Dette er etterlengtede tall – lungekreft blant kvinner har over lang tid økt urovekkende mye, men nå ser vi en betydelig nedgang, som vi håper kommer til å fortsette, sier Ursin.

    Samtidig er det noen kreftformer som peker seg ut med en fortsatt økning.

    – Her er hudkreft og melanom i en særklasse. Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår, og der vi fortsatt ikke ser noen tegn til nedgang, sier Ursin.

    (NTB)

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK