Hopp til innhold

Får over 200.000 kroner til nytt skolebygg

Mama Sara organisasjonen er imponert over innsatsen til barn og unge i Sápmi som har samlet inn penger til masai-barna i Tanzania.

Gunhild Berit Sara Buljo sammen med masaier

Gunhild Berit Sara Buljo sammen med masaier

Foto: Privat

Til sammen har både store og små, organisasjoner, lag og foreninger i Kautokeino og Karasjok bidratt med over 200.000 kroner.

I Kautokeino hadde ungdomsskolen satt av en hel uke til å samle inn penger til skolebygget. I Karasjok ga de overskuddet fra årets solkonsert til innsamlingsaksjonen.

– Rørende

Ragnhild Nystad

Mama Sara styreleder Ragnhild Nystad

Foto: Piera Balto / NRK

– Det har vært rørende og veldig gledelig å være vitne til at barnehager og skoler, institusjoner og organisasjoner har satset på å lage arrangementer både i Kautokeino og Karasjok slik at man kunne samle inn mest mulig penger til skolebygginga, sier Mama Sara styreleder Ragnhild Nystad.

Hun er svært takknemlig over alle artistene og frivillige som har stilt opp med sitt bidrag, uten betaling, på arrangementene.

Skole tidligere enn antatt

Pengene skal brukes til å bygge skole til masaibarn og -unge i Loliodo i Tanzania. Styret og en del sponsorer reiser til Loliondo i nærmeste fremtid og vil da formidle til masai-folket om den entusiasmen og givergleden de har sett de siste månedene i Sápmi.

Mama Sara-organisasjonen vil sammen med samarbeidsorganisasjonen KIDUPO i Tanzania starte planleggingen av skolebygginga mars 2010. Nystad tror skolebygget vil være reist tidligere enn først antatt. Hun tør å håpe at skolen er ferdig bygget innen to år.

– Jeg har alltid trodd at sånne ting tar veldig lang tid, men så går tingene fortere enn jeg hadde håpet på. Det er nettopp på grunn av engasjementet både i Kautokeino og Karasjok. Jeg håper at jeg neste gang jeg reiser dit ser i hvertfall noe av reisverket og noe av skolen komme i gang.

Fortsetter innsamlingen

– Mama Sara organisasjonen vil takke, barn, ungdom, lærere, foreldre, frivillige, artister, skoleledere, organisasjoner, institusjoner og alle enkelt personer som har gjort det mulig å sette i gang innsamlingsaksjonen.

Mama Sara organisasjonen vil fortsette med innsamlingsaksjonen i hele 2010.

– Vi håper fortsatt at folk i Sápmi vil hjelpe oss med å lage arrangement, slik at vi sammen kan realisere masaibarnas og -unges ønske om å få en egen skole i Loliodo distriktet. Dette er viktig for dem som ikke har mulighet til å finansiere egen skolegang og utdanning, sier Nystad.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK