Hopp til innhold

Grønt lys for Amazonas-demning

En føderal brasiliansk domstol ga fredag grønt lys for planene om å bygge en gigantdemning, som vil legge Amazonas-stammenes områder under vann.

Xingu-demonstrasjoner

Indianere demonstrerer mot Belo Monte utbyggingen.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters/Scanpix

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og sametingspresident Egil Olli sammen med menneskerettighetsforkjemper Puiat Kayabi.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Vannkraftutbyggingsplanene har fått mye kritikk, blant annet fra kjente Hollywood-stjerner. Indianerne i området frykter at den planlagte utbyggingen kan gå ut over deres videre eksistens.

Fredagens rettskjennelse innebærer at en avgjørelse i en lavere rettsinnstans, om å nekte demningslisensen, nå ikke gjelder lenger og tillatelsen er nå gyldig og anbudsprosessen kan fortsette, opplyser en talsmann for den regionale føderale domstolen.

Trodde de hadde vunnet

Prosjektet på 11-milliarder dollar tar sikte på å bygge verdens tredje største vannkraftverk, og motstanderne av vannkraftutbygginen trodde tidlig i forrige uke at de hadde vunnet.

Sigourney Weaver

MOT GIGANTDEMNING: Sigourney Weaver.

Foto: Gabriel Bouys / Scanpix/AFP

Sent onsdag kveld stadfestet dommer Antonio Almeida Campel en forespørsel fra innenriksdepartementet i delstaten Para at fullmakter til å bygge Belo Monte-demningen i Xingu var trukket tilbake.

Demningen med en produksjonskapasitet på 11000 megawatt vil bety at rundt 500 kvadratkilometer av indianernes land legges under vann og vil kreve utgravninger tilsvarende arbeid som måtte til for å bygge Panamakanalen, ifølge det offentlige departementet.

Den amerikanske skuespilleren Sigourney Weaver og regissør James Cameron samt den britiske sangeren Sting, har kjempet for å stoppe vannkraftplanene og hadde hyllet onsdag avgjørelsen som en seier.

Byggeplanene tilbake på sporet

Det nasjonale elektrisitetsbyrået i Brasil sier at fredagens kjennelse i den føderale domstolen betyr at anbudsprosessen nå var tilbake på sporet.

James Cameron

MOT GIGANTDEMNING: James Cameron.

Foto: DAN STEINBERG / AP

– Alle stadier av prosessen er gjenåpnet, og de opprinnelige datoer og frister opprettholdes, hvor anbudsrunden som planlagt holdes neste tirsdag, heter det i uttalelsen fra elektrisitetsbyrået.

Belo Monte vil bli den nest største demningen i Brasil og den tredje største i verden, bak Itaipu demningen i det sørlige Brasil (14000 megawatt ) og det massive Three Gorges dam i Kina, som har en kapasitet på 18000 megawatt.

Tidlig fredag morgen sa stammelederen Luiz Xypaia til nyhetsbyrået AFP at den lavere rettsinstansens beslutning om å stoppe arbeidet var en seier for fornuften og han hyllet dette som en seier for urfolkene.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Les på norsk.

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli