– Jeg blir ikke engstelig. Her er det mye teori, sier Sandvik som er en av jegerne som allerede er i gang med årets jakt i Karasjok.
Han er klar over at blykulene han skyter elgen med, inneholder gift. Likevel mener han at det er trygt å spise elgkjøtt. Familien spiser mellom 100 og 150 kilo i løpet av året anslår han.
Bare 3,77 gram bly
Et forskningsprosjekt avdekker nemlig at bare 3,77 gram bly bidrar til at grenseverdien for hvor mye du tåler,
.– Anbefalinger fra flere undersøkelser tilsier at man må skjære bort alt kjøttet som ligger nærmere enn 35-40 cm fra sårkanalen, heter det i artikkelen som er publisert i
.Elgjegere i Norge, Sverige og Finland har deltatt i forskningsprosjektet som startet i 2004.
Vil ikke skjære bort så mye
Forskerne anbefaler også at så mye som 35-40 centimeter av kjøttet rundt sårkanalen etter kula bør kasseres for å unngå at blyinnholdet enten havner i kroppen eller i naturen.
– Det er altfor mye. Vi skjærer bort kjøttet som har fått blodutbredelse, men det er bare snakk om noen få centimeter, sier Roald Andreas Sandvik til NRK.
Han sier at det viktigste er å skyte elgen slik at minst mulig kjøtt skades.
Prøver gjerne ny ammunisjon
For å unngå helserisiko på grunn av blyinnholdet i riflekulene, foreslår forskerne at kobberkuler innføres i elgjakta.
– Dersom det kommer ammunisjon som er like effektiv, kan jeg gjerne forsøke disse, sier Sandvik.
Ps. Fram til klokken 15.27 fredag var det skutt 102 elg i Karasjok, 29 elg i Kautokeino og 26 elg i Anarjohka, viser
.I Karasjok og Kautokeino startet jakta 1. september, mens det i resten av fylket starter 25. september. Totalt skal 1028 elg felles på Finnmarkseiendommens grunn. 256 jaktlag deltar.