Hopp til innhold

Hun har joiket i Ishavskatedralen

Berit Alette Mienna joiket for en uke siden i Nord-Norges mest kjente kirke, til tross for at menigheten hjemme i Karasjok mener at dette er synd.

Ishavskatedralen i Tromsø og Berit Alette Mienna.

En montasje med Ishavskatedralen i Tromsø og Berit Alette Mienna.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tiden er blitt moden for å diskutere mer om joik i kirka. Nå kan vi snakke om dette, fordi det ikke lenger er tabu. Flere har også begynt å tenke over hvorfor det er så hard motstand mot at joiken skal høres innenfor kirkeveggene, sier Berit Alette Mienna.

Forrige søndag joiket hun i Ishavskatedralen under en gudstjeneste med barnedåp.

Tror du at slike som joiker i kirka kommer til himmelen?

– Selvsagt. Hvorfor skal ikke joikere også komme til himmelen? spør hun og ler godt av spørsmålet.

– Både synd og ikke synd

Hun har allerede flere ganger joiket i kirka. Første gang hun joiket i en kirke var i den svenske hovedstaden Stockholm.

– Nå har jeg joiket i kirka noen få ganger. Første gang var for noen få år siden i Stockholm. I begynnelsen føltes det veldig merkelig og jeg måtte tenke nøye over hva jeg gjorde, blant annet hvilke tanker og følelser det ville medføre å joike i en kirke. Jeg tenkte også over hvilke tanker og følelser det ville gi meg hvis jeg ikke gjorde det. Jeg tenkte også over at flere steder er forbud mot joik i kirka, og da fikk jeg en sånn følelse av at noen ville anse meg som hedning. Det føler jeg meg likevel ikke som. Jeg konkluderte med at jeg ville trampe både på meg selv og joiken hvis jeg ikke tok med joiken inn i kirkerommet, forklarer hun.

Joik kan etter Berit Alette Miennas mening være både synd og ikke synd.

– Hvis du joiker med hat, så er det synd å joike. Hvis du derimot joiker av kjærlighet, så er det ingen synd å joike, mener Mienna.

Joiken betraktes som synd

I flere samiske menigheter, blant annet i Karasjok og Kautokeino, ønsker de derimot ikke joiken velkommen inn i kirkerommet. Joiken er ikke velkommen i kirka fordi den betraktes som synd.

Sogneprest i Kautokeino, Bjarne Gustad, mener at joik er upassende i religiøs sammenheng og er et stort stilbrudd mot det man er vant til i samiske menigheter.

En kan sammenligne det med å sette opp «Pål sine høner» og «Kjerringa med staven» i Den norske høymesse. Det passer ikke, det går ikke.

Sogneprest Bjarne Gustad i Kautokeino

Det skapte da også en følelsesladet debatt da sametingsrepresentant Trond Are Anti (NSR) på torsdag tok på sametingets plenum tok til orde for at samiske menigheter burde ønske joiken velkommen i kirka .

Tromsø

Tromsøs landemerke Ishavskatedralen.

Foto: Robert Greiner/NRK

I Tromsø anser de joiken som et hvilket som helst kulturutrykk.

– Jeg tror ingen i Tromsøysund menighetsråd har noen innvendinger mot at det joikes i Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen), sier menighetsprest Kjell Skog i Tromsøysund menighet.

Det er denne positive holdningen til joiken som forrige søndag åpnet kirka for Berit Alette Mienna da hun joiket under dåpen til sitt yngste barnebarn.

I Ishavskatedralen holdes det årlig rundt 400 konserter med rundt 30.000 besøkende. De fleste av konsertgjestene kommer med Hurtigruta til Tromsø. På disse konsertene presenteres også joik. Det samiske kulturuttrykket er definert som en naturlig del av områdets musikkultur.

Korte nyheter

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk