Hopp til innhold

Svindlet over internett

Jon Thomas Hætta betalte 25 000 kroner for en ATV han aldri fikk. Han er bare en av mange som er svindlet av samme mann.

Jon Thomas Hætta

Jon Thomas Hætta sier mannen stadig kommer med nye lovnader, men alltid kommer noe i veien.

Foto: Roger Manndal, NRK

Kjøp og salg via internett har økt formidabelt de siste årene, og nordmenn er på Europa-toppen i å handle på nettet, viser tall fra det europeiske markedsføringsorganet EIAA.

I takt med økende netthandelen, har også antall svindler skutt i taket.

– ATVen skulle sendes med Hurtigruta

Jon Thomas Hætta fra Kautokeino har bittert fått erfare dette. Den 18. oktober i år kjøpte han en ATV via en annonse på nettstedet AutoDB.no, men ATVen har han ennå ikke sett snurten av:

– Jeg kontaktet mannen på telefon og via ble enige om handelen. Mannen holdt til i Levanger, og vi avtalte at ATVen skulle sendes nordover. Da vi begge hadde skrevet under på kjøpskontrakten, overførte jeg 25 000 kroner til mannen, og han skulle så sende ATVen med Hurtigruta. ATVen ble aldri sendt, forteller Jon Thomas.

Siden har han jevnlig hatt kontakt med selgeren, som hver gang lover at pengene skal tilbakeføres, uten at noe skjer. I etterkant har Hætta funnet ut at det er flere som har handlet av samme mann, med samme nedslående resultat.

Kjøpte en bil som ikke eksisterte

I Oppdal sitter Lars Dørum, også han 25 000 kroner fattigere etter å ha handlet med den samme mannen fra Levanger. Dørum kjøpte en bil han aldri fikk:

– Ja, det stemmer dessverre. Jeg kjøpte en Opel Omega hos fyren. Planen var å kjøre de 15 milene til Levanger for å gjøre handelen, men selgeren insisterte på å komme å levere den til meg i Oppdal dagen etter. Han trengte å få pengene dagen før overlevering, for å betale for en ny bil som han kunne kjøre hjem igjen med etter at han hadde levert Omegaen til meg. Naiv som jeg var, gikk jeg med på det. Bil fikk jeg aldri, forteller Dørum på telefon.

– Mannen eier ikke nåla i veggen

Tor Klevmo

Tor Klevmo forteller at 25-åringen fra Levanger er en blakk bedrager som lever på en livsløgn.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

NRK Sámi Radio ringer politiet i Levanger for å høre hvordan de stiller seg til saken. Etterforskningsleder Tor Klevmo, forteller at han kjenner meget godt til denne 25 åringen fra Levanger:

– Jada, han kjenner vi, han driver med ren og skjær bedrageri. Den første anmeldelsen på mannen kom i januar i år, og siden har det strømmet inn anmeldelser fra hele landet. Vi har nå bortimot 20 forskjellige anmeldelser på mannen, som forøvrig er tidligere bøtelagt for lignende affærer.

– Vi er klare til å ta ut tiltale på mannen om et par ukers tid, men det hjelper jo lite for de som har vært så naive å handle med mannen, og som nå sitter med skjegget godt plantet i postkassa. For mannen eier jo ikke nåla i veggen, og det er derfor ingenting å hente for de som er blitt svindlet av mannen, forteller Tor Klevmo til NRK Sámi Radio.

Forbrukerrådet kan ikke hjelpe

Helene Falch, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Tromsø

Regiondirektør ved Forbrukerrådet i Troms, Helene Falch, sier denne type svindel blir mer og mer vanlig.

Foto: Forbrukerrådet

Undertegnede ringer så videre til Forbrukerrådet for å høre om kjøpernes rettigheter under slike omstendigheter. Regiondirektør Helene Falch sier det er lite de kan gjøre i slike saker:

– Forskuddsbetaling bør unngås, og ved forskuddsbetaling skyves risikoen over på forbrukeren. Man bør være meget forsiktig ved slik netthandel, og spesielt påpasselig om selgeren er en privatperson. For selv om mannen får en rettskraftig dom på seg etter en slik svindel, fins det ingen garantiordning som dekker opp for ham. Hvis mannen selv ikke har midler å gjøre opp for seg, blir det fryktelig vanskelig å få pengene tilbake, forteller Helene Falch.

AutoDB har blokkert brukeren

CAN-AM Bombardier ATV

Mannen erkjenner etterhvert å ha svindlet med 4 ATVer.

Foto: Can-Am

Neste telefon i rekka, går til nettstedet AutoDB som har videreformidlet annonser fra denne Levanger mannen. Supportansvarlig Robert Martinsen forteller følgende:

– Joda, vi kjenner til mannen, og hans tidligere svindler. Vi har stengt ham ute, både telefonnummeret og IP-adressen hans. Så han er ikke kunde hos oss lenger, forteller Martinsen.

Mannen har underveis byttet etternavn, men også det nye navnet er nå sperret.

Bedrageren selv redegjør

Siste telefonen i sagaen om bedrageren fra Levanger, går til mannen selv. Han svarer ikke telefonen når jeg ringer, men sender kjapt en sms i retur:

Såg du ringt. Ka d gjaldt?

– Hei. Jobber med en sak om dine mange uheldige salg over internettet. Mange føler seg svindlet av deg. Har du en kommentar? Mvh Roger Manndal, journalist i NRK.

– Hei. Nei det har jeg ingen kommentar til.

Vi fortsetter å kommunisere via sms utover ettermiddagen og kvelden, og etterhvert letter Levanger mannen mere på sløret. Han forteller at han selv er blitt svindlet av en enda større svindler fra Verdal, og at han derfor selv har havnet i denne vanskelig situasjonen.

Men han lover å betale tilbake alle pengene han skylder. Men først må han gå rettens vei for å få dømt den andre svindleren fra Verdal, som har svindlet ham, slik at han kan få erstatningspenger til å betale alle han selv har måttet svindle underveis. Noe i den duren.

– Har kun svindlet litt

Uansett, mannen erkjenner til slutt "KUN svindel i 4 ATV saker", skriver han i en sms. De 20 andre anmeldelsene bunner enkelt og greit i "rotete holdninger", og "litt slurv med salgsmeldinger". Samtidig "angrer han stort på dette, og er inneforstått med konsekvensene og det som medfører."

Mulig det, ja. Men det hjelper Jon Thomas Hætta, Lars Dørum, og et utall andre veldig lite. Pengene de har betalt mannen, vil de nok aldri få tilbake.

Tips: Vær forsiktig om du handler over nettet med en Robert Aspås.

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.