Hopp til innhold

Godtar urfolks menneskerettigheter

Det er glede blant canadiske urfolk fordi den canadiske regjeringen nå vil underskrive FNs erklæring om menneskerettigheter for urfolk.


Urfolksforum

FNs permanente forum for urfolkssaker har vært viktig for å få til urfolkserklæringen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det har vagt stor glede blant canadiske inuitter og First Nations at den canadiske regjeringen endelig, som lovet, nå vil ratifisere FNs erklæring om menneskerettigheter for urfolk.

Canada var blant de landene som i sin tid var med å starte forhandlingene om FN-erklæringen, men en senere regjering ville ikke underskrive erklæringen. Nå har regjeringen imidlertid endret mening, blant annet på grunn av et intenst press fra canadiske urfolksorganisasjoner.

Urfolks rett til selvbestemmelse

Generalforsamlingen i De forente nasjoner (FN) vedtok FNs erklæring om menneskerettigheter for urfolk torsdag 13. september 2007.

143 stater stemte da for erklæringen, 11 stater forholdt seg nøytrale og 4 stater stemte imot. De fire statene som stemte imot, var USA, Canada, New Zealand og Australia.

Erklæringen består av intet mindre enn 46 artikler formulert på en uvanlig presis måte til erklæring å være. Derfor ligner den mer på en konvensjonstekst enn en tradisjonell FN-erklæring.

Urfolks rett til selvbestemmelse er én av de viktigste bestemmelsene i erklæringen.

Indigenous peoples have the right to self-determination. By virtue of that right they freely determine their political status and freely pursue their economic, social and cultural development.

United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, Article 3

Erklæringen fastslår også bestemmelser i forhold til landrettigheter, konsultasjonsrettigheter, prinsippet om frivillig og informert forhåndssamtykke, beskyttelse mot alle former for assimilasjon og rasisme, beskyttelse av tradisjonell kunnskap, beskyttelse av religionsfriheten, arbeidsrettigheter, rett til et tilpasset og godt helsetilbud, språkrettigheter, utdannings- og opplæringsrettigheter, og rettigheter i forhold til media.

Indigenous peoples and individuals are free and equal to all other peoples and individuals and have the right to be free from any kind of discrimination, in the exercise of their rights, in particular that based on their indigenous origin or identity.

United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, Article 2

– Et positivt skritt i utviklingen

De canadiske planene om endelig å ratifisere FNs erklæring om menneskerettigheter for urfolk blir tatt godt imot av landets urfolk.

Mary Simon, leder, Inuit Tapiriit Kanatami, Canada

Inuittlederen Mary Simon.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Dette er et meget positivt skritt fremad for utviklingen av relasjoner mellom canadiske inuitter og den canadiske regjeringen, uttaler Mary Simon, president for den landsdekkende inuittorganisasjonen Inuit Tapiriit Kanatami til KNR .

Hun sier videre at dette er fantastisk for urfolk i Canada, som har arbeidet så hardt i så mange år for at nå til denne dagen.

– Vi ser frem til å arbeide med den canadiske regjeringen for å innarbeide FNs erklæring i landets lover og annet som vedrører landets urfolk. I tillegg vil vi arbeide sammen for også å implemente den på internasjonalt nivå til hjelp for verdens 370 millioner urfolk, uttaler Mary Simon.

Canadas øverste indianerhøvding, Shawn Atleo, uttaler til pressen at dette er begynnelsen til nye relasjoner mellom Canadas urfolk og regjeringen.

– Men nå begynner det egentlige arbeidet med å realisere FNs erklæring til glede for landets First Nations, metis og inuitter, tilføyer Shawn Atleo.


Korte nyheter

  • Jannok står alene på scenen med doble roller: – Tungt å være alene

    Sofia Jannok er for tiden aktuell i forestillingen «Nomad».

    Den seneste tiden har hennes medskuespilleren Salamanca Taikon Gonzalez vært syk og gått glipp av flere skuespillere. To forestillinger i Malmö i Sverige ble avlyst på grunn av sjukdommen.

    For å ikke avlyse flere forestillinger, har Sofia Jannok stått alene på scenen og spilt doble roller, sammen med flamencogitaristen Robert Svärd.

    – Det er selvfølgelig tungt å være alene. Det som har vært gøy er at begge to har fortalt om Nomade-perspektivet fra to ulike sider, men nå må jeg fortelle hennes del også, sier Jannok til SVT Sápmi.

    Forrige lørdag var femte gangen Jannok sto alene på scenen når de hadde forestilling i Tideholm.

    – Publikum har mottatt oss og våre fortellinger så fint, ikke bare når jeg har spilt alene, men under hele turneen. Jeg prøver også å fortelle fra det romanske perspektivet, det Salamanca og hennes familie har vært med om, både det bra og det dårlige. Jeg har prøvd å hedre livsfortellingene så bra jeg bare kan, men selvfølgelig savner jeg henne veldig mye, sier Jannok.

    Etter planen skal Gonzalez være tilbake på scenen når den avslutter i Göteborg med 13 forestillinger.

    Sofia Jannok
    Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK
  • Kjørte på reinsdyr uten å stoppe

    En person ble mandag kveld anmeldt for å ha kjørt på et reinsdyr og ikke stoppe for å sjekke tilstanden på dyret.

    Det skriver politiet i Finnmark.

    Påkjørselen skjedde langs E6 sør for Stabbursnes, i Porsanger kommune.

    Politiet fikk etter hvert tak i sjåføren som anmeldes for brudd på sine plikter som sjåfør. Førerkortet ble beslaglagt på stedet.

  • Fisker etter rognkjeks i Varanger og Loppa

    Norges Råfisklag melder at det i løpet av uke 19 ble levert 87 tonn rognkjeks til en verdi av 1,2 millioner.

    Det er en nedgang fra 100 tonn til en verdi av 1,4 millioner uken før.

    Tallene for uke 19 fordeler seg med 12 tonn rogn og 23 tonn rund.

    De største leveransene av rogn gikk til Vadsø, Torsvåg, Botnhamn, Nordmela og Øksfjord.

    Det var leveranser fra vel 40 båter til 16 kjøpere i forrige uke, og det meste er fisket og levert i områdene Torsvåg-Senja-Andenes, Varanger og Loppa.