Hopp til innhold

– 50.000 rein må slaktes

Stortingspolitikere krever tvungen reinslakting. – Jeg aksepterer ikke at dyr dør på grunn av sult, sier Frps Torgeir Trældal.

Reindød på Finnmarksvidda

NRK fant tirsdag 30 døde rein. Mattilsynet mener dyrene døde på grunn av sult.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Torgeir Trældal

Frp-representant Torgeir Trældal.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han mener 50.000 rein må slaktes så snart som mulig for å bringe balanse i forhold til beitene.

– Dette er noe vi har påpekt i over et år. Jeg mener vi har en handlingslammet prateminister som burde tatt tak i dette for lengst, men det gjenstår å se om han får til noe. Hittil har han jo bare hatt møter, sier Torgeir Trældal til NRK.

Han synes det er merkverdig at landbruksministeren holder det ene hastemøte etter det andre først når NRK dokumenterer hvordan situasjonen er .

– Før det har han verken hørt på Stortinget eller andre. Nå blir det spennende å se om han starter nedslakting eller om pratingen fortsetter, sier Frp-representanten.

– Flere muligheter

I dag hadde landbruksministeren møte med Reindriftsforvaltningen.

– Nå har vi startet på en prosess hvor vi blant annet skal snakke med Norske Reindriftssamers Landsforbund, og i neste uke reiser statsråden selv til Finnmark for å møte andre, sier statssekretær Ola T. Heggem (Sp) til NRK.

Han sier at det er flere muligheter til tiltak, men vil ikke komme inn på noen konkrete.

Onsdag sa en opprørt landbruksminister Lars Peder Brekk til NRK at han er lei ansvarsfraskrivelsen fra næringen.

– Jeg blir sint, sa Brekk.

– Stopp subsidiene

Frp krever det Trældal kaller en «massiv nedslakting» i distrikter hvor slaktevekten på dyrene ligger under det som er anbefalt av myndighetene og næringen selv.

– Jeg ser for meg at 50.000 dyr må slaktes. Mattilsynet må stå for slaktingen der det er mest problematisk. Reineierne må selv ta regningen, og selv selge kjøttet som kan selges. Jeg mener også at alle subsidiene til næringen må stoppes inntil man har kontroll over situasjonen, sier han.

Han sier at det nå er omlag 50.000 rein mer i Finnmark i forhold til det som er vedtatt.

– Det er grusomt å se at dyr pines ihjel på vidda, og da kan man ikke bare ha møter hvor man bare prater. Myndigheten må tre inn når dyrevelferdsloven brytes, og derfor mener jeg også at det er reineierne selv som må ta kostnaden, sier Trældal.

– Ikke overraskende katastrofe

Også Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen som selv er fra Finnmark, mener det må tvangsslakting til.

Frank Bakke Jensen

Frank Bakke Jensen (H).

– Dessverre kommer ikke sultkatastrofen overraskende. Mange har varslet om dette, og man blir oppgitt når man registerer at det skjer forsvinnende lite. Vi har i ganske lang tid satt press på landbruksministeren. Nå må han gi Mattilsynet marsjordre. Tvangslakting må til for å få reintallet i balanse med beitene, sier han til NRK.

Bakke Jensen sier at det er beklagelig at mange distrikter ikke har fulgt kravet om å lage bruksregler hvor reintallet også vedtas.

– Nå må statsråden inn for å få bruksreglene på plass slik at man får fastsatt et reintall i samsvar med beitegrunnlaget. Tallet må tas ned slik at vi får fram den fantastiske næringen som reindrift kan være, sier han.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK