Hopp til innhold

Fordømmer feiringer

Tidligere fredprisvinneren Rigoberta Menchú fordømmer den Guatemalske regjeringens feiringer av den påståtte «verdensende-dagen».

Rigoberta Menchu i valgkampen

Rigoberta Menchú er selv mayaindianer, og stilte til presidentvalg i 2007. Hun fikk den gang 3 % av stemmene.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ifølge en urgammel mayakalender markerer datoen 21. desember 2012 slutten på en 5000 år lang periode. Dagen som er forutsett av eldre hieroglyfer, er omtalt som verdens ende, og er planlagt storstilt feiret i Guatemala og andre steder i Sentral Amerika og Mexico. Tusenvis av turister og andre intresserte er ventet å strømme til, for å overvære de storstilte feiringene preget av fyrværkeri, konserter og annet.

Denne hysterien som herjer i Sentral-Amerika og Mexico er Nobel fredprisvinner i 1992, Rigoberta Menchú, lite begeistret over. Hun er selv mayaindianer, og stilte til presidentvalg i 2007.

– Disse markeringene er ikke i tråd med de som vil skje i stillhet i de tusen hjem blant mayaene, sier den tidligere Nobelprisvinneren.

– Misbruker vår kulturarv

Dette er ikke Menchú alene om. Også andre mayaindianere mener at turistindustrien og Guatemalas regjering holder liv i myten om at Mayakalenderen forutsier verdens ende for å tjene penger.

– De ønsker å gjøre verden oppmerksom på at løgnere tar vår kulturarv og gjør dem om til profitt. De forteller ikke hele sannheten om våre sykler.
Kulturdepartementet vil samle nærmere 90 000 mennesker i Guatemala City for en endetidsfest, i tilfelle verden ender, uttalte Felipe Gomez, talsmann for Mayaalliansen Oxlaljuj Ajpop tidligere i oktober til nyhetsbyrået AFP.

Videre ba Gomez ber turistinstituttet tenke seg om, siden dette viser manglende respekt for Mayakulturen.

– Overgangen i 2012 fører kun til en ny syklus i Mayaenes tidsregning, og det medfører kun endringer i personlige-, familie- og samfunnsforhold, sa Gomez.

(Artikkelen fortsetter under)

Mexico Apocalypse

Her beskuer man en Mayaprest som tar del i en gammel religiøs seremoni ved ruinene av Palenque i Mexico. En legende sier at om en prest er i besittelse av 13 spesielle hodeskaller, har han muligheten til å redde verden.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

Feiringene de sikter til er blandt annet planlagt av den Guatemaliske regjeringen, med president Otto Perez i spissen.

– Vi vil feire på vår egen måte, og bryr oss ikke om hva regjeringen gjør, sier Menchú.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK