Hopp til innhold

– Villig til å dø for mitt folk

Attawapiskat-høvding Theresa Spence nekter å spise før landets statsminister går med på å møte henne.

Høvding Theresa Spence

Høvding Theresa Spence har sultestreiket i flere uker nå, og hun vil ikke gi seg.

Foto: www.idlenomore.ca

Protestdans under "Idle No More"

Protestdans under 'Idle No More' 21. desember, da mange samlet seg utenfor parlamentsbygningen i Ottawa.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Tusenvis av indianere – eller medlemmer av de første nasjonene i Canada, har de siste ukene stått bak massive demonstrasjoner mot landets urfolkspolitikk.

Veisperringer, gatedans, protestmarsjer, tromming og sultestreik er bare noe av det som har foregått i de største byene i Canada den siste tida.

I spissen står Theresa Spence, høvding for Attawapiskat-stammen i det nordlige Ontario reservatet.

De siste to ukene har hun sultestreiket bare et steinkast unna parlamentet, og hun nekter å spise før landets statsminister Stephen Harper, og representanter for den engelske dronningen går med på å møte henne for å diskutere fattigdommen blant landets urbefolkning, og urfolks rettigheter.

– Jeg er villig til å dø for mitt folk og andre urfolk i landet, sier hun til CBS News.

I fjor måtte Spence erklære unntakstilstand blant indianerne hun er leder for, på grunn av omfattende boligmangel.

Theresa Spence ønsker en fornyet traktatavtale, som sikrer at urfolks rettigheter ikke blir brutt. Hun ber nå andre urfolkskvinner fra Canada om å komme til henne i Ottawa for å legge ytterligere press på landets regjering, skriver APTN.

Nye lovforslag hisser opp folk

Under parolen «Idle No More» demonstrerer indianere i tusentall. Årsaken til protesten er et nytt lovforslag som opphever verning av en rekke vassdrag og fjerner klausulen om å konsultere lokale stammer før salg av offentlig land.

Landets urfolk frykter at lovforslaget vil gjøre det enklere for mineralnæringen å starte opp med gruve- og mineralvirksomhet i landområdene deres.

Demonstrasjonene har utviklet seg til å bli en landsomfattende kampanje, til tross for at mediedekningen i landet har vært liten. På sosiale medier er imidlertid støtten enorm, og via blogger og Twitter oppdateres folk fra hele verden.

Statsminister Stephen Harper har foreløpig ikke uttalt seg offentlig om demonstrasjonene, og heller ikke om han vil gå med på å møte Spence.

– Hvis han gjør det, vil skuet kunne omdefinere dette landets forhold til sin urbefolkning, i det minste fordi det ville hevet relasjonen ut fra de stillestående møterommene som i mange år har vært normen, skriver Waubgeshig Rice, kommentator i CBC, som selv er vokst opp på et indianerreservat.

Trommeprotest under "Idle No More"

Trommeprotest under 'Idle No More' for en uke siden.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK