Hopp til innhold

– Jeg kan gjenopprette Samisk fotballforbund

Håkan Kuorak (51) har vært med på å bygge opp Samisk fotballforbund. Nå vil han hjelpe forbundet å komme ut av det uføret de har havnet i.

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak har klare tanker om hva som må til for å få samisk fotball på rett kjøl igjen.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Jeg er veldig interessert i å stille som kandidat til ledervervet i Samisk fotballforbund. Jeg vet hva som rører seg innen den samiske fotballen og i NF-Board. Jeg har jo vært med på å bygge opp Samisk fotballforbund. Derfor er jeg klar over hva som kreves av arbeid for å gjenopprette det som har vært, sier Håkan Kuorak.

Håkan Kuorak var med i styret til Samisk fotballforbund frem til 2010. Da tapte han ledervalget i fotballtinget som ble holdt i Kautokeino.

Kuorak har også sittet i styret til det internasjonale fotballforbundet Non-FIFA-Board (NF-Board) siden det ble opprettet i 2003. Forbundet representerer nasjonale lag, som ikke er medlem av FIFA, oftest fordi nasjonen ikke er selvstendig eller ikke har internasjonal anerkjennelse. NF-Boards mål er å organisere kamper mellom dets medlemmer, så vel som å arrangere VIVA World Cup.

Den daværende landslagsassistenten for Sápmi, Svein Ole Sandvik fra Kautokeino, hadde i 2010 ikke tro på at Håkan Kuorak er den rette mannen til presidentvervet i Samisk fotballforbund. Han mente at Kuorak er altfor blyg .

– Klare visjoner

Kuorak på sin side tror at han er rett person for dette krevende vervet. Han sier at han klar klare visjoner om hva som må gjøres for å få Samisk fotballforbund på fote igjen.

– Det første som må gjøres er bedre økonomien til det samiske fotballforbundet for å kunne bygge opp igjen organisasjonen. Dette kan vi få til i et samarbeid med sametingene i Norge, Sverige og Finland. Dernest må vi etablere et samarbeid med sponsorer. Det vil også være mulig å få penge gjennom NF-Board i fremtiden, forklarer Kuorak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viva World Cup

Viva World Cup er en av turneringene Håkan Kuorak vil at Sapmi skal satse på.

Foto: Sigve Nedredal

Kuorak sier at det for tiden skjer veldig mye spennende i NF-Board.

– NF-Board holder for tiden på med å skrive under store reklameavtaler med store internasjonal selskaper. De jobber mye med marketing og sånne greier. Det skjer mye i NF-Boards regi. Hvis Sapmi ikke blir med på dette toget nå så kommer vi til å tape mye både tid og penger, forklarer Kuorak.

Samisk fotballforbund har ikke betalt for medlemskapet i NF-Board på flere år. Hva vil dette bety for Samisk fotballforbund?

– Akkurat nå betyr det at samisk fotball ikke kan regne seg som medlemmer i NF-Board. Til tross for dette regnes Sapmi fortsatt som en av de viktige organisasjonene i NF-Board. Jeg er jo Sapmis representant i det internasjonale forbundet, til tross for at Sapmi ikke de siste årene har betalt kontingent, forklarer Kuorak.

– Viva World Cup i Sapmi

Östersund i Sverige har ytret ønske om å arrangere neste års Viva World Cup og allerede om en uke møtes styret i NF-Board i Munchen i Tyskland for å ta en avgjørelse om neste års turnering.

– For at Östersund skal kunne være en aktuell kandidat, så må Samisk fotballforbund være med på å fremme kandidaturet. Jeg vet at arrangørene i Östersund har forsøkt å komme i kontakt med styret i Samisk fotballforbund, uten å oppnå kontakt. Derfor ser man på andre alternativer. Blant annet kan det være aktuelt at et annet fotballforbund i Sverige kan stå bak arrangementet, forklarer Kuorak.

Christian Michelis

Christian Michelis, presidenten i NF-Board.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Christian Michelis er president i NF-Board. Han sier at Sapmi fortsatt anses som et medlem av NF-Board til tross for at de ikke har betalt for medlemsskapet på flere år.

– Sapmi anses fortsatt som medlemmer av NF-Board, men for tiden har de ikke rett til å stemme i generalforsamlingen, opplyser Michelis.

Michelis forklarer at NF-Board nå jobber med å få på plass sponsoravtaler og avtale om TV-rettigheter til turneringene. Dette vil forhåpenligvis være med på å styrke organisasjonen og arrangementene.

– Hvis vi lykkes med dette så vil vi ha penger til å gi støtte til de nasjonale forbundene. Vi vil også være istand til å lage gode arrangementer, håper Michelis.

Presidenten i NF-Board sier at han er kjent med Östersunds ønske om å stå som arrangør av neste års Viva World Cup.

– Vi i styret i NF-Board har også prøvd å få kontakt med presidenten i Samisk fotballforbund uten å lykkes. Derfor er vi veldig skuffet over den manglende interessen fra det samiske forbundets side om å få arrangementet til Sapmi. Jeg må sannelig si at jeg ikke vet hvorfor de ikke viser noen interesse, sier Christian Michelis.

Michelis håper at Sapmi så snart som mulig ønsker å delta i Viva World Cup. De er hjertelig velkommen.

Korte nyheter

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk