Hopp til innhold

Helsesjekk populært i Kautokeino

Det er stor interesse i Kautokeino for helse- og livsstilsundersøkelsen som pågår nå.

Samisk helseundersøkelse

Lars Ailo Gaino og Aslak Ante Eira sammen med sykepleier Mikkel Johan Gaup Grønmo.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Helse- og livsstilsundersøkelsen er et forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Tromsø. Undersøkelsen er en del av et større forskningsprosjekt (SAMINOR) ved Senter for samisk helseforskning, Institutt for samfunnsmedisin.

Vil forebygge hjerteproblemer

I Kautokeino vil folk gjerne hvite hva slags sykdommer de bærer på, og de vil forebygge hjerteproblemer. En av dem som tok turen fra den lille grenda Láhpoluoppal for å bli undersøkt, var Lars Ailo Gaino (63).

– Folk får ofte hjertefeil og dør av det, og jeg tror derfor folk er mer forsiktige nå og tar ansvar for egen helse, sier Gaino.

Ánne Márjá Gaup Eira

Anne Marie Gaup Eira fra Máze fyller ut skjema.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

I denne undersøkelsen får man undersøkt blant annet hjertet, diabetes og blodtrykk. Man blir også bedt om å fylle ut et skjema der man skal oppgi hva man spiser og drikker og hvordan man tar vare på tennene sine.

Også Anne Marie Gaup Eira fra Masi er fornøyd med undersøkelsen.

– Her er alt lagt til rette, og man får resultatet med en gang, og så er jo undersøkelsen gratis, sier Gaup Eira.

Mange setter pris på at man blir sendt rett til fastlegen hvis det er fare på ferde. Uten denne undersøkelsen hadde man kanskje ikke oppdaget livstruende sykdommer i en tidlig fase.

Dårlig frammøte i Karasjok

Samisk helseundersøkelse

Sykepleierne Inga Britt Elen Siri og Kristine Gaup Grønmo.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Hittit ser det ut til at folk i Kautokeino er mye flinkere til å møte opp enn det som var tilfellet i nabobygda Karasjok da undersøkelsen foregikk der.

Leder for Senter for Samisk helseforskning avdeling Karasjok Kristine Grønmo etterlyste de samiske mennene i Karasjok. Størsteparten av de som deltok i undersøkelsen i Karasjok var kvinner.

– Det er flest kvinner som har deltatt. Og det er selvfølgelig bare bra at kvinnene kommer til undersøkelsen. Men det er viktig at mennene tar ansvar og kommer for å få undersøkelse, mener Grønmo.

Skånland og Evenes var første kommuner ut, deretter gikk turen videre til Karasjok, og nå Kautokeino. Undersøkelsen avsluttes med Porsanger kommune.

Helse- og livsstilsundersøkelsen i Kautokeino holder åpent mandag-fredag fra kl. 10:00 på LES-bygget (Loankogiella) i Kautokeino. Det er åpent fram til kl. 16:30, bortsett fra tirsdag da det holdes åpent helt til kl. 18. Alle mellom 40 og 79 år oppfordres til å møte opp!

Hør saken her (på samisk):

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.