Hopp til innhold

Se makeløs Norgespremiere fra «snøskuterryggen»

I dag har du anledning til å oppleve noe du aldri har opplevd før – En norgespremiere på verdens eneste iskino med drive-in for snøskutere.

Snøskuter drive-in

Til tross for at man ikke kan gjemme seg i en bil, så er det romantisk med snøskuter drive-in kino.

Foto: Johan Mathis Gaup

Kautokeino har ingen bygdekino, men Thon Hotel Kautokeinos iskino har skreddersydde kinomuligheter for det snøskuterglade bygdefolket dette vinterhalvåret, og nå inviterer hotellet til en enestående norgespremiere av «Croods».

Bjørn Arvid Hætta og Christina Hætta

Hotelldirektør Bjørn Arvid Hætta og prosjektleder Christina Hætta iniviterer til unik Norgespremiere.

Foto: Johan Mathis Gaup


– Det er veldig artig at vi nå kan invitere til en norgespremiere på iskinoen med en slik stor barnefilm som «Croods» og jeg håper vi fyller vårt reinskinnsbelagte amfi denne kvelden med store og små kinogjengere”, utfordrer hotelldirektør Bjørn Arvid Hætta.

Legger ut på sitt livs reise

Ideen til denne Norgespremieren kom som et initiativ fra landets største filmdistributør S-F Norges ved filmsjef Atle Ellingsen som hadde fått nyss om Kautokeinos iskino og ønsket å arrangere unike Norgespremierer med internasjonale storfilmer på verdens eneste iskino med snøscooter drive-in.

Den DreamWorks Animation produserte familiefilmen har premiere i Norge i dag, 22. mars, på iskinoen I Kautokeino kl 20.00. «Croods» har norsk tale og handler om familien Crood som legger ut på deres livs reise da hulen som alltid har beskyttet dem blir ødelagt.

Croods

Pressebilde fra filmen Croods som har Norgespremiere i Kautokeino.

Foto: DreamWorks Animation

Med reisen gjennom det spektakulære landskapet oppdager familien Crood en verden full av fantastiske skapninger - og deres fremtidsutsikter blir endret for alltid.

Et eventyr av is

Iskinoen er en del av Thon Hotel Kautokeinos 3-årige reiselivsprosjekt “Ice Adventure” og i tillegg til iskinoen består Ice Adventure av en isbar med lounge, is-skulpturer, snø-suiter, is-galleri og Barnas is-verden.

– Jeg håper så mange som mulig kommer for å se filmen, sier den håpefulle prosjektlederen til Ice Adventure, Christina Hætta.

Hun tror også at bygdefolket synes iskinoen er et bra foretak. Ice Adventure har nemlig som målsetning å bidra til flere aktiviteter i Kautokeino vinterhalvåret og til å løfte Kautokeino som et attraktivt destinasjonsmål både for turister og konferansegjester.

– For anledningen til denne unike premieren har vi skaffet oss høyteknologisk kino prosjektør, forteller hun og lover gode bilder.

I tillegg har de surroundanlegg, så lydkvaliteten vil også være eksepsjonell ifølge Christina Hætta.

Iskino Kautokeino

En kino i vakre omgivelser.

Foto: Johan Mathis Gaup

– Bare fem minus

For de som frykter at det er kaldt å se film ute om vinteren, så lover yr.no småpene fem minus til norgespremieren i kveld.

– I tillegg så har vi pledd til utlåns og man sitter jo på varme reinskinn. I kiosken vår selger vi varm drikke for de som ønsker det, betrygger prosjektlederen.

Skal du se filmen selv?

– Selvfølgelig, svarer Christina Hætta med glede i stemmen.

Hotelldirektør Bjørn Arvid Hætta kan i tillegg fortelle at åpningstiden for iskinoen er forlenget. Så utøver vår-vinteren vil det være mulig å få med seg flere kinoopplevelser i Kautokeinos ispark.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK