Hopp til innhold

Ute av «rushelvete» etter ni år - nå advarer han andre ungdom

Han var bare 14 år da han begynte å ruse seg. For Hans-Asle Berglund stod valget mellom selvskading eller rus. Ni år - som han ikke husker stort av - har gått.

Hans-Asle Berglund

14 år gammel begynte Hans-Asle Berglund (23) med hasj. Han har også prøvd amfetamin, men klarte å stort sett holde seg unna sterkere stoffer. Nå har han vært nykter i ett år. Han anbefaler ingen å gjøre det samme som han.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

I en liten bygd som Karasjok, er det ikke lett å være den som er annerledes. Den som mobbes. Hasjrøykeren.


Hans-Asle Berglunds (23) første møte med hasjpipa var da han var 14 år gammel. For han var det en flukt fra smerten. Smerten det medfører å være et mobboffer.

Stod mellom selvskading og rus

– Når man er rusa kjenner man ikke den smerten lenger, forteller Hans-Asle med et blikk som forteller mer enn tusen ord.

Han søkte seg selv til rusen. For han så for seg kun to måter å lindre smertene sine på.

Enten kutte seg selv, eller å ruse seg.

– Rusket som ikke er verdt noe

Med hasjrøykingen begynte han å miste vennene sine. De ville ikke ha noe å gjøre med en «hasjis».

For et ungt menneske i tenårene er det venner som er viktigst. Det er dem man betror seg til, dem man tilbringer tiden sammen med.

Jeg var, og jeg er fortsatt, redd for hva de tenker. At de tenker der kommer han, det rusket som ikke er verdt noe.

Hans-Asle Berglund

Hans-Asle er av den forsiktige typen. Uttrykker seg med få ord. Kroppspråket hans skriker ikke ut «se på meg». Kan kanskje oppfattes som litt nølende. Med mysende øyne holder han likevel øyekontakten uten å vike blikket når han snakker.

All rusen har gjort han forsiktig. Redd for hva folk tenker om han. Redd for å gå i butikken. Ting er mer gjennomsiktig på en liten plass.

– I perioder var jeg så vidt utenfor huset. Faktisk så var det en hel sommer jeg ikke gjorde annet enn å sitte på rommet og røyke. Jeg turte ikke å vise meg ute blant folk. Jeg var, og jeg er fortsatt, redd for hva de tenker. At de tenker der kommer han, det rusket som ikke er verdt noe.

Bekymret for de nye brukerne

På mandag kom politiet med en bekymringsmelding til media.

Politiførstebetjent Robin Åsheim Lindberg fortalte at barn helt ned i 12 års alderen bruker narkotika i Karasjok. Han fortalte også at politiet har grunn til å tro at 1 av 20 personer i kommunen enten bruker eller har brukt narkotika.

Alt føltes meningsløst, og jeg ga mer og mer opp.

Hans-Asle Berglund

Dette bekymrer også Hans-Asle Berglund. Han vil ikke anbefale noen engang å prøve.

Samtidig mener han at venner av de som velger å ruse seg ikke må snu ryggen til dem, men i stedet støtte dem, og prøve å snakke dem fra det.

– Etter at jeg startet med å ruse meg, begynte alt å gå nedover. Alt føltes meningsløst, og jeg ga mer og mer opp. Det var et helvete. Noen dager vurderte jeg å bare gjøre en ende på det hele. Ingen burde prøve narkotika. Det fører ikke noe godt med seg, er budskapet til den unge mannen.

Ser mot en lysere fremtid

23-åringen har nå vært nyktern i ett år. Ting har begynt å få en mening igjen.

Da NRK traff han var han igang med paneling. Han har begynt på skole. Han lager musikk hjemme. Han ønsker å finne seg en jobb. Han hjelper bestemoren sin, noe han aldri gjorde i sine ni år med rus. Latskapen har tatt slutt.

Men angsten for hva folk tenker om han er fortsatt like levende.

Hans-Asle Berglund

Nå ser den unge mannen utover mot en ny horisont. Han gjør noe. Ting har mening igjen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat