Hopp til innhold

Redd samisk språk blir et stebarn i de nye kommunene

– Å la de nye kommunene avgjøre om de skal være med i samisk språkforvaltningsområde er å sette samepolitikken i revers.

Inga-Lill Sundset reagerer opå statssekretærens uttalelser.

Inga-Lill Sundset reagerer på statssekretærens uttalelser.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Leder av Arbeiderpartiets samepolitiske råd, Inga-Lill Sundset, reagerer på uttalelsen statssekretær Jardar Jensen kom med til NRK der han uttaler at makta ligger i lokaldemokratiet når det gjelder å avgjøre om de nye kommunene skal være del av samisk språkforvaltningsområde, og at verken staten eller regjeringen ikke vil legge føringer for dette.

Les mer om det her: – De nye kommunene avgjør fremtiden for samiske språk

– Det er å sette samepolitikken i revers. Det er å ta bort de vedtak som allerede er kjempet fram. Vi vet at det har tatt lang tid for å få en avgjørelse fra enkelte kommuner, sånn som Røyrvik der det tok flere år før man fikk en avgjørelse. Og det at man skal ta en ny runde er å skape en uutholdelig situasjon for den samiske befolkninga.

Settes på vent

Den nyvalgte lederen for Arbeiderpartiets samepolitiske verksted er opptatt av å synliggjøre konsekvensene for dagens regjering.

– Vi ser at dette med innlemmelse av kommunene i samisk språkforvaltningsområde blir satt på vent. Statssekretær Jardar Jensen sier at det blir opp til de kommende kommunene å avgjøre det. Altså må man vente på kommunereformen før man tar en slik avgjørelse. Det vil jo si at det blir enda vanskeligere for den samiske delen i disse kommunene å få et fullt kommunestyre med seg for å sette samiske saker på dagsordenen.

Vi ser at dette med innlemmelse av kommunene i samisk språkforvaltningsområde blir satt på vent.

Mister rettighetene

Med den blå regjeringen levner Inga-Lill Sundset ikke noen tvil om ønsket derhen, men hun gir seg ikke med å kjempe for rettighetene man har opparbeidet seg.

– De nye kommunene må selv søke om å bli innlemmet i samisk språkforvaltningsområde, uttalte statssekretær Jardar Jensen. Jeg håper at det ikke betyr det, men etter uttalelsene fra Jardar jensen er man redd for at det er nettopp det det betyr.

– Dette er en sak som jeg vil jobbe hardt for at det ikke blir, og at man slipper å miste rettighetene som man har opparbeidet over lang tid.


Korte nyheter

  • Kartverket snur – Oslove godkjent som Oslos samiske navn

    Etter et par måneder med forvirring om hvorvidt hovedstadens samiske navn var lovlig eller ikke, har Kartverket kommet til at Oslove godkjennes for offentlig bruk.

    – Det var en misforståelse fra vår side, og det beklager vi, sier Kartverkets seksjonssjef for stedsnavn, Helge Dønvold.

    Like før jul vedtok bystyret at det samiske stedsnavnet på Oslo skal være Oslove.

    I januar fikk kommunen seg en overraskelse når Kartverket ga beskjed om at navnet ikke var godkjent for offentlig bruk.

    Etter samtaler med samisk stedsnavntjeneste, kom Kartverket til at kommunen har fulgt regelverket.

    Oslo vil nå vise fram byens samiske navn.

    – Jeg er veldig glad for at vi fikk det til, og at vi fikk formelt godkjent samisk navn på Oslo. Oslo er hovedstad for alle, også for samer som bor her og ellers i Norge, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

    Kommunens nettsider skal oppdateres slik at det samiske navnet også vises i byens logo. I tillegg til skilting, vil det fortløpende vurderes hvordan Oslove ellers skal synliggjøres.

    At Oslo skal få et samisk navn er en sak som har blitt jobbet med i mange år.

    Oslove er det sørsamiske ordet for Oslo. Ordet uttales på samme måte som det skrives, med ordlyd som «juletre».

    Samisk navn på Oslo. Skiltet er på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Terje Haugnes / NRK
  • Vaššifalleheapmi sámi čájáhusa vuostta

    Mannan vahkkoloahpa vihahuvvui sámi čájáhus ”Colors of Colonialism” Stockholmmas. Juo beaivvi maŋŋá leai soames sárggodan vašálaš áitagiid čájáhusplakáhtaide, čállá SVT Sápmi.

    – Lei balddehahtti ja hui unohas, dadjá Emma Göransson, dáiddalaš jođiheaddji Aerpies.

    Earret iežá leai saomes málen oaiveskálžžu ja čállán ”Brigand” alit-fiskes teavsttain. ”Brigand”-sátni mearkkaša sullii bandihtajoavku ja lea rasisttalaš sátni.

    Dáhpáhus lea almmuhuvvon politiijaide.

  • Sámi mánáidgirjjálašvuođa seminára Oslos

    Sámedikki girjerájus, juoigiid searvi ja Norgga mánáidgirjeinstituhtta lágidit odne rabas seminára.

    Njálmmálaš muitaleapmi ja luohti lea leamaš dehálaš oassi sámi kultuvrras.

    Máinnasteapmi ja luohti lea čohkken olbmuid sihke gulahallama ja guoimmuheami bokte. Lea maiddái leamaš dehálaš oassi sámi mánáid bajásgeassimis. Semináras digaštallet earret eará, movt otná njálmmálaš árbevierru váikkuha sámi mánáid- ja nuoraidgirjjálašvuođa.

    Seminárii servet sihke juoigit, sámi girječállit, sámediggeráđđi, Cizáš – Oslo sámi mánáidgárdi ja earát.

    Lea vejolaš čuovvut seminára dás.

    Lisa Monica Aslaksen
    Foto: Iŋgá Káre Márjá Utsi / NRK