Hopp til innhold

Elev knivdrept i Tanadalen

I Utsjok på finsk side av Tanadalen er en gymnaselev knivstukket og drept av medelev. Ungdom får denne helgen tilbud om krisehjelp både på norsk og finsk side av grensen.

Helikopter ved barneskole i Utsjok

Norsk Sea King redningshelikopter var kommet for å hente eleven som ble knivstukket på et gymnas i Utsjok i Tanadalen. Gutten døde før de rakk å få ham avsted til sykehus.

Foto: Vesa Toppari / Yle

Den drepte 17-år gamle gutten var elev ved den samiske skolen i Utsjok, et tettsted som ligger like ved norskegrensa.

Et redningshelikopter fra norsk side sto klar til å frakte den knivstukkede gutten til sykehus, men han døde før helikopteret rakk å ta av, melder Yle Sápmi .

Den antatte gjerningsmannen, en mannlig student i begynnelsen av 30-årene, er arrestert.

Drept på klasserommet

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 12:00 fredag, og de øvrige elevene ved skolen ble evakuert til en annen bygning ved skolen. Kort tid etterpå kunne politiet melde om at situasjonen var under kontroll.

Flere vitner er avhørt og det er på det rene at knivstikkingen skjedde i et klassrom mens undervisningen pågikk.

En barnehage som ligger like ved skolen, ble også evakuert. Både ambulanse og brannvesen rykket ut da skolen slo alarm om hendelsen.

– Sørger sammen

Vuokko Tieva Niittyvuopio

Administrativ sjef for Utsjok kommune, Vuokko Tieva-Niittyvuopio, er preget av drapet på en av kommunens ungdommer. Kommunen har vært rammet av flere ulykker de siste årene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Utsjok kommune har stilt kriseteamet sitt til disposisjon for elever og lærere som måtte ha behov for å snakke med helsepersonell.

I tillegg arrangeres det denne helgen, i samarbeid med kirken, treff for ungdommer flere steder i kommunen, slik at de kan møtes og snakke sammen om hendelsen.

– Dette er selvfølgelig et stort sjokk for oss som bor i Utsjok, men vi er sammensveiset og står sammen, ingen skal behøve å sørge alene, sier administrativ leder i Utsjok kommune Vuokko Tieva-Niittyvuopio til Yle Sápmi

Langs den norsk-finske grensen har mange slekt og venner på begge sider av grensen. Det er derfor også satt opp kriseberedskap for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok .

Hardt rammet

Finsk politi etterforsker knivdrapet og vet foreløpig ikke detaljer om hendelsesforløpet.

Den lille samekommunen Utsjok, eller Ohcejohka som den heter på samisk, har de siste årene blitt rammet hardt av flere ulykker.

Det er bare litt over et år siden to av kommunens innbyggere omkom i en snøskuterulykke . Året før der igjen omkom en pilot og en reineier da et mikrofly styrtet.

Tollstasjon i Utsjok. Grenseovergang mellom Norge og Finland.

Tettstedet Utsjok ligger på finsk side av Tanadalen. I flere år har Utsjok kommune i Finland og Tana kommune i Norge samarbeidet tett. Skole- og barnehagebarn samarbeider på tvers av grensene gjennom ulike kulturaktiviteter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmogat miehtá máilmmi ságastit eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dán jagi lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sáhkadoallin. Su ráhpansártnis son muitala ahte eamiálbmogat vásihit garra deattu.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deattu vuolde. Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmis ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmogat suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamiid.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK