Hopp til innhold

Inviterer til følkemøte om samarbeidsavtale med Sametinget

–Sametinget og Alta kommune møtes 4. november til å forhandle om utkast til en samarbeidsavtale. Først ved å arrangere en fagdag, deretter ved å invitere befolkningen til å gi innspill i et folkemøte senere på kvelden.

Fylkestingsrepresentant Laila Davidsen, FrP

– Hvilke områder som vil bli med i den endelige avtalen vil avhenge av Sametingets mål og Alta kommunens forventninger til en slik avtale, sier ordfører Laila Davidsen i Alta kommune.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ann-Mari Thomassen

– Det er viktig at folk kommer med innspill til hva en eventuell samarbeidsavtale bør inneholde, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR)

Foto: Mathis Eira / NRK

– I tillegg finnes det muligheter å gi innspill via Sametingets og Alta kommunes nettsider, sier Laila Davidsen (H) og sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR) i en pressemelding.

I fjor inngikk Tromsø og Sametinget en avtale. Denne avtalen har vært så vellykket at den har mersmak. I snart ett år har Alta og Sametinget samtaler om mulig avtale.

– Naturlige samarbeidsområder mellom Sametinget og Alta, kan være innenfor kultur, språk, barnehage og skole. Men også andre fagområder kan bli med i avtalen, forklarer Thommassen.

Alta i historisk perspektiv

Til fagdagen er Jens Petter Nielsen ved Universitetet i Tromsø invitert.

– Han innleder med å fortelle om samer i Alta i et historisk perspektiv. Viktig del av arbeidet skjer i faglige grupper, der oppgaven er å finne momenter innen fagområdene som bør være med i en avtale, samt å diskutere potensielle felles prosjekt, sier Ann-Mari Thomassen.

Håper på innspill

Folkemøtet holdes senere på kvelden samme dag. Her vil representanter fra Alta kommune og Sametinget redegjøre om intensjonen med samarbeidsavtalen.

Kommunalleder Oddvar Konst beretter om samfunnsplanen til Alta kommune og hvilke måte avtalen spiller inn på dette. Deretter blir det åpnet for innspill fra lag, foreninger og innbyggere fra Alta kommune.

Også andre byer ønsker samarbeid

Ifølge sametingsråd Ann-Mari Thomassen, har også Oslo og Bodø vist interesse for et tettere samhandling med Sametinget.

– Dette synes jeg er svært gledelig. Med et tettere samarbeid kan vi mer målrettet jobbe for å synliggjøre behovene.

Thomassen viser til at stadig flere samer flytter til byer. Etter hennes mening vil det være viktig å ivareta også deres rett til å ivareta og utvikle sin kultur, sitt språk og sitt samfunnsliv.

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad