Hopp til innhold

– Skandaløst og svakt av ordføreren i Karasjok

Ordføreren i Karasjok burde fulgt opp Utøya-midlene ekstra nøye, siden ungdommene ble ofre for politisk attentat, mener professor Aarebrot.

Frank Aarebrot
Foto: Åge Algerøy / NRK

Norsk statsviter og professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot er ikke særlig imponert hvordan Karasjok ordfører Anne Toril Eriksen Balto har hjulpet de 12 Utøya-ungdommene som er fra Karasjok.

Moralsk ansvar

– En ordfører kan alltid skyve framfor seg og påstå at hennes egen administrasjon er inkompetent eller noe sånt. Det skjer veldig ofte. Men i denne sammenhengen ligger det et moralsk ansvar i og med at det er ofre for et politisk attentat, som skulle tilsi at politikere av alle mennesker skulle være de som fulgte disse pengene meget nøye, sier Aarebrot.

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto svarer slik til kritikken.

Anne Toril Eriksen Balto

Anne Toril Eriksen Balto

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Det er mye som skulle ha vært i denne prosessen. Vi må lære av dette og vi har satt i gang granskning hvordan det har vært. Vi må også sikre at ungdommene får hjelp videre, sier hun.

Brukt 2,6 millioner mens ungdom klager over lite hjelp

Rådmannen i Karasjok Elfrid Boine la rapporten fram på torsdag om hvordan Utøya-midlene er blitt disponert fra 2011-2013 foran formannskapet i Karasjok.

Kommunen har brukt 2 620 816 kroner med et budsjett på 2 588 000 kroner. Det vil si at kommunen har brukt mer penger enn de har fått bevilget på de 12 ungdommene som ble berørt av Utøya-terroren 22.Juli 2011.

Likvel forteller én av Karasjok-ungdommene som var på Utøya forteller til NRK Sápmi at hun kun har fått én gratis legetime, og én person har kommet innom rett etter at hun kom hjem fra Utøya.

Ordføreren vurderte å trekke seg

Før rådmannen offentliggjorde rapporten sa ordføreren at hun vurdere å trekke seg, dersom rapporten skulle vise at hun kunne klandres for at hjelpa ikke har nådd fram.

– Jeg må se hva som blir skrevet i rapporten før jeg kan si noe konkret om Utøya-saken. Det kan godt hende at det blir jeg som tar hatten og går, fordi etter rapporten skal det iverksettes tiltak, sier Balto.

Etter kunngjøringa av rapporten, mener hun bestemt å gå fri og dermed slipper hun å ta denne vurderingen om sin avgang.

– Hvor fri for skyld er hun?

Hvor fri for skyld kan egentlig en ordfører være i sånn situasjon, som øverste leder for kommunen befolkning?

– Her må jo etter min mening en granskning til, blant ofrene og deres pårørende. Det er DE som skal spørres om de har sett noe til pengene, ikke kommuneadministrasjonen. Det er de som skulle motta støtten, som må intervjues og være gjenstand for gransking, og dersom kommunen ikke finner å gjøre en undersøkelse blant ofrene og pårørende, ja så bør pressen gjøre det. Det går ikke an at vi på den ene siden hører om ofre og pårørende som hevder ikke ha fått eller sett noe til midlene, og en kommuneadministrasjon som lager en hvitvaskingsundersøkelse der de påstår å ha brukt mer penger enn det som er tildelt.

Ordføreren i Karasjok kommune hva synes du om å bli kritisert så hardt som i denne saken?

– Jeg synes også at denne saken er veldig beklagelig. Jeg ser nå at saken burde vært fulgt opp mye bedre, sier Anne Toril Eriksen Balto.

Formannskapet har nå bestemt at Utøya-midlene skal granskes av en uavhengig instans.


Korte nyheter