Hopp til innhold

– «Blånissene» har gitt oss en særdeles dårlig julegave

Folk i Billefjord og Børselv er ikke spesielt glade for «​julegaven» fra det blåblå flertallet i kommunestyret i Porsanger.

Børre Olsen

Børre Olsen og andre foreldre i Børselv er veldig skuffet over torsdagens vedtak i kommunestyret.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Flertallet i kommunestyret har sørget for at vi får en verst mulig start på julefeiringen. Mye av tiden går nå til å roe ned ungene og å forklare dem at ting nok skal ordne seg, sier forelder Børre Olsen i Børselv.

Flertallet i kommunestyret i Porsanger består av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). Torsdag vedtok de å legge ned Børselv oppvekstsenter helt og 8. - 10. klassetrinn ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter med virkning fra og med nyåret.

– Dette betyr en god del praktiske utfordringer for både barn og foreldre i de to stedene. Det betyr blant annet en lengre skolevei og helt nye omgivelser å venne seg til for barna i alle aldre. For tiende-klassingene er det også vanskelig å skifte skole bare få måneder før eksamen, sier Olsen.

– Kan bare gjøres i nødverge

Torsdagens vedtak i kommunestyret er nå klaget inn til Fylkesmannen i Finnmark.

Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) arbeider med denne saken på oppdrag fra Foreldrearbeidsutvalgene (FAU) ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og Børselv oppvekstsenter.

LUFS påpeker at det i saksfremlegget ikke grunngitt hvorfor elevene absolutt må flyttes midt i et skoleår og med bare to ukers varsel.

Lufs viser til Opplæringsloven, og klager med dette inn for fylkesmannen selve tidspunktet for nedleggingene av Børselv oppvekstsenter og ungdomstrinnet ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Børselv oppvekstsenter

Børselv oppvekstsenter står i dag igjen som et spøkelseshus. Spørsmålet er om det virkelig aldri mer skal være barn som leker i gårdsplassen eller inne i skolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi legger til grunn at flytting av elevene til en annen skole midt i skoleåret, bare kan gjøres i nødverge – ved for eksempel brann, epidemier, stengte veier og lignende, skriver LUFS i sitt brev.

Brevet er undertegnet av leder Brite Kandal og rådgiver Dag Audun Eliassen og er sendt til Fylkesmannen i Finnmark.

Lufs viser til Opplæringsloven § 14 – og ber fylkesmannen omstøte den delen av vedtaket i Porsanger kommunestyre, som åpner for å flytte elevene ved Børselv og Billefjord til ny skole frå 01.01.2015.

Klage fra politikere

Dagen etter kommunestyrets vedtak sendte også kommunestyrerepresentantene Mona Skanke (Ap), Roy Myrheim (Ap) og Jon Nikolaisen (Sp) inn en klage på vedtaket og et ønske om lovlighetskontroll.

Knut Roger Hanssen

SVARER IKKE TELEFONEN: Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Representantene konkluderer i klagen med at kommunen ikke har fattet et lovlig vedtak om ny skolestruktur i kommunen.

De påpeker de at kommunestyret ikke hadde nødvendig underlag og kunnskap om gjeldende rettsregler og konsekvenser av tiltaket.

– Blånissene skal ikke klare å få ødelagt jula vår i år heller, og nå håper vi at Fylkesmannen i Finnmark fortest mulig griper inn og omgjør vedtaket, sier Børre Olsen.

Reidunn Hesjevik

SVARER IKKE TELEFONEN: Varaordfører Reidunn Hesjevik (H).

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

NRK har prøvd å få de ansvarlige politikerne i Porsanger til å svare på klagen fra politikerne og LUFS, men vi har ikke lyktes med det.

Vi har tatt kontakt både med orfører Knut Roger Hanssen (H), varaordfører Reidunn Hesjevik (H) og saksordfører Jonas Sørum Nymo (H). Ingen av dem har svart på hverken telefonhenvendelser eller sms-er.

Ekstraordinært møte

Bare en uke etter kommunestyremøtet i Porsanger hvor nedleggelsen av 1.-10. klasse ved Børselv oppvekstsenter og 8.-10. klasse ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter ble vedtatt, kaller ordføreren inn til ekstraordinært formannskaps- og kommunestyremøte.

Jonas Nymo

SVARER IKKE TELEFONEN: Leder i Porsanger Høyre Jonas Sørum Nymo.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Jeg har innkalt til møte så fort som overhode mulig med bakgrunn i at alle har krav på en behandling av saken sin, og det vil de få i januar, sier uttaler ordfører Knut Roger Hanssen i en pressemelding.

Det var i budsjettplanen for 2015 og økonomiplanen for 2015-2018 at Porsanger kommune vedtok skolekuttene, som skulle tre i kraft fra 1. januar 2015.

Hanssen opplyser at han ennå ikke har studert klagen i detalj, men at den selvsagt skal behandles på en skikkelig måte.

– Jeg vil uansett si slik vi pleier å si det på kvensk; Hyvää joulua kaikille! (God jul til alle sammen!), sier Børre Olsen.

Lakselv ungdomsskole

Hit til ungdomsskolen i Lakselv skal ungdomsskoleelevene fra Børselv og Billefjord flyttes.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Godkjente gruve – selv om grunneier sa nei

    Sveaskog, Sveriges største skogseier og eid av den svenske stat, avslår gullgruven i nærheten av Gunnarn i Storuman kommune i Västerbotten.

    Sveaskog ber om å verne området fra skoghogst.

    Selskapet Lappland guldprospektering fikk i 2017 tillatelse til å grave etter gull og søl i Stortjärnhobben, sør for Storuman.

    Bergforvaltningen har godkjent arealbruken til selskapet – selv om grunneier Sveaskog og Naturvernforbundet ikke har sagt seg enig i det.

    Nå har Sveaskog klaget inn beslutningen. Det melder SVT Sápmi.

  • Dohkkehedje ruvkki – vaikko eananeaiggát ii dáhtui suddjet guovllu

    Ruoŧabeale stáhta meahccefitnodat Sveaskog hilgu golleruvkke Viertá gili lahkosis, Luspie gielddas, Västerbottenis.

    Sveaskog dáhttu suddjet ja várjalit guovllu vuvddiid čuollamis.

    Lappland guldprospektering nammasaš fitnodat oaččui 2007:s juo lobi roggat golli ja silbba Stortjärnhobbenis, moadde beanagullama máttabeale Luspie gili.

    Báktedoaimmahat lea dohkkehan eanangeavahanlobi fitnodahkii – vaikko eananoamasteaddjit Sveaskog ja Luonddugáhttendoaimmahat eai leat mieđihan dasa.

    Dal Sveaskog lea váidalan mearrádusa. Dan dieđiha SVT Sápmi.

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen