Hopp til innhold

Får over 200.000 kroner til nytt skolebygg

Mama Sara organisasjonen er imponert over innsatsen til barn og unge i Sápmi som har samlet inn penger til masai-barna i Tanzania.

Gunhild Berit Sara Buljo sammen med masaier

Gunhild Berit Sara Buljo sammen med masaier

Foto: Privat

Til sammen har både store og små, organisasjoner, lag og foreninger i Kautokeino og Karasjok bidratt med over 200.000 kroner.

I Kautokeino hadde ungdomsskolen satt av en hel uke til å samle inn penger til skolebygget. I Karasjok ga de overskuddet fra årets solkonsert til innsamlingsaksjonen.

– Rørende

Ragnhild Nystad

Mama Sara styreleder Ragnhild Nystad

Foto: Piera Balto / NRK

– Det har vært rørende og veldig gledelig å være vitne til at barnehager og skoler, institusjoner og organisasjoner har satset på å lage arrangementer både i Kautokeino og Karasjok slik at man kunne samle inn mest mulig penger til skolebygginga, sier Mama Sara styreleder Ragnhild Nystad.

Hun er svært takknemlig over alle artistene og frivillige som har stilt opp med sitt bidrag, uten betaling, på arrangementene.

Skole tidligere enn antatt

Pengene skal brukes til å bygge skole til masaibarn og -unge i Loliodo i Tanzania. Styret og en del sponsorer reiser til Loliondo i nærmeste fremtid og vil da formidle til masai-folket om den entusiasmen og givergleden de har sett de siste månedene i Sápmi.

Mama Sara-organisasjonen vil sammen med samarbeidsorganisasjonen KIDUPO i Tanzania starte planleggingen av skolebygginga mars 2010. Nystad tror skolebygget vil være reist tidligere enn først antatt. Hun tør å håpe at skolen er ferdig bygget innen to år.

– Jeg har alltid trodd at sånne ting tar veldig lang tid, men så går tingene fortere enn jeg hadde håpet på. Det er nettopp på grunn av engasjementet både i Kautokeino og Karasjok. Jeg håper at jeg neste gang jeg reiser dit ser i hvertfall noe av reisverket og noe av skolen komme i gang.

Fortsetter innsamlingen

– Mama Sara organisasjonen vil takke, barn, ungdom, lærere, foreldre, frivillige, artister, skoleledere, organisasjoner, institusjoner og alle enkelt personer som har gjort det mulig å sette i gang innsamlingsaksjonen.

Mama Sara organisasjonen vil fortsette med innsamlingsaksjonen i hele 2010.

– Vi håper fortsatt at folk i Sápmi vil hjelpe oss med å lage arrangement, slik at vi sammen kan realisere masaibarnas og -unges ønske om å få en egen skole i Loliodo distriktet. Dette er viktig for dem som ikke har mulighet til å finansiere egen skolegang og utdanning, sier Nystad.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP