Hopp til innhold

Populært med samisk i barnehagen

- Buorre idit! Nå er det samisk som gjelder når man skal ønske hverandre god morgen i Stjernemyra barnehage.

Vilde (5) lærer om samisk kultur

Vilde (5) er en av barna som lærer om samisk kultur.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I over en måned har barnehagen hatt fokus på samisk kultur og samisk språk. Prosjektet ble rundet av for denne gangen med feiringen av Samefolkets dag 6. februar.

Da prosjektet startet var de ansatte litt i tvil om hvordan barna ville reagere på at de skulle ha så mye fokus på det samiske. Det gikk ikke lang tid før de oppdaget at dette var et populært tiltak.

Stolt femåring

Vilde (5) er en av de rundt 50 barna som har deltatt i prosjektet. Nå kan hun være stolt fordi hun allerede har lært seg noen ord samisk.

– Buorre iđit! God morgen! Buorre beaivi! God dag!, lyder det perfekt på samisk og norsk fra den lærevillige jenta. De andre barna som står rundt henne nikker bifallende og supplerer også med andre samiske ord.

Marianne Charlotte Tufteland og Ada Stuge

Marianne Charlotte Tufteland og pedagogisk ansvarlig i småbarnsavdelingen i Stjernemyra barnehage, Ada Stuge.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det var veldig rart for barna at vi sang "Bæ Bæ lille lam på samisk". De syntes ikke det stemte helt, men nå har barna begynt å synge den sjøl og det er veldig stas, sier Marianne Charlotte Tufteland, som har tatt intitiativet til prosjektet.

Hun er nyutdannet førskolelærer fra høgskolen i Trondheim, Dronning Mauds Minne Høyskole. I bacheloroppgaven sin skrev hun om «Samisk kultur i barnehage».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samiske tegninger på Stjernemyra barnehage

Her er noen av de flotte tegningene barna har laget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Barna sier "samene våre", opplyser Tufteland og peker på store tegninger på veggen. Barna har blant annet malt det samiske flagget.

Interessen for det samiske fikk Tufteland etter at hun så Nils Gaups film "Kautokeino-opprøret".

– Det er ikke alle som vet så mye om samer, som er en egen kultur og en del av det flerkulturelle norge, sier Marianne Charlotte Tufteland.

Barnehageløftet

Marianne Charlotte Tufteland.

Marianne Charlotte Tufteland.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver ble fastsatt 1. mars 2006 og trådte i kraft 1. august samme år. Det samiske perspektivet ble fra da av en integrert del av rammeplanen i motsetning til tidligere hvor samisk kultur og språk var omhandlet i et eget kapittel.

Både Sametinget og de aller fleste samiske høringsinstanser ga klart uttrykk for at det sikret likeverd på en bedre måte.

Fra storsamfunnets side har samisk språk og kultur tradisjonelt ikke vært verdsatt på samme måte som norsk språk og kultur. Dette har gitt seg utslag i negative holdninger om samer. Barnehagen har en viktig oppgave i å bidra til at stereotype forestillinger om samer ikke får leve videre. Nettopp fordi samer har erfaring fra hvordan det er å være i en minoritetssituasjon, har dere en særlig kompetanse og et særlig ansvar for å bidra til at andre minoritetskulturer i Norge får sikret og utviklet sin kulturelle arv, står det i Barnehageløftet.

Korte nyheter

  • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

    Les på norsk.

    Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

    Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

    Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

    Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

    – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

    Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

    Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

    Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
    Foto: André Bendixen / NRK
  • Krasjet i lyktestolpe

    Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

    Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

    Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.