Hopp til innhold

– Ren etnisk utrensning

Situasjonen i Libya er langt verre enn det vestlige medier rapporterer om, mener libysk menneskerettighetsforkjemper.

Såret opprører i Misrata, Libya

I Libya har kampene vart i mange uker. Her er en såret opprører avbildet i byen Misrata.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Libysk berber Fathi Khalifa

Fathi Khalifa er bekymret for sitt folk.

Foto: Privat

– Vær sikker på at situasjonen i Libya er hardere enn det som kommer frem i mediene. Det som skjer bak kameralinsene er langt farligere enn man tror.

– Folket har startet en revolusjon, de vil aldri gi seg i kampen for sitt land, sier Fathi Khalifa.

De siste 20 årene har Khalifa bodd utenfor sitt hjemland Libya på grunn av hans bakgrunn som politisk aktivist, skribent og menneskerettighetsforkjemper. Han er også leder for en menneskerettighetsgruppe som overvåker situasjonen i Libya. Hadde han ikke flyktet fra Libya, ville han ha blitt drept.

Khalifa tilhører berber-urfolket eller imazighen som er den arabiske betegnelsen for folket, og han følger spent med på den blodige situasjonen som utspiller seg i hans hjemland nå.

Angrep mot urbefolkningen

Tobruk, Libya

Demonstranter i Tobruk i Libya.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Fathi Khalifa sier at Libyas leder Muammar al-Gaddafi systematisk angriper berber-bebodde byer vest i Libya, som for eksempel Khalifas egen hjemby Zuwarah og Nalut. Hans folk har i mange år fått kjenne Libya-diktatorens vrede, sier han.

– Vi vet ikke hvorfor han angriper oss, men han har et voldsomt hat mot den berbiske befolkningen. Min hjemby er uten vann, elektrisitet og telefonlinjene er nede, og bombingen fortsetter. For han er dette en sjanse til å bli kvitt oss, det er en ren etnisk utrensning av vårt folk, sier Fathi Khalifa fortvilet.

Også Amnesty International frykter at berbere i Libya blir utsatt for tortur og forfølgelse på grunn av etnisitet og kultur.

Gaddafi har selv uttalt at imazighen-folket står i front i opprørsrekkene og han har flere ganger beskrevet dem som forrædere.

– Husk at Gaddafi i likhet med mange andre arabiske ledere ikke har anerkjent vårt folk som et etnisk folk med rettigheter til eget språk og kultur. Kanskje det er derfor han hater oss, sier Khalifa.

Sivile liv går tapt

Bombeangrep i Tripoli

Slik ser det ut i byen Tripoli etter et av bombeangrepene.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Fra sitt nye hjem i Nederland er han i daglig kontakt med familie, venner og bekjente i Libya som rapporterer om siste nytt. Prisen for folkets revolusjon er svært høy, og Khalifa tror ikke at situasjonen er i ferd med å roe seg ennå.

– Blodet flyter i gatene, mange sivilie liv vil gå tapt for denne saken. Og det er egentlig ingen sak å kjempe for, det eneste folket ber om er frihet og demokrati.

Khalifa har mange venner og slektninger som har måttet bøte med livet. Flere av hans nærmeste ligger hardt skadet på sykehus.

– Libya har mistet mer enn 10.000 sivile. Det er ingen offisiell statistikk, men når dette er over vil tallet være langt høyere. Vi vil høre triste historier fra denne tiden i all fremtid, om de som ofret deres blod for vårt land, sier han til NRK Sápmi.

FN-hjelp i seneste laget

Libysk opprører i al-Marj

Libysk opprører i byen al-Marj.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

De siste ukene har det vært massive demonstrasjoner mot Libyas leder Muammar al-Gaddafi og hans regime. Gaddafis styrker har svart opprørerne med våpenbruk og FNs sikkerhetsråd har åpnet for militære angrep mot Libya for å stanse Gaddafi. Også norske flystyrker er involvert i kampen.

– Vi hadde trengt FNs hjelp for flere uker siden da Gaddafi ble overrumplet av folket. Han mistet kontrollen da, men de siste ukene har han samlet seg igjen og slått tilbake med full styrke, sier menneskerettighetsforkjemperen Fathi Khalifa.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.