Hopp til innhold

– Luksusmiddag? Det koster flesk

Bjarne Heitmann går som oftest forbi frysedisken med reinkjøtt. – Det er for dyrt, sier han. Nå varsler flere dagligvarekjeder kutt i prisene.

Bjarne Heitmann

Bjarne Heitmann synes 475 kroner pr. kilo for en indrefilet er i meste laget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Prisen er altfor høy i forhold til annet kjøtt. Vi kjøper ikke reinkjøtt i butikken, og hvis vi gjør det, drar vi til Karesuando på svensk side. Der er det mye billigere, sier Heitmann til NRK.

Altaværingen er innom Coop Prix i Tana for å handle andre dagligvarer sammen med fruen.

Noe annet til «finere gjester»

Han tviler ikke på kvaliteten på kjøttet som finnes i frysediskene i de norske dagligvarekjedene. Heitmann ler når NRK spør om han kunne tenke seg å kjøpe en indrefilet til 475 kr pr. kilo hvis han fikk «finere gjester» til middag.

– Da blir det luksus i alle fall. Skal vi ha en filetmiddag til fem-seks personer, så koster det flesk. Vi kjøper heller fårekjøtt og lager fårikål. Den er også god, sier Heitmann.

På Rema 1000 i Tana er Per Olaf Persen innom for å handle. Han har ikke fått med seg at dagligvarekjeden har satt ned prisene på reinkjøttprodukter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Olaf Persen

Per Olaf Persen velger billigere kjøttprodukter. Her på Rema 1000 koster indrefileten 299 kr pr. kilo.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Skal vi ha en middag til hele familien med noe av dette, blir det adskillig dyrere sammenlignet med andre kjøttvarer som finnes i frysediskene ved siden av. 300-400 kroner for kjøttet for eksempel to ganger i uka blir i meste laget, sier han.

– Synd at dette fryses vekk

Persen mener reinkjøttet er blitt så eksklusivt på grunn av prisen at han heller velger annet kjøtt til festmat.

– Ettersom det er mye kjøtt på lager, og mulighetene for å slakte enda mer rein er tilstede, så burde prisene blitt satt ned betraktelig. Det må være mulig å få kjøttet ut til folket istedenfor å fryse det ned. Reinkjøtt er et sunt produkt og da er det synd at det lagres vekk fordi man ikke vil selge det til en pris folk er villig til å betale, sier han.

Torsdag fortalte NRK at Rema 1000 har kuttet prisene på flere produkter. Nå varsler også Norgesgruppen at de gjør det samme, men vil ikke si hvor mye.

Kutter prisene

Informasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, sier de er innstilt på å gjøre noe i forhold til lagrene som er fulle.

Kine Søyland, informasjonssjef NorgesGruppen

Informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Foto: Erik Norrud, Erik Norrud

– I perioden før og etter påske skal vi ha kampanjer og reduserte priser på reinkjøtt i alle Norgesgruppens kjeder, forteller hun til NRK.

Norgesgruppen har kjedene Kiwi, Spar, Joker, Meny og Ultra. Kine Søyland mener alle disse nå er med på å ta et ansvar for å få ned lagrene.

– Vi har fått bedre priser fra leverandørene, og vi kutter også kraftig i marginene i våre på dette. Dette er egentlig et spleiselag for å opp salget i forhold til det akutte og konkrete problemet man har med det store overskuddslageret, forteller Søyland til NRK.

Kan skape større etterspørsel

Gjennom de kortsiktige tiltakene vil man gi flere muligheten til å bli kjent med reinkjøtt, mener hun.

Ole Per Gaup hos Aage Pedersen AS

Ole Per Gaup skjærer kjøtt ved Aage Pedersen AS i Tana.

Foto: Harry Johansen / NRK

– Dette vil forhåpentligvis skape en større etterspørsel etter reinkjøtt. Hvis produktet er så godt som bransjen ønsker å framstille det som, så vil jo dette skape etterspørsel. Da har man kanskje klart å skape et behov og et ønske i befolkningen for å spise mer reinkjøtt, sier Søyland til NRK.

Søyland sier prisen på reinkjøtt inn til butikken er mye høyere enn på annet kjøtt.

– Når prisen er høy, og hvis man ikke har klart å skape en forståelse blant forbrukerne om at reinkjøtt både skal og bør være relativt mye dyrere, så er det vanskeligere å få omsetning på det. Jeg tror vi snakker om et «flerhodet troll». Det er flere mekanismer som spiller inn, sier hun.

Ønsker en total gjennomgang

Informasjonssjefen mener det er viktig å skape de gode historiene om reinkjøtt og lage markedsframstøt.

– Hvis forbrukeren får en forståelse for hvorfor kjøttet skal være dyrere, så kan det være mulig å ta en høyere pris, sier hun.

Hun mener alle aktørene i hele verdikjeden må komme sammen for å se på hvordan man skal løse de langsiktige utfordringene.

– Da kan man se på om det produseres for mye reinkjøtt, er man flink nok til å selge det inn til forbrukerne og hvordan er tilskuddsordningene. Det er med andre ord mange aspekter man må se på, sier Kine Søyland i Norgesgruppen.

Tirsdag har markedsutvalget for reinkjøtt innkalt til møte i Oslo for å blant annet diskutere om lagersituasjonen.

Korte nyheter

  • Utredning om motorferdsel i utmark klar på tirsdag

    Motorferdselslovutvalget overrekker sin utredning om regelverket om motorferdsel i utmark og vassdrag tirsdag 21. mai.

    Det melder Klima- og miljødepartementet.

    Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) får da utvalgets utredning, som inngår i serien Norges offentlige utredninger (NOU).

    Det vil også bli en presentasjon av utvalgets arbeid og lovforslag, ved utvalgsleder Jon Christian Fløysvik Nordrum

    Skuterløype i Alta kommune mellom Isnestoften og Talvik.
    Foto: Erlend Hykkerud / NRK
  • Sámediggepresideanta árvvoštallá áššáskuhttit stáhta

    Sámedikki presideanta oaivvilda ahte Muolkkut-mearrádus ii leat gustovaš, ja árvvoštallá cegget ášši stáhta vuostá. Dál son árvvoštallá áššáskuhttit stáhta.

    – Lea stuorra ášši mii buvttiha midjiide hui ollu hástalusaid areáladuohtademiid dáfus. Dat mielddisbuktá maiddái ollu eahpesihkarvuođa. Ii leat eará vuohki bissehit ášši, dadjá sámediggepresideanta, Silje Karine Muotka.

    Geassemánus son ja sámediggeráđđi váldet ášši viidáseappot ja bivdet Sámedikki dievasčoahkkima viiddidit fápmudusaid.

    Son oaivvilda ahte Sámediggi ferte árvvoštallat lea go dárbu cegget ášši stáhta vuostá Muolkkuid elektrifiserema oktavuođas.

    – Dat ii leat dábálaš. Ja dát ášši ge ii leat dábálaš, deattuha Muotka.

    Energiijadepartemeanta čuoččuha gis sin bealis ahte Sámediggi lea gulaskuddojuvvon áššis.

    – Go mii meannudat ohcamiid ođđa el-fámu ja ođđa neahta oktavuođas, de mii gulaskuddat Sámedikkiin dan birra, dadjá stáhtačálli energiijadepartemeanttas, Elisabeth Sæther NRK:ii.

    Son váldá vuostá ođđasa ahte Sámediggi árvvoštallá áššáskuhttit stáhta.

    – Jáhkán ahte galggan leahkit várrogas karakteriseremiin dán justa dál. Mun válddán vuhtii ahte Sámedikki presideanta dál árvvoštallá ovddidit dakkár ášši dievasčoahkkimii, ja mii han oaidnit mo šaddá, lohká Sæther.

  • Oljesøl i Vardø stammer fra fartøy

    Oljen som i en uke har drept fugler i Øst-Finnmark er bunkersolje fra et fartøy. Det viser analyser som er gjort av Kystverket, men de har ingen mistenkte enda. Det er fordi mange skip og båter har vært i området utenfor Varangerhalvøya.

    Oljesølet har særlig rammet utrydningstruede sjøfugler på naturreservatet Hornøya i Vardø.