Lederen for markedsutvalget for reinkjøtt, John Anders Lifjell er svært glad.
– Vi har noen toppmåneder i 2006 som har vært bedre enn i år, men ellers er dette et kjempeår, sier Lifjell til NRK.
Fortsatt kjøtt på lager
Nesten 700 tonn er solgt på tre måneder, ifølge markedsutvalgets beregninger.
Lifjell skryter av slakteriene- og foredlingsbedriftene.
- Les også:
- Les også:
– Bedriftene har jobbet veldig aktivt for å få kampanjer ut i den enkelte butikk, og kampanjer selger ofter i svært store volum, sier Lifjell.
Men fortsatt er det omlag 1100 tonn kjøtt på lager, opplyser lederen for markedsutvalget.
– Nå går vi inn i noen måneder med litt lavere salg, forklarer Lifjell.
Landbruksminister Lars Peder Brekk lover nye grep for at det også blir salg i løpet av sommeren.
– Jeg vil selvsagt jobbe direkte mot kjedene og aktørene i dagligvaremarkedet for å sørge for at flere får reinkjøtt på grillen i løpet av sommeren. På den måten får vi økt uttaket og redusert kjøttberget som er, sier Brekk til NRK.
- Les også:
- Les også:
Statsråden tror det er viktig å få tilpasset prisnivået som er i markedet.
– Vi tror at årsaken til at etterspørselen ble redusert de siste årene, var at prisen på reinkjøtt framsto som svært høyt, sier han.
- Les også:
88.000 rein slaktet
Denne sesongen er det slaktet 88.000 rein viser tall fra Landbruks- og matdepartementet. Driftsåret 2009/2010 ble det slaktet 72.195.
Ifølge tall fra Markedsutvalget for reinkjøtt har bedriftene omlag 650 tonn på lager. I tillegg kommer reguleringslageret til Nortura på 520 tonn.
Etter vinterens gode salg mener John Anders Lifjell at situasjonen er lysere enn den var tidligere i vinter.
– Jeg er mer optimistisk nå. Det går riktig vei, og ser at kjøttet selger. Jeg er glad for at landbruksministeren personlig engasjerer seg, og jeg tror dette har gitt resultatet, sier han.
Brekk mener det er viktig at dagens lagre reduseres betraktelig før en ny sesong starter.
– Vi jobber hardt med dette nå. Hvis vi skal være i stand til å ta imot mer slakt til høsten, så må lagrene tømmes, sier han til NRK.
Vil spise mer
Mulighetene for å få flere nordmenn til å spise reinkjøtt er absolutt tilstede.
En undersøkelse Vizeum har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, viser at 83 prosent av barnefamiliene sier at barna liker å få servert dette.
I hele befolkningen svarer
(ekstern lenke) enn de gjør i dag.